Opleidingen details VGCt - Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve therapieën
Vervolgcursus behandelen van chronische depressie met CBASP (ID nummer: 359543)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor gehele scholing
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog3530-8-2019 t/m 29-8-2020
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

Inleiding

Cognitive Behavioral Analysis System of Psychotherapy (CBASP) is een behandelmethode speciaal ontwikkeld voor persisterende depressie. CBASP staat inmiddels in verschillende richtlijnen genoemd als eerste keus psychologische behandeling bij persisterende depressie (NICE guidelines, European guidelines, Canadean guidelines). In Nederland is de evidentie van CBASP ook aangetoond (Wiersma e.a., 2014), echter, er zijn nog maar een beperkt aantal therapeuten in Nederland getraind, terwijl deze behandelmethode therapeuten veel houvast biedt bij het behandelen van deze vaak moeilijke groep patiënten en de prevalentie van deze groep in de specialistische GGZ hoog is.

Naast de hoge prevalentie, is ook de comorbiditeit met andere psychische en lichamelijke klachten hoog bij deze groep. Het vereist dan ook enige ervaring en veel kennis om goed met deze doelgroep te kunnen werken. Tijdens de driedaagse training zullen de deelnemers kennismaken en intensief oefenen met de CBASP technieken. Na twee maanden zal er een terugkomdag gehouden worden waarin casuïstiek centraal zal staan met behulp van het meegebrachte videomateriaal van de deelnemers. 

In de vervolgcursus wordt kennis van stemmingsstoornissen als bekend verondersteld, evenals de basisprincipes van cognitieve gedragstherapie. De focus ligt op het verdiepen van kennis over de persisterende depressieve stoornis en op kennis opdoen en vaardigheden trainen om CBASP goed te kunnen gaan toepassen.

Aan de hand van casuïstiek wordt veel praktisch geoefend met CBASP. Er wordt veel in subgroepen gewerkt waar de docent gericht feedback geeft. Werkvormen zijn onder anderen presentaties, demonstraties, rollen spellen, schriftelijke opdrachten en discussies.

Tijdens de hele cursus komt het gedragstherapeutisch proces aan de orde.

Van cursisten wordt verwacht dat ze casuïstiek inbrengen, oefenen met CBASP en zelfstandig opdrachten uitvoeren voor de cursus.

 

Onderwerpen

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Klachtinventarisatie + DSM classificatie en diagnose van de persisterende depressieve stoornis
  • Wetenschappelijke evidentie van CBASP
  • Beloop van de depressie uitvragen d.m.v. de Life Chart methode
  • Diagnostiek rondom interactiestijl van de patiënt d.m.v. het in kaart brengen van       belangrijke personen (leergeschiedenis van de patiënt), het opstellen van een overdachtshypothese en het invullen van de Impact Message Inventory (invloed van de patiënt op de therapeut)
  • Gedrag van de patiënt onder de loep nemen d.m.v. de Situatie-Analyse
  • De therapeutische houding en/of therapeutische relatie binnen CBASP
  • Vragen uit de praktijk

 

Leerdoelen

Na afloop van de training:

1. kan de cursist de life chart afnemen;

2. kan de cursist de ‘belangrijke personen’ in kaart brengen;
3. kan de cursist een overdrachtshypothese opstellen
4. kan de cursist werken met de Impact Message Inventory
5. kan de cursist een Situatie-Analyse afnemen

6. kan de cursist wat er binnen de  therapeutische relatie met de patiënt gebeurt bewerken als onderdeel van de interventie

uitsluitend academici
Cursus
 Verbredend
 Verdiepend
10
14
ja
Inschrijfgeld: VGCt-leden 695 euro, niet VGCt- leden 795 euro
25
toetsing en evaluatie
Tot de cursus worden personen toegelaten die voldoen aan de volgende eisen:
Cursisten beschikken over een academische vooropleiding als psycholoog, pedagoog, geestelijk gezondheidskundige of arts, aangevuld met één van de volgende kwalificaties:
• een BIG-registratie als gezondheidszorgpsycholoog, psychotherapeut of psychiater, dan wel ten minste één jaar in opleiding zijnde tot één van deze registraties;
• registratie als Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP, Orthopedagoog Generalist NVO, Postmaster Orthopedagoog/Psycholoog SKJ, dan wel ten minste één jaar in opleiding zijnde tot één van deze registraties, of in het geval van een route op basis van ‘sprokkelen’ minimaal 50% (=240) van de studiepunten; 

• registratie als Cognitief Gedragstherapeut VGCt® in opleiding (aspirant lid), of Cognitief Gedragstherapeut VGCt® (gewoon lid); 

• registratie systeemtherapeut (LID ST) bij de NVRG; 

• een opleiding die naar het oordeel van de opleidingscommissie gelijkwaardig
2. Werkervaring: tenminste 16 uur per week werkzaam zijn in de geestelijke gezondheidszorg, of een daaraan naar het oordeel van de opleidingscommissie gelijk te stellen setting, waarvan ten minste 12 uur in de patiëntenzorg.
Bestand  
Draaiboek CBASP training.pdf8-4-2019 13:08179 KB
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Wetenschappelijke vereniging voor gedrags- en cognitieve therapieën

Postbus 14081
3508 SC
UTRECHT
0302543054