Opleidingen details Psy-zo! Onderwijs
Compassietraining voor zorgprofessionals: Mindfulness-Based Compassionate Living | MBCL (ID nummer: 361886)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor gehele scholing
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog2117-10-2019 t/m 16-10-2020
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

Introductie
Compassie is een algemeen menselijke eigenschap die bij iedereen in aanleg aanwezig is, maar die vaak om allerlei redenen niet tot bloei is gekomen. Compassie of mededogen geeft ons de mogelijkheid om te reageren met begrip, geduld en liefde, in plaats van bijvoorbeeld angst en afkeer. Het is een verbindende factor om ons te kunnen inleven in daden van vriendelijkheid en ruimhartigheid, naar onszelf en de ander.

Inhoud
Miljoenen jaren geleden is bij de mens de basis voor algemeen menselijke reactiepatronen gelegd. Patronen die gericht zijn op lijfsbehoud (angst of boosheid) of op het verkrijgen van voldoende voedsel (streven en jagen) zijn zeer herkenbaar. Zonder dat we ons dat altijd realiseren, spelen deze oude patronen ook nu nog een grote rol in ons leven. Ofschoon onze eerste levensbehoeften al lang zijn veiliggesteld, kan bijvoorbeeld de neiging tot jagen zich alsnog voordoen in het najagen van nog meer bezit en erkenning. Ook weten we hoe ons voorstellingsvermogen een negatief effect kan hebben op onze emotie(s). In gedachten stellen we ons bijvoorbeeld voor hoe iemand met wie we moeite hebben, ons zou kunnen beledigen of kwetsen. Boosheid en angst liggen dan op de loer en ons lichaam reageert meteen. In de training wordt uitleg gegeven over de werking van het menselijk brein en over de oorsprong en invloed van diep gewortelde, ingesleten patronen op ons gedrag van alledag. Training helpt je je hiervan bewust te worden en hier bewuste keuzes in te maken. Bij het ontwikkelen van dit bewustzijn (mindfulness) word je je er doorgaans als eerste van bewust hoe moeilijk het is om ‘bewust’ te zijn. Je zult je realiseren hoe vaak je er met je aandacht niet bij bent. Het wordt duidelijk dat veel beperkingen waar je tegenaan loopt niet specifiek jouw patronen zijn, maar algemeen menselijk zijn. Vele nieuwe oefeningen helpen je bij het ontwikkelen van compassie voor jezelf. Ook worden suggesties gedaan om in het dagelijks leven te oefenen. Terwijl in het eerste deel van de training ‘zelf-compassie’ centraal staat, zul je gaandeweg ervaren hoe compassie voor jezelf en die voor anderen hand in hand gaan. Met patronen als ‘zorgen’ en ‘verbinden’ leer je de balans herstellen. Juist ook onder professionals in de zorg, die de werking van mindfulnessbeoefening ontdekt hebben, persoonlijk en/of professioneel, ontstaat in toenemende mate een behoefte aan verdieping. De groeiende werkdruk in de moderne gezondheidszorg gaat niet zelden gepaard met “compassiemoeheid” naar cliënten en met een tekortschietende zelfcompassie. De Compassietraining (MBCL) kan hierbij zeer ondersteunend zijn.

academici en HBO-ers
Cursus
 Verbredend
 Verdiepend
10
14
ja
975
18
Geen toetsing, wel evaluatie
De training is geschikt voor deelnemers die al een cursus Mindfulness (MBSR/MBCT) hebben gevolgd of die bekend zijn met een andere vorm van meditatie en beoefening willen verdiepen.
Bestand  
MBCL publiek.docx19-4-2019 16:2917 KB
Tijd09:30 - 17:00
LocatieGroningen (NL) (Toon kaart)

Psy-zo! Onderwijs is een instelling voor onderwijs en supervisie binnen het vakgebied GGZ. Dit onderwijs wordt aangeboden in de vorm van bij- en nascholing, supervisie en congressen.

Zernikepark 12
9747 AN
Groningen
Zernikepark 12
9747 AN
Groningen
050-3050240