Opleidingen details Fontys Pro Health
post-hbo Leefstijlcoach Fontys Hogescholen (ID nummer: 361192)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Algemene nascholing26515-11-2019 t/m 15-11-2023
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

Gedurende de post-hbo opleiding Leefstijlcoach komen de grondbeginselen van gezondheid aan bod en staan de biologische en psychologische mechanismen over bewegen, voeding en gedrag centraal. Hierbij worden monitoringsmogelijkheden van gedrag aangereikt en gespreksvaardigheden geleerd. Daarnaast wordt de invloed van omgeving en gedrag op de gezondheid verklaard.

Ook wordt ingegaan op de fases van gedragsverandering en het verwerven van coaching-vaardigheden. Hierbij wordt geleerd in welke fase van gedragsverandering de cliënt zich bevindt, hoe je als coach de motivatie en het vertrouwen in eigen kunnen stimuleert. Risicosituaties ten aanzien van een terugval worden geïdentificeerd en de cliënt wordt gecoacht hoe hier mee om te gaan ten behoeve van duurzame gedragsverandering. Op deze manier staat eigen regie van de cliënt en het verhogen van eigen effectiviteit centraal in deze module.

 

Daarnaast komt ook de bedrijfsvoering van Leefstijlcoach aan bod. Hierbij is aandacht voor teamcoaching, de programmatische opbouw van de begeleiding, therapietrouw, het meten van effectiviteit en het schrijven van correcte rapportages en communicatie.

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register ZorgprofessionalsVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Accreditatiebureau opleiding leefstijlcoachKABIZ / AERP
DiëtistenStichting Kwaliteitsregister Paramedici
ErgotherapeutenStichting Kwaliteitsregister Paramedici
HuidtherapeutenStichting Kwaliteitsregister Paramedici
1 2 3 4
Cursus
 Algemene scholing voor paramedici (alle onderstaande beroepsgroepen)
Leeruitkomsten Module 1
De student heeft een realistisch beeld over de competenties van de leefstijlcoach en weet welke persoonlijke leerdoelen hij/zij heeft om deze professie uit te kunnen oefenen .De student heeft kennis over beweeggedrag en de invloed van beweeggedrag op de gezondheid en kan het beweegpatroon in kaart brengen. De student beheerst de basisgespreksvaardigheden gericht op het voeren van een intake. De student heeft kennis over voeding en de invloed van voeding op de gezondheid en kan het eetpatroon in kaart brengen. De student begrijpt hoe cognitie, gedrag en omgeving de gezondheid beïnvloeden. De student beheerst gespreksvaardigheden om een vertrouwensband en professionele relatie op te bouwen. De student heeft kennis over de beïnvloeding van voedingsgedrag en beweeggedrag op de gezondheid gedurende verschillende levensfases. De student heeft kennis over slaap, stress en hormonen en de invloed van slaap, stress en hormonen op de gezondheid en kan het slaappatroon in kaart brengen. De student begrijpt hoe de omgeving gezondheidsgedrag beïnvloedt
De student is in staat om structureel en procesmatig te reflecteren en de transfer te maken van het geleerde ten behoeve van eigen professionaliteit en vakgebied . De student begrijpt welke invloed de werking van de hersenen hebben op gezondheidsgedrag en hoe stress, ontspanning en verslaving de gezondheid beïnvloeden. De student begrijpt hoe voeding, slaap, beweging, ontspanning en stress elkaar beïnvloeden. De student beheerst gespreksvaardigheden om samen met de cliënt de hulpvraag te destilleren. De student beheerst vaardigheden om zowel de health literacy van de cliënt in te schatten als de wijze van communicatie hierop aan te passen.

