Opleidingen details Nascholing Valencia, Spanje
Capita Selecta uit de Interne Geneeskunde, van kliniek naar spreekkamer met een reflectie op de besproken aandoeningen en hun beperkingen in relatie tot de omschrijving in de IZP/ FML-systematiek. (ID nummer: 361397)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing Bedrijfsgeneeskunde2528-5-2019 t/m 27-5-2020
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Ziektebeelden binnen de interne geneeskunde vormen een steeds belangrijker deel van ons dagelijks spreekuur. Meer en meer krijgen wij te maken met chronische zieken, waarbij longproblemen,  diabetesproblemen, nierproblemen, cardiale problemen  steeds vaker op de voorgrond treden. U wordt meegenomen in de laatste ontwikkelingen op deze gebieden. De inleidingen worden gegeven door experts op hun vakgebied met een brug naar onze dagelijkse praktijk.

Na iedere presentatie uit de interne geneeskunde wordt aan het begin van de avond door de verzekeringsarts aan de hand van besproken casuïstiek en eigen voorbeelden , in aanwezigheid van de spreker van die dag,  op interactieve wijze gesproken over de relatie tussen de beperkingen van de verschillende aandoeningen en de wijze waarop deze belastbaarheidsbeperkingen kunnen worden beschreven in het inzetbaarheidsprofiel en de FML systematiek.

Naast de interne geneeskunde wordt er ook ingegaan op de huidige stand van zaken in het tuchtrecht en dan meer specifiek, het tuchtrecht voor bedrijfs- en verzekeringsartsen  Je krijgt er liever niet mee te maken en toch ontkom je er soms niet aan. Een werknemer, werkgever, verzekerde is niet tevreden over je diagnose, je conclusies, je  houding of je gedrag en dient een klacht in. In plaats van vanuit je discipline, je vak te redeneren, zul je je handelen (of nalaten) vanuit een andere invalshoek moeten beoordelen en word je door anderen beoordeeld.

Dr. P.H.L.M. Geelhoed-Duyvestijn, internist : Diabetes en schildklieraandoeningen. Diabetesbehandeling type 1 en type 2 updates; hypoglycaemie en de effecten op arbeids- en verzekeringsgeneeskundige zaken. Richtlijnmodule diabetes en werk. Schildklieraandoeningen,  update en de relatie met belastbaarheid.

Leerdoelen:

·        De bedrijfsarts/verzekeringsarts is op de hoogte van de huidige behandelingen en behandeldoelen van zowel type 1 als type 2 diabetes

·        De bedrijfsarts/verzekeringsarts kent de prevalentie en consequenties van ernstige en niet-ernstige hypoglycaemie in relatie tot arbeid (Nederlandse data)

·        De bedrijfsarts/verzekeringsarts is op de hoogte van de richtlijnmodule Diabetes en Arbeid

·        De bedrijfsarts/verzekeringsarts is op de hoogte van de huidige behandelingen en behandeldoelen van de belangrijkste schildklieraandoeningen.

 E.M.G.J. Schipper, nefroloog:   De water en zoutfabriek, nieren op consult bij de bedrijfsarts/ verzekeringsarts.: diagnostiek; werking van de nieren ( wat komt er allemaal bij kijken); nierinsufficiëntie, oorzaken en complicaties, behandelmogelijkheden in relatie met functioneren; nierfunctie vervangende therapie: dialyse/niertransplantatie, casuïstiek

Regelmatig leiden nierziekten tot langdurige en chronische beperkingen voor arbeid.

Wat doen de nieren? Wat zijn de oorzaken en gevolgen van chronische nierinsufficiëntie? Wat voor een behandelmogelijkheden zijn er?  Bij deze vragen wordt stilgestaan en waar mogelijk relatie met belastbaarheid besproken.

Leerdoelen:

Meer kennis over nierinsufficiëntie, dialyse en niertransplantatie. De diagnostiek en behandel mogelijkheden van nierziekten.

Op de hoogte zijn van de gevolgen van deze aandoening op het functioneren en werkvermogen.

 

mr. J. Terpstra, advocaat: Tuchtrecht(spraak) : leuker wordt het niet… Wat is de huidige stand van zaken in het tuchtrecht en dan meer specifiek, het tuchtrecht voor bedrijfs- en verzekeringsartsen? Je krijgt er liever niet mee te maken en toch ontkom je er soms niet aan. Een werknemer, werkgever, verzekerde is niet tevreden over je diagnose, je conclusies, je  houding of je gedrag en dient een klacht in. In plaats van vanuit je discipline, je vak te redeneren, zul je je handelen (of nalaten) vanuit een andere invalshoek moeten beoordelen en word je door anderen beoordeeld.

