Opleidingen details Nederlandse Echografie Academie
Medusin CT symposium (ID nummer: 358695)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
MBB'ers - Scholing 512-6-2019 t/m 31-10-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

Doel cursus: een symposium met verdieping omtrent het onderwerp "CT" voor MMB'ers 

Omschrijving programma:

Spreker 1: Prof. dr. Rick van Rijn - Kinderradioloog bij het Amsterdam UMC, locatie AMC

Titel: Contrast bij CT bij kinderen; Do’s and dont’s

Samenvatting: CT bij kinderen is een onderzoek dat, gezien de radiatie risico’s op de lange termijn, hoogdrempelig zou moeten worden toegepast. Indien er besloten wordt tot het verrichten van een CT scan is het belangrijk dat het onderzoek op de juiste wijze wordt uitgevoerd, dit om herhaling in een later stadium in een gespecialiseerde kinderradiologische omgeving te voorkomen. Eén van de belangrijke vragen die dan beantwoord dienen te worden is of en op welke wijze er contrast moet worden gebruikt. In deze voordracht zullen indicaties en do’s and don’t worden besproken.

Spreker 2: dhr. Gert Tempelman - Radiodiagnostisch laborant bij het Scheperziekenhuis

Titel: Het oog wil ook wat... aandacht

Samenvatting: CT is en blijft een relatief hoge stralingsdosismodaliteit. Bij hoge stralingsdoses is het natuurlijk goed om te weten wat zo’n CT onderzoek veroorzaakt. Van oudsher werd er gefocust om de kansgebondeneffecten op CT te verlagen. Niet-kansgebondeneffecten werden als niet relevant gezien. Daarom werd er gekeken naar de effectieve dosis van een bepaald gebied. De effectieve dosis van Thorax en Abdomen is redelijk hoog, daarom werd er vooral ingezet op dosisreductie in deze gebieden. Het hoofd werd niet als interessant gezien omdat de effectieve dosis daar laag is. De ICRP heeft door de jaren heen de drempeldosis voor niet-kansgebondeneffecten verlaagd naar 500 mGy1.  Nu wordt het dus interessant hoeveel geabsorbeerde dosis gebruikt een CT Hersenen? En nahoeveel CT-scansis de drempeldosis bereikt? Deze presentatie wil u hier een inzicht in gevenen misschien dat u na de presentatie denkt: wij moeten ons ook richten op dosisreductie van het hoofd.

Spreker 3: Dr. Maarten Jansen - Radioloog bij het St. Franciscus Gasthuis

Titel: Artificiële intelligentie in de radiologie; hype of hip?

Samenvatting:  Inzage in de nieuwste ontwikkelingen van AI zoals gepresenteerd op de meest recente RSNA (Radiological Society of South America) en zoals reeds geïntroduceerd binnen Nederlandse ziekenhuizen met speciale aandacht voor AI binnen de neuroradiologie.

Spreker 4: Drs. Robin Smithuis -  Radioloog bij het Alrijne ziekenhuis

Titel: CT-abdomen: contrastprotocollen en darmischemie

Samenvatting: In de voordracht wordt ingegaan op CT-protocollen bij bekende ziektes en duidelijke vraagstellingen zoals longembolieën, niertumor, etc. Daarnaast wordt tijdens de presentatie ingegaan op hoe je een protocol kunt ontwerpen als onduidelijk is wat de patiënt heeft, met name bij buikproblematiek. In het 2e deel van de voordracht wordt de volgende vraag behandeld: kunnen we met CT darmischemie in de meeste gevallen diagnosticeren met zekerheid?

Spreker 5: Dr. Adriaan van Es - Neuro Interventieradioloog bij het Erasmus MC

Titel: CT Imaging bij de Acute Behandeling van het Ischemisch CVA

Samenvatting: Gezien de recente ontwikkelingen op het gebied van acute intra-arteriële behandeling (IAT) bij  stroke patiënten is het belang van een goede radiologische beoordeling van CTs en CTAs, vervaardigd in het kader van het herseninfarct, enorm toegenomen. In deze voordracht wil ik de toehoorder kennis laten maken met zowel de logistiek rond de intra-arteriële behandeling van herseninfarct op de afdeling radiologie als de neuro-radiologische interventie. Daarnaast zal ik uitleggen aan welke voorwaarden de beeldvorming vervaardigd bij de opvang van stroke patiënten (CT, CTA en CT perfusie) moet voldoen. Ik bespreek de interpretatie van de beelden waarbij de nadruk zal liggen op de meeste essentiële bevindingen (irreversibele ischemie op CT, proximale arteriële occlusies van de cirkel van Willis en carotis occlusies).

Spreker 6: Drs. Julia Moelker-Galuzina - Thoraxradioloog bij het Erasmus MC

Titel: CT thorax door de ogen van radioloog

Samenvatting: Met verbetering van de CT technologie in de afgelopen 20 jaar is het mogelijk geworden om de pulmonale, mediastinale en cardiovasculaire structuren goed te kunnen beoordelen. In de presentatie komen de volgende onderwerpen aanbod:
-Techniek: het belang van goede inspiratie en expiratie opname, goede contrast aanbod, artefacten ect.
-Anatomie en normale varianten van de thoracale structuren
-Meest voorkomende pathologie
-HRCT en interstitiële longafwijkingen
-Toevalsbevindingen
-… en uiteraard leuke casuïstiek

Symposium
 NVMBR - MBB’ers (de nieuwe beroepsnaam voor radiodiagnostisch laboranten, radiotherapeutisch laboranten, medisch nucleair werkers, echografisten)
Leerdoelen van dit symposium zijn:
- Indicaties CT in het algemeen
- Indicaties CT bij kinderen
- Gevaren CT in het algemeen
- Gevaren CT bij kinderen
- Verdieping CT van de thorax
- Verdieping CT van het abdomen
- Verdieping CT van de hersenen
- Verdieping CT volgens protocollen
- Nieuwste ontwikkelingen van CT
Bestand  
Programma Medusin CT symposium 12 juni 2019.docx21-3-2019 21:028 KB
Spreker 1: Prof. dr. Rick van Rijn - Kinderradioloog bij het Amsterdam UMC, locatie AMC
Spreker 2: Dhr. Gert Tempelman - Radiodiagnostisch laborant bij het Scheperziekenhuis
Spreker 3: Dr. Maarten Jansen - Radioloog bij het St. Franciscus Gasthuis
Spreker 4: Drs. Robin Smithuis - Radioloog bij het Alrijne ziekenhuis
Spreker 5: Dr. Adriaan van Es - Neuro Interventieradioloog bij het Erasmus MC
Spreker 6: Drs. Julia Moelker-Galuzina - Thoraxradioloog bij het Erasmus MC
6
0
195
Tijd10:00 - 16:00
LocatieDoorn (NL) (Toon kaart)

De Nederlandse Echografie Academie is een organisatie die tot doel heeft huisartsen en medisch specialisten op te leiden tot zelfstandige echografisten. De basisopleiding neemt 6 dagen in beslag. In het totaal zijn er 40 lesuren en twee uren examentijd ingecalculeerd. De opleiding wordt gegeven door radiologen, huisartsen, een gynaecoloog, een verloskundige en echolaboranten.

Eekhoornstraat 24
9761 VJ
Eelde
Eekhoornstraat 24
9761 VJ
Eelde
0652382357