Opleidingen details Janssen-Cilag B.V.
Verpleegkundigen symposium ’Kwaliteit van leven bij prostaatkanker: de invloed van hormonale therapie’ (ID nummer: 362698)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing Urologie36-6-2019 t/m 5-12-2020
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.
  • Dokter Bickerstaffe , uroloog, zal een overzicht geven van de verschillende hormonale therapieën die gebruikt worden in de behandeling van mannen met prostaatkanker.    Als eerst zal de chemische castratie besproken worden, waarbij in wordt gegaan op de werking van de LHRH-antagonisten/agonisten en hun werking op de hypothalamus-hypofyse-bijnier as. Deze vorm wordt beschouwd als de eerste generatie hormoontherapie en is beter bekend als ADT (androgeen deprivatie therapie).       Tevens worden de anti-androgenen besproken die soms tegelijkertijd gegeven worden. Bij progressie onder deze eerste generatie ADT kan begonnen worden met de tweede generatie ADT middelen, waarbij de eerste generatie ADT altijd gecontinueerd wordt. De werking van deze CYP-17 remmer en androgeen-receptor blokker wordt kort toegelicht. Middels het werkingsmechanisme van ADT kan ook een aantal bijwerkingen verklaard worden, die uiteraard van invloed kunnen zijn op de kwaliteit van leven.

Dr. Bickerstaffe  zal vervolgens verdergaan op de bijwerkingen (die al kort werden genoemd) , waarbij hij zich met name richt op het seksuele gebied.  Als uroloog heeft hij ook veel ervaring op het fysiologische, farmacologische  en het emotionele aspect. Hij zal o.a casuïstiek behandelen die is aangeleverd door de verpleegkundigen die deel uitmaken van de organisatie. Deze casuïstiek komt uit eigen praktijk en zal zowel vragen als problemen bevatten. Dokter Bickerstaffe zal handvaten proberen te bieden om hier mee om te gaan. Tot slot zal hij toelichten als uroloog, wat er bij deze behandelingen precies gedaan wordt en wat voor implicaties dat kan hebben op de seksualiteit van een patiënt.

Het tweede deel (1h 30 min) zal bestaan uit een interactieve sessie waarbij er in twee gedeeltes van de zaal een spreker te vinden is. De groep wordt in tweeën opgedeeld en iedere groep heeft 45 minuten per spreker.

 

In de eerste hoek bevindt zich oncologiefysiotherapeut (Monique Hage).  Zij zal met de verpleegkundigen delen hoe haar behandelplan eruit ziet en hoe dit de kwaliteit van leven van een patiënt kan verbeteren. In veel oncologie zorgpaden is tegenwoordig een oncologiefysiotherapeut deel van het behandelend team, maar dit levert weinig op als zorgverleners van elkaar niet weten op welke manier dit bijdraagt aan de patiëntenzorg.        Het doel van het uitnodigen van een oncologiefysiotherapeut is om bewustwording te creëren bij verpleegkundigen van het bestaan van deze ondersteunende discipline waardoor deze vaker betrokken kan worden in de zorg voor patiënten met kanker.

 

De tweede hoek spreker  Bert van Rixtel, Verpleegkundig specialist oncologie /urologie, en Trainer ‘Positieve Gezondheid’.  Vaak wordt bij patiënten met prostaatkanker de z.g ‘Keuzewijzer of Keuzehulp’ ingezet om samen met de patiënt een keuze te maken tussen de verschillende behandelopties die gericht zijn op hun klachten en aandoening, zoals afwachten, opereren, of bestralen.  Positieve  Gezondheid  legt het accent echter minder op de ziekte maar op de mensen zelf, op hun veerkracht, en wat hun leven betekenisvol maakt.

Positieve Gezondheid is de uitwerking in 6 dimensies van de bredere kijk op gezondheid, die door bredere benadering een bijdrage kan leveren om zo veel mogelijk eigen regie te voeren bij fysieke, emotionele en sociale uitdagingen. Positieve Gezondheid wordt in een aantal ziekenhuizen zoals het JBZ,  toegepast, vaak ook met ondersteuning van zorgverzekeraars.   

Bert heeft een zeer ruime ervaring als VPK specialist onco-urologie in verschillende ziekenhuizen en juist op het gebied van keuzehulp bij behandelopties prostaatkanker , momenteel  zeer actueel en aansluitend op de bekende ‘zorgpaden’ zal hij zijn kennis op een interactieve wijze overbrengen op de aanwezige verpleegkundigen (specialisten).

Tijd17:45 - 21:30
LocatieEtten-Leur (NL) (Toon kaart)

  

Graaf Engelberglaan 75
4837 DS
Breda
Postbus 4928
4803 EX
Breda
076-7111111