Opleidingen details Medilex BV
Omgaan met medische incidenten (ID nummer: 362195)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Cursus ZA1020-6-2019 t/m 19-6-2020
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

‘Elke maand zeker 20 doden door medische fouten’, kopte het RTL nieuws in maart 2018. In mei 2018 vervolgde de Volkskrant: ‘Het bedrag dat Nederlandse ziekenhuizen kwijt zijn aan schadeclaims is in tien jaar vervijfvoudigd’. Medische incidenten zijn aan de orde van de dag. De kans dat u er als individuele zorgprofessional mee te maken krijgt, is groot.

Uiteraard wordt er hard aan gewerkt om te voorkomen dat er dingen misgaan. Maar zorg verlenen blijft mensenwerk, fouten worden nu eenmaal gemaakt. Dan rijst de vraag: hoe gaan we met onze fouten om? Hoe worden artsen en patiënten behandeld en begeleid in een traject waar een medische calamiteit heeft plaatsgevonden? Is er een verschil in perceptie tussen fout gegaan en fout gedaan? Kunnen we open zijn over incidenten? Op veel plekken is het antwoord op de laatste vraag nog vaak: nee. Openheid na medische incidenten is nog niet vanzelfsprekend. Bij veel zorgprofessionals bestaat onzekerheid over wat en hoe te communiceren richting patiënt of nabestaanden. Dat wringt, want de wetgever, IGJ en de tuchtrechter verplichten zorgprofessionals wel om openheid te betrachten. 

Leer de juridische implicaties rond medische incidenten en krijg concrete handvatten voor optimale communicatie!

Kom naar de tweedaagse cursus Omgaan met medische incidenten. Tijdens de cursus leert u zowel de juridische achtergronden waar u rekening mee moet houden, als praktische tips en oefening voor gespreksvoering.

Medisch specialisten en apothekers
Hoorcollege, praktijkoefeningen met trainingsacteur(s)
895
24
Na deze cursus:
- is de cursist bekend met het juridisch kader rond medische incidenten:
- kan de cursist onderscheid maken tussen verschillende juridische wegen na een incident
- weet de cursist hoe de calamiteitencommissie werkt en op welke wijze IGJ toezicht houdt
- weet de cursist wat hij zelf moet doen m.b.t. informed consent en dossiervoering

- heeft de cursist handvatten voor optimale communicatie met verschillende gesprekspartners en voor uiteenlopende doeleinden
- weet de cursist wat de consequenties kunnen zijn van verschillende manieren van omgaan met een medisch incident
Nee
Dag 1:
Het juridisch kader rond medische incidenten

Op dag 1 wordt eerst het juridisch kader rondom medische incidenten geschetst. Voor een patiënt die niet tevreden is over zijn medische behandeling staan meerdere wegen open, die elk een ander doel hebben. Is er schade ontstaan en wil de patiënt een schadevergoeding, dan is een civiele (schade) claim de aangewezen weg. Gaat het meer om kwaliteitsbewaking en het laten toetsen van het handelen van de individuele zorgverlener, dan kan de patiënt een tuchtklacht indienen op basis van de Wet BIG. De relatieve nieuwe Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) heeft als doel klachten zo laagdrempelig mogelijk en dichtbij de bron af te wikkelen en leidt de klager dan ook naar de zorgverlener zelf, eventueel bijgestaan door de klachtenfunctionaris en zo nodig gevolgd door een gang naar een Geschilleninstantie. Tijdens de eerste cursusdag zal worden uitgelegd wat de achtergronden, doelen en uitwerkingen van de verschillende juridische wegen zijn zodat zorgverleners die aan het begin van een procedure of tuchttraject staan weten wat ze te wachten staat. Daarbij zal onder andere worden uitgelegd aan welke normen de zorgverlener of zorgaanbieder wordt getoetst, hoe praktisch gezien de procedure eruit ziet en wat de rol van de verzekeraar is, als die er bij betrokken raakt.
Twee onderwerpen waar zorgverleners mee te maken krijgen spelen een belangrijke rol bij alle juridische wegen, te weten het informed consent en de dossierplicht. Beide onderwerpen die nogal eens tot frustratie leiden, omdat de tijd zoveel beter besteed lijkt te kunnen worden. Uitleg over de achtergronden en invulling van en de rechtspraak over deze plichten en het belang ervan voor de zorgverlener zelf komt dan ook als tweede aan bod op de eerste dag.
Het derde inhoudelijke blok van de eerste dag gaat over de rol van de calamiteitencommissie en het toezicht door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Omdat het verwerken van informatie nog beter gaat als er niet alleen naar geluisterd wordt maar ook mee geoefend, worden de deelnemers uitgenodigd om uit te proberen hoe zij zich kunnen gedragen ten overstaan van een tuchtcollege, de rechter of een klachtencommissie. Wat is daar de meest effectieve reactie? Hoe ziet een effectieve reactie er (non-verbaal) uit?

