Opleidingen details Vereniging Ergotherapie Nederland
‘Ergotherapie & Oncologische problematiek’ (ID nummer: 363072)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Ergotherapeuten - Scholing2114-6-2019 t/m 14-6-2023
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

De vakgroep ergotherapie en oncologie van Ergotherapie Nederland verzorgt in samenwerking met de ErgoAcademie een 2- daagse basiscursus voor ergotherapeuten die in hun dagelijkse praktijk volwassen en oudere cliënten behandelen die te maken hebben met oncologische problematiek.  

In de cursus zal aandacht besteed worden aan enkele veel voorkomende kankersoorten, de verschillende medische? behandelmogelijkheden en de mogelijke bijwerkingen en complicaties die van invloed kunnen zijn op het dagelijks handelen.  

 

De focus wordt gelegd op de verschillende fases: tijdens en na de curatieve behandeling, tijdens de palliatieve en tijdens de terminale fase.  De richtlijn oncologische revalidatie van het IKNL zal besproken worden evenals de verschillende samenwerkingsverbanden in de ketenzorg.  

Mogelijkheden van? ergotherapeutische diagnostiek en klinimetrie zullen aan de orde komen.  

 

Tijdens de cursus is? er voldoende ruimte om stil te staan bij de verschillende ergotherapeutische behandelmogelijkheden en zal aan de hand van casuïstiek kennis en ervaring uitgewisseld worden.  

Ook de onderwerpen groepsbehandeling en  werk(hervatting) na kanker zullen in de cursus aan bod komen.  

Doel van de cursus:

Tijdens deze cursus wordt een breed kader aan informatie over oncologische problemen en de behandeling daarvan en de ergotherapeutische behandelmogelijkheden van cliënten met oncologische problematiek in de eerste, tweede en derde lijn aangeboden.

Beroepsgroep
Ergotherapeuten
Cursus
 EN - Ergotherapeuten
Concrete leerdoelen:
· De cursist heeft kennis over de verschillende typen kanker waar een ergotherapeut in de praktijk mee te maken kan krijgen. De cursist is op de hoogte van de meest voorkomende behandelmogelijkheden en weet wat de impact hiervan kan zijn op het dagelijks leven van de client.
· De cursist doet kennis op over het gebruik van klinimetrie bij de behandeling van mensen met een oncologische problematiek (kanker).
· De cursist weet wat de rol van de ergotherapeut kan zijn in de zorg voor mensen met oncologische problematiek.
· De cursist is in staat een goede basisbehandeling te verzorgen voor cliënten met oncologische problematiek.
(in de programmabeschrijving staat tevens per onderdeel het leerdoel beschreven)
 
 
Remco Blok
Remco is in 2012 afgestudeerd aan de Hogeschool van Amsterdam en na een periode bij de Hoogstraat Revalidatie gestart bij Ergotherapie Doen in Amsterdam in de eerste lijn. Daar heeft hij veel gewerkt met cliënten met oncologische problemen, zowel tijdens de curatieve, de palliatieve als de terminale fase. Inmiddels voert Remco dit werk uit bij Ergotherapie Gooi en Omstreken en geeft hij les op de opleiding van het NCOI en de Hogeschool van Amsterdam, waarbij de oncologie een integraal onderdeel is van de lessen. 

Marianne Baesjou ( ergotherapeut Basalt Revalidatie Delft)
Marianne is in 1985 afgestudeerd aan de opleiding ergotherapie in Hoensbroek ( tegenwoordig Hogeschool Zuyd in Heerlen). 
Zij werkt bij Basalt Revalidatie, op de afdeling  poliklinische revalidatie voor volwassenen, locatie Delft. Daarnaast heeft zij in het verleden ook gewerkt in algemene ziekenhuizen. 
Vanaf 2012 is zij betrokken bij het opzetten van medisch specialistische oncologische revalidatie bij Basalt Revalidatie Delft. Zij werkt dagelijks met oncologische patiënten , zowel in groepsverband als individueel.  In groepsverband verzorgt zij onder andere de module energiecoaching en de arbeidsmodule.
Marianne heeft verschillende scholingen (IKNL, Vestalia en Pro Education) en symposia  op het gebied van oncologie gevolgd.

Jantina Kroese (MSc/ergotherapeut ‘Reade’)
Jantina Kroese werkt sinds 2009 bij Reade revalidatie en reumatologie  in Amsterdam. Zij heeft haar Master EBP behaald bij de Universiteit van Amsterdam, waarbij ze haar Thesis richtte op werkhervatting na borstkanker. Jantina werkt met oncologische cliënten binnen ‘Reade’, is ze voorzitter van de werkgroep oncologie binnen Reade en geeft zij als gastdocent les bij diverse opleidingen. Eerder gaf ze ook les bij IKNL over het onderwerp ‘ergotherapie en energiemanagement’  . Momenteel neemt ze stappen om data van de oncologische revalidatie te verwerken tot een te publiceren artikel. 

Remco Blok , Marianne Baesjou en Jantina Kroese zullen afwisselend hun bijdrage geven om de theorie en hun praktijkervaring optimaal tot zijn recht te laten komen. Daardoor komen de meest recente bevindingen van de vakgroep naar voren en zijn ergotherapeuten uit eerste en tweede lijn aanwezig voor vragen. Er is ruimte voor afstemming en overleg om elkaars ervaringen te delen en elkaar te inspireren.
13
8
595
595 euro leden
695 niet leden
Tijd09:00 - 17:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Tijd09:00 - 17:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Tijd09:00 - 17:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Tijd09:00 - 17:00
LocatieBreukelen (NL) (Toon kaart)

Tijd09:00 - 17:00
LocatieHilversum (NL) (Toon kaart)

Tijd09:00 - 17:00
Locatie

Tijd09:00 - 17:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Ergotherapie Nederland is de landelijke Vereniging voor Ergotherapeuten

Orteliuslaan 750 3528 BB Utrecht
3528 BB
UTRECHT
0302628356