Leerdoelen: In deze inleiding wordt inzicht verschaft in actuele uitspraken die van belang kunnen zijn voor de praktijk, in de actuele richtlijnen & wet- en regelgeving en handige tips voor het geval je als verweerder in een tuchtzaak moet optreden. Er wordt specifiek ingegaan op de situatie van de bedrijfsarts en de verzekeringsgeneeskundige.

 

Dr. M.A. Sluman, cardioloog: Een overzicht van de gangbare cardiologische aandoeningen en hun invloed op de belastbaarheid.

- de risico’s, de epidemiologie

- angina pectoris, ACS , man-vrouw verschillen.

- diagnostiek: ergometrie, imaging

- toelichting over een aantal voor gangbare afkortingen, die dat voor     bedrijfs- en verzekeringsartsen wat minder zijn.

- behandelmogelijkheden.

- belastbaarheid vs belasting, wat kan werknemer nog.

- Samenwerking bedrijfsarts/ cardioloog      

Leerdoelen: Inzicht krijgen in de wijze waarop de verschillende  cardiale aandoeningen de  belastbaarheid beïnvloeden en hoe daarmee om te gaan.

 

Dr. D. Nossent, longarts: longziekten anno 2019, astma, COPD, longfibrose in relatie tot arbeidsgerelateerde oorzaken; workshop casuïstiek en workshop longfunctie en ergometrie.

Longziekten:  een dagprogramma met een overzicht van de belangrijkste longaandoeningen met focus op arbeidsgerelateerde- en omgevings gerelateerde longaandoeningen zoals astma en COPD, Tevens een inkijk in de fysiologie van longaandoeningen aangaande de waarde van longfunctiemetingen en inspanningsonderzoek bij de beoordeling van de long-gerelateerde beperking .

Leerdoelen: Inzicht krijgen in de wijze waarop de verschillende  longaandoeningen de  belastbaarheid beïnvloeden , de fysiologie en de waarde van longfunctiemetingen en inspanningsonderzoek.

 

G. Koster / A. Smith, bedrijfsartsen en  J. Schipper  Verzekeringsarts

Na iedere presentatie uit de interne geneeskunde wordt aan het begin van de avond door de verzekeringsarts aan de hand van besproken casuïstiek en eigen voorbeelden , in aanwezigheid van de spreker van die dag,  op interactieve wijze gesproken over de relatie tussen de beperkingen van de verschillende aandoeningen en de wijze waarop deze belastbaarheidsbeperkingen kunnen worden beschreven in het inzetbaarheidsprofiel en de FML systematiek.

Leerdoel is inzicht krijgen in de wijze waarop de bedrijfsarts en verzekeringsarts het geheel van de mogelijkheden en beperkingen aangeven op dezelfde belastingrubrieken. Hiermee wordt gestimuleerd dat verzekeringsartsen en bedrijfsartsen zo veel mogelijk bij elkaar aansluiten.

Beroepsgroep
Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB)
(Meerdaagse) Nascholing
Bestand  
Programma nascholing Madeira 2019 Smith.docx15-4-2019 23:3033 KB
 
2445
De nascholing vindt plaats in Funchal, Portugal. Bij deze prijs zijn alle kosten inbegrepen, voor de vliegreis Schiphol-Funchal vv, de transfers in Portugal, de overnachtingen, de maaltijden en de excursies.
HoofdniveauSubniveau
A&GArbeids- en Bedrijfsgeneeskunde
A&GVerzekeringsgeneeskunde
28-5-2019 t/m 3-6-2019
LocatieFunchal (PT) (Toon kaart)

de organisatie bestaat uit 2 bedrijfsartsen Geert Koster, Andre Smith en Jan Schipper, verzekeringsarts, die samen de nascholing voorbereiden. Deze nascholing vormt een onderdeel van het nascholingspakket van NVAB - Noord Nederland. Het organiseren van deze nascholing wordt op verzoek van de NVAB Noord Nederland uitgevoerd.

De Emma 1
9207 CD
Drachten
Postbus 214
9200 AE
Drachten
06-25192602