Dag 2:
Wat en hoe te communiceren na een medisch incident
Op cursusdag 2 wordt nader ingegaan op het geven van openheid na een medische incident en krijgt u door bespreking van tuchtuitspraken concrete aanwijzingen over wat te communiceren na een medisch incident. Openheid is het devies maar hoe open is effectief? En ook vooral hoe?
Op het moment dat u zelf (deels) verantwoordelijk bent voor een calamiteit of incident wordt u ook geabsorbeerd door emoties. Niet primair van verlies, teleurstelling en boosheid. Wél van schuldgevoel, schaamte en angst voor de juridische gevolgen en/of voor uw reputatie. Hierin vormt u geen uitzondering, het treft al uw collega’s die een ernstig incident meemaken. Peer Support is essentieel voor uw (tijdige) herstel. Zorgverleners hebben de neiging om geen hulp aan te nemen, laat staan te vragen. De impact wordt door henzelf vaak onderschat. De trainer neemt u mee in de kennis en kunde over Peer Support, zal een bijdrage leveren aan uw bewustwording van de impact en geeft u, middels een ervaren trainingsacteur inzicht hoe een Peer Supporter te werk gaat.
Een gevolg van uw eigen emoties is ook dat u nagenoeg niet in staat bent om empathie voor de patiënt of familie op te brengen. Ook dat is logisch. Toch is dat de enige manier waarop u het gesprek na een incident (open disclosure) op een effectieve wijze kunt voeren. Effectief in die zin dat u alleen dán ruimte voor vergeving kunt creëren en daarmee meestal een formele nasleep voorkomt. Oftewel empathie op dit cruciale moment voorkomt veelal een tuchtzaak, klacht of (ongegronde) claim.
Catherine Poorthuis
Eva Deen
 
Ja
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)
Bijeenkomsten
 Cursus ZAAantal urenDatumTijd
Het juridisch kader rond medische incicenten5520-06-20199:30 - 16:00
Wat en hoe te communiceren na een medisch incident?5527-06-20199:30 - 16:00

Medilex heeft meer dan 30 jaar ervaring in het organiseren van studiedagen, opleidingen en cursussen voor de gehele zorg en welzijnssector. Door de onafhankelijke werkwijze van Medilex varieert het aanbod studiedagen van complexe beleidsmatige vraagstukken tot oplossingen voor de werkvloer. Van jeugdzorg tot ouderenzorg, van eerstelijns praktijk tot ziekenhuis, van werkplezier tot WZD, van individuele aanmeldingen tot groepsaanmelding. Wij zijn uw nascholingspartner op allerlei gebied. Wij zijn erkend STAP-aanbieder, waardoor onze meerdaagse scholingen met STAP-subsidie gevolgd kunnen worden. 

Wij vinden het belangrijk dat onze deelnemers onze programma’s ervaren als direct toepasbaar, interactief en actueel. Medilex organiseert kennis – onafhankelijk, deskundig en met oprechte aandacht:

  • Onafhankelijk – onze programma’s worden onafhankelijk, in eigen beheer, samengesteld zonder enige manier van sponsoring. Thema’s worden van meerdere kanten belicht waardoor de deelnemer zich een objectief beeld kan vormen.

  • Deskundig – dankzij onze organisatorische én inhoudelijke deskundigheid ontwikkelen wij kwalitatief hoogwaardige programma's.

  • Oprechte aandacht – wij zijn betrokken en benaderen met oprechte aandacht deelnemers, sprekers en elkaar.

Wij staan achter onze cursisten, onze sprekers en ons team! 

Wij streven ernaar met behulp van de input van sprekers en deelnemers onze programma's voortdurend te verbeteren. 

 

Bascule 5
3981PH
Bunnik
(030) 69 33 88 7