Opleidingen details KNMG district XIII Gooi, Eemland en Noordwest-Veluwe
Kinder- en jeugdpsychiatrie in de spreekkamer (ID nummer: 363783)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Algemene scholing cluster 1,2 en 3225-6-2019 t/m 24-6-2020
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Kinder- en jeugdpsychiatrie in de spreekkamer
avondsymposium en netwerkbijeenkomst

Met de Jeugdwet uit 2015 werd jeugdzorg richting de gemeenten gebracht, met als belangrijkste uitgangspunt dat er voor kinderen snel en effectief ‘de juiste hulp op maat’ geleverd kon worden. Binnen gemeenten kan er meer samenwerking bewerkstelligd worden. In 2018 volgde de eerste tussenevaluatie. In het rapport van VWS stond te lezen dat ‘de veranderingen sinds invoering van de Jeugdwet vooral te kenmerken zijn als transitie, de gewenste transformatie, gericht op de realisatie van de doelen van de wet, moet grotendeels nog vorm krijgen.(…) Nu zijn gemeenten, cliënten en zorgverleners aan zet.’. Men was blij met de ingeslagen koers, maar niet veel later verscheen in het NRC een vernietigend artikel door een hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie. ‘In het hele rapport wordt de psychiatrie nauwelijks genoemd. Het gaat over de jeugdzorg als geheel. Mijn pleidooi is dat de kinder- en jeugdpsychiatrie daarin niet thuishoren. Het bevestigt het stigma dat psychiatrische ziekten anders zouden zijn dan lichamelijke. De toegang van kinderen tot psychiatrische zorg hangt nu af van waar ze wonen. Ze krijgen daardoor niet op tijd de juiste zorg.’ En dat terwijl 5% van de kinderen in Nederland kampt met psychiatrische problemen. De hoogleraar vindt dat de belangrijkste schakel de huisarts is deze moet inschatten naar wie het beste verwezen kan worden, naar specialistische GGZ of niet-medische jeugdhulp. Ook noemt zij dat er onvoldoende steun is in crisissituaties, zoals suïcidaliteit onder jongeren.
Hoe is de psychiatrische jeugdzorg in uw regio geregeld? Weet u, naar wie en wanneer u moet verwijzen naar de kinder- en jeugdpsychiatrie? En waar staan we nu, ruim een jaar na dit rapport?

 

Opzet bijeenkomst
Tijdens deze KNMG districtsbijeenkomst gaan we vooral in op de vraag hoe en naar wie de huisarts, jeugdarts of andere professional kan verwijzen naar de kinder- en jeugdpsychiatrie. Aan het eind van de avond hebben de deelnemers aan het symposium kennis van de stand van zaken in de kinder- en jeugdpsychiatrie anno nu, de organisatie ervan in de regio alsmede verwijsmogelijkheden, diagnostiek en behandeling. De belangrijkste knelpunten in de organisatie van de zorg in de regio zijn benoemd en besproken. En tenslotte hebben de deelnemers persoonlijk kennisgemaakt met de collega’s in de kinder- en jeugdpsychiatrie en weten zij hoe hen voor advies te raadplegen

Leerdoelen:

  • Inzicht in inhoud de stand van zaken in de kinder- en jeugdpsychiatrie
  • Bij welke hulpvraag kan er verwezen worden naar specialistische GGZ
  • Hoe te handelen bij acute crisissituaties, zoals suïcidaliteit onder jongvolwassenen
  • Ontmoeten van relevante samenwerkingspartners in de regio.
(Mini)symposium
Bestand  
Concept uitnodiging 25 juni.pdf11-5-2019 13:56449 KB
 
0
KNMG district Gooi Eemland en Noordwest Veluwe organiseert geaccrediteerde beroepsoverstijgende nascholingsbijeenkomsten voor de KNMG-leden die in deze regio wonen en/of werken. Deze worden betaald uit de districtsgelden. Ook KNMG-leden uit andere districten zijn welkom.
Tijd19:30 - 22:00
LocatieHuizen (NL) (Toon kaart)

KNMG XIII Gooi, Eemland en Noordwest-Veluwe is een district van de landelijke federatie KNMG

nvt
nvt
nvt
06 464 15714