Module 2 Zelfregie in Leefstijlverandering
De student kent de belangrijkste modellen van gedragsverandering. De student kent de meest voorkomende aandoeningen en ziektes die gepaard gaan met obesitas (comorbiditeit) en de binnen de doelgroep belangrijkste elementen die op invloed zijn van het gedrag. De student kent de grenzen van zijn vakgebied en handelt hierin op juiste wijze voor de cliënt door tijdig te verwijzen of aanpalende expertise in te schakelen. De student herkent de fase van gedragsverandering bij de cliënt en stelt in samenspraak met de cliënt hierbij passende doelen op.
De student herkent de fase van gedragsverandering bij de cliënt en stelt in samenspraak met de cliënt een hierbij passend leefstijlplan gericht op het verhogen op eigen effectiviteit op, waarbij rekening behouden wordt met cultuur en gezondheidsvaardigheden. De student kan een leefstijlplan opstellen gericht op eigen effectiviteit
De student coacht de cliënt op het verhogen van eigen effectiviteit ten aanzien van het aanpassen van leefstijl
De student begeleid de cliënt in het identificeren van risicosituaties ten aanzien van terugval, leert de cliënt hier mee om te gaan ten behoeve van duurzame gedragsverandering. De student is in staat om structureel en procesmatig te reflecteren en de transfer te maken van het geleerde ten behoeve van eigen professionaliteit en vakgebied. De student kent diverse methoden van nazorg gericht op gedragsbehoud, waarbij de toepassing van technologie expliciet wordt gemaakt. De student bespreekt met de cliënt de risicosituatie(s) bij een terugval, stelt gezamenlijk met de cliënt herziene doelen op en werkt een aangepast leefstijlplan uit. De student is in staat om op adequate wijze de juiste communicatiemedia te selecteren passend bij doel en doelgroep.

Module 3 De praktijk
De student heeft zicht op de bedrijfsmatige processen om GLI's als leefstijlcoach uit te voeren. De student beheerst technieken en vaardigheden voor groepscoaching en kan een groepsinterventie uitvoeren. De student beheerst de kennis om de therapietrouw en therapie-effectiviteit te beïnvloeden en te evalueren.De student is in staat om structureel en procesmatig te reflecteren en de transfer te maken.
De opleiding heeft een profiel opgesteld waaraan de examinatoren en docenten moeten voldoen.
Het opgestelde profiel is:

-in bezit van een masterdiploma (achtergrond psychologie, fysiotherapie, gezondheidswetenschappen, eten en voeding, bewegingswetenschappen, geneeskunde of aanverwant)
-een basiskwalificatie onderwijs of andere didactische bevoegdheid
Daarnaast zijn bij summatieve toetsen altijd twee examinatoren betrokken.

Door de combinatie van docenten en examinatoren gedurende de opleiding in te zetten wordt het gehele pallet van kennis overgedragen.

Lea Raemaekers, Master Arbeids-, organisatie, & gezondheidspsychologie (AOG), post-master praktijk sportpsycholoog, Basiskwalificatie onderwijs;
Forra Cornelis, Master Neuropsychologie, Basiskwalificatie onderwijs;
Suze Toonen, Bachelor Fysiotherapie, Master Gezondheidswetenschappen, Fysiotherapie wetenschap, Basiskwalificatie Onderwijs;
Steven Onkelinx, Master revalidatiewetenschappen, Post-Master Cardiorespiratoire revalidatie, PhD Biomedische wetenschappen, Basiskwalificatie onderwijs;
Marianne Nieboer, Bachelor Nutrition and Dietetics, Master Healthcare Policy Innovations and Management, Basiskwalificatie onderwijs
120
300
3990
Tijd09:00 - 17:00
LocatieEindhoven (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenLeefstijlcoach 2023

Tijd9:00 - 17:00
LocatieEindhoven (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenLeefstijlcoach september 2022

Tijd9:00 - 17:00
LocatieEindhoven (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenLeefstijlcoach februari 2022

Tijd9:00 - 17:00
LocatieEindhoven (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenLeefstijlcoach september 2022

Tijd09:00 - 17:00
Locatie Eindhoven (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenLeefstijlcoach 2021

Tijd9:00 - 17:00
LocatieEindhoven (NL) (Toon kaart)

Fontys Pro Health organiseert onderwijs voor het werkveld. 

Ds.Th.Fliednerstraat 2
5631BN
Eindhoven
Postbus 347
5600 AH
EINDHOVEN
08850 82800