Opleidingen details ACT Academie

Deze cursus is (nog) niet geaccrediteerd. De cursus kan om die reden niet aan dossiers worden toegevoegd.

Opleiding Voedingspsychologie & ACT (ID nummer: 358945)
Cursus afgewezen!
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal

1. Inhoud

Voedingspsychologie of nutritionele psychologie is de wetenschap van het effect van voedingsstoffen op je stemming, je emoties, je manier van denken en je gedrag.

De voedingspsychologie werkt via voedingspatroon en specifieke nutriënten aan psychische en cognitieve klachten van cliënten zoals angst, depressie, burn-out, vermoeidheid, ADHD, (suiker-) verslaving, futloosheid, laag energiepeil en laag zelfvertrouwen.

Maar hoe zit dit verband precies ineen en hoe leg je dit uit aan je cliënten? Waar moet je dan juist op letten als je iemands eetpatroon wilt veranderen? En hoe kun je iemand ondersteunen bij die verandering? Deze down-to-earth opleiding is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten (celbiologie, gastro-enterologie, biochemie, fysiologie, neuropsychologie) rond optimale voeding voor je psychische en lichamelijke gezondheid en leert je gedragstherapeutische principes aan hoe je hiermee kan omgaan in de praktijk.

Met behulp van Acceptance and Commitment Therapy (ACT), een gedragstherapeutische methode, leer je omgaan met moeilijkheden die komen kijken bij het veranderen van je voedingspatroon, zoals storende gedachten, gevoelens en lichaamssensaties.

Je denkt na over het belang van gezonde voeding in jouw leven.

Je leert technieken om je voedingsgewoonten te veranderen en oncomfortabele gevoelens te hanteren.

Je neemt deel aan ervaringsgerichte oefeningen om anders om te gaan met eventuele negatieve gedachten en een negatief zelfbeeld.

De opleiding bestaat uit een gedeelte theoretische inzichten en een deel ervaringsgericht werken.

2. Voor wie?

De opleiding is gericht op psychologen die principes uit de voedingspsychologie willen toepassen voor zichzelf en/of voor cliënten. Je krijgt concrete handvatten om onmiddellijk aan de slag te gaan in de praktijk. Er is geen vooropleiding vereist.

3. Doelstelling

Herkennen van fysiologische oorzaken van psychische klachten

Kennis van een aantal fysiologische mechanismen die bij psychische klachten een rol spelen zoals de bloedsuikerbijnieras, de synthese van neurotransmitters, inflammatie en spijsvertering.

Kennis van de invloed van voeding en specifieke nutriënten op deze mechanismen

Psycho-educatie over deze verbanden kunnen geven

Bespreking van onderzoek hierover met de cliënt

Motivering voor en doorverwijzing naar arts of voedingsdeskundige die kennis heeft van functionele geneeskunde en samenwerking met deze persoon

Gedragsverandering bij cliënt op gang brengen en houden m.b.v. ACT

Een eigen proces doormaken van het veranderen van voedingsgewoonten

academici en HBO-ers
Cursus
 Inleidend
 Verdiepend
6
20
ja
1025 Euro
42
63
679
Toetsing
NVT
Hoofdniveau
Jeugd
Volwassenen
Ouderen
Tijd10:00 - 17:00
LocatieAalter (BE) (Toon kaart)
OpmerkingenDeze uitvoering bevat dezelfde inhoud zoals gewoonlijk. De extra maaltijden, overnachtingen en ervaringsgerichte oefeningen zijn niet inbegrepen in de opleidingstijd, die komen er bovenop.

Tijd10:00 - 17:00
LocatieRanst (BE) (Toon kaart)

Tijd18:00 - 17:00
LocatieAalter (BE) (Toon kaart)

De ACT Academie biedt opleidingen aan in Acceptance and Commitment Therapy die gevolgd kunnen worden door hulpverleners uit verschillende sectoren (psychologen, therapeuten, artsen, preventieadviseurs, onderwijzers...). Daarnaast kunnen particulieren er individuele en/of groepstherapie volgen.

Massenhovensesteenweg 37b
2520
Ranst
(0032)(0)468/34.54.92
Selecteer een bestand aub.