Opleidingen details Anders kijken naar Kinderen
Anders kijken naar selectieve eters voor logopedisten (ID nummer: 360699)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Logopedisten - Scholing2822-5-2019 t/m 22-5-2023
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

Als kinderen niet goed eten, voeding weigeren, of zeer selectieve eters zijn heeft dat zijn weerslag op het gezin. Het geeft zorgen op meerdere gebieden. Veel kinderen kennen een periode van selectief eten, vaak gaat dit vanzelf weer voorbij. Sommige kinderen blijven echter selectieve eters met als gevolg verminderde of onvolwaardige voedingsintake, stress in het gezin, minder plezier rondom het eten en drinken en wellicht uiteindelijk steeds meer voedselweigering.

Eten is een vaardigheid die je moet leren en ervaren, ouders spelen daarin een cruciale rol. Het uiteindelijke doel van de interventie is om samen met de ouders meer variatie te krijgen in het eetpatroon en eten als een meer plezierige activiteit te kunnen ervaren en zo tot een goede voedingsintake te komen.

De 3 daagse module volgt de zienswijze en benadering van sensorische informatieverwerking aansluitend op de basis- en behandelmodule sensorische informatieverwerking voor logopedisten. De module is onder andere gebaseerd op de ideeën uit de methodisch opgebouwde, op evidentie aangestuurde methodiek, Sequential Oral Sensory (S.O.S.) Approach to feeding.

Na deze module: 

  • beschrijven cursisten kritisch eetgedrag,
  • maken cursisten een sensori-motore analyse en relateren deze aan het kritisch eetgedrag,
  • ontwerpen cursisten interventie strategieën voor zowel het individuele kind als ook in groepsverband in samenspraak met ouders,
  • onderzoeken cursisten de zintuiglijke en motorische kansen en kwetsbaarheden aan zorgvragen rondom kritisch eetgedrag,
  • maken cursisten een sensori-motorische voedingsanalyse,
  • ondersteunen cursisten ouders en kinderen in het verminderen van kritisch eetgedrag op een positieve, praktische en op basis van evidentie aangestuurde wijze.
  • laten cursisten de begeleiding aansluiten bij de sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind.

Deze module richt zich op onderzoek en behandeling van kinderen met eetproblemen vanaf de start van vaste voeding. Eetstoornissen (anorexia, boulimia, obesitas) en slikstoornissen worden in deze module niet uitgewerkt

Beroepsgroep
Logopedisten
Cursus
 NVLF - Logopedisten
De logopedist is na deze module in staat onderzoek te doen naar het eetgedrag en kan vanuit verschillende referentiekaders (waaronder die van de Sensorische Informatieverwerking) hypotheses vormen ten aanzien van de te kiezen begeleidingsstrategie(en).
De basiskennis over Sensorische Informatieverwerking kan worden ingezet in het observeren en behandelen van kinderen en laat de logopedist Anders Kijken naar eetgedrag.

Na deze module:
beschrijven cursisten kritisch eetgedrag,
maken cursisten een sensori-motore analyse en relateren deze aan het kritisch eetgedrag,
ontwerpen cursisten interventie strategieën voor zowel het individuele kind als ook in groepsverband in samenspraak met ouders,
onderzoeken cursisten de zintuiglijke en motorische kansen en kwetsbaarheden aan zorgvragen rondom kritisch eetgedrag,
maken cursisten een sensori-motorische voedingsanalyse,
ondersteunen cursisten ouders en kinderen in het verminderen van kritisch eetgedrag op een positieve, praktische en op basis van evidentie aangestuurde wijze.
laten cursisten de begeleiding aansluiten bij de sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind.

Deze module richt zich op onderzoek en behandeling van kinderen met eetproblemen vanaf de start van vaste voeding. Eetstoornissen (anorexia, boulimia, obesitas) en slikstoornissen worden in deze module niet uitgewerkt
Bestand  
rooster tbv programma.docx9-4-2019 13:4123 KB
Anita van Eeden en Andrea Bottemanne. Beiden (preverbaal) logopedist; werkzaam bij Sofia revalidatie in Delft. Andrea en Anita hebben uitgebreide ervaring in het werken met kinderen met kritisch eetgedrag én het samenwerken met ouders. Ze hebben diverse scholingen gedaan rondom eten en drinken bij een normale en veranderde ontwikkeling. Ze hebben in het revalidatiecentrum als eerste in Nederland een groep gestart aangestuurd vanuit de ideeën van de SOS feeding approach en aangepast aan de Nederlandse werksituatie.
18
10
475
Het inschrijfgeld is inclusief lesmateriaal, koffie, thee en lunch.
Tijd09:00 - 16:00
Locatie Leiden (NL) (Toon kaart)

Tijd09:00 - 16:00
Locatie Leiden (NL) (Toon kaart)

Tijd9:00 - 16:00
Locatie Leiden (NL) (Toon kaart)

Tijd09:00 - 16:00
LocatieLeiden (NL) (Toon kaart)

Tijd09:00 - 16:00
LocatieLeiden (NL) (Toon kaart)

Tijd9:00 - 16:00
LocatieLeiden (NL) (Toon kaart)

Tijd9:00 - 16:00
LocatieLeiden (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenVoor de module die gaat starten in mei is inschrijving niet meer mogelijk

Cursus Instituut voor post HBO nascholing logopedisten, ergotherapeuten, logopedisten, leerkrachten (en andere beroepsgroepen op aanvraag). kernactiviteit: bijscholing Sensorische Informatieverwerking. U vindt op onze website informatie over ons uitgebreide aanbod studeidagen en cursussen.

Oude Vest 91 2312 XT Leiden
2312 XT
Leiden
071 8876472