Opleidingen details RINO Amsterdam

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

CGT bij cliƫnten met een negatief zelfbeeld (ID nummer: 358281)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing verpleegkundig specialisten1122-3-2019 t/m 21-9-2020

Versterking van het Zelfbeeld
Veel cliënten, zowel in de eerste als in de tweede lijn kampen met problemen van een negatief zelfbeeld. Zij voelen zich de mindere, vinden zichzelf dom of onbenullig of hebben het gevoel er niet bij te horen. Niet dat ze daar vierentwintig uur per dag mee bezig zijn, maar het achterliggende zelfschema steekt bij allerlei gewone dagelijkse gebeurtenissen opeens de kop op. Dat leidt tot negatieve emoties zoals verdriet en angst. Mensen met een negatief zelfbeeld ontwikkelen strategieën om niet met dat nare negatieve gevoel over zichzelf geconfronteerd te worden. Ze blijven op de achtergrond, nemen weinig initiatieven op het gebied van relaties, studie en werk. Het omgekeerde komt ook voor: hard werken en perfectionisme als overlevingsstrategie.
Een negatief zelfbeeld maakt kwetsbaar. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel As I en As II stoornissen, zoals bijvoorbeeld stemmingsstoornissen, angststoornissen, eetstoornissen, samengaan met een negatief zelfbeeld. En dat het negatieve zelfbeeld de behandeling van die stoornissen nogal eens ondermijnt. Bij de behandeling van deze stoornissen is het verstevigen van het zelfbeeld een nuttige aanvulling.

Inhoud
theoretische achtergronden: van zelfperceptietheorie naar schematherapie
taxatie van zelfbeeldproblematiek
opstellen van een behandelplan: direct aan het zelfbeeld werken of eerst aan de andere klachten?
interventies gericht op het opbouwen van een positief zelfbeeld
interventies gericht op gedragsverandering
valkuilen en problemen
toepassing in groepen

Werkwijze
Naast theorie, uitleg en videodemonstraties, wordt er veel praktisch geoefend. Er zal geoefend worden aan de hand van casuïstiek van docenten en cursisten. Uiteraard is er ruim aandacht voor valkuilen. Cursisten worden dan ook uitgenodigd eigen cliënten als casuïstiek in de cursus te presenteren.

docenten
drs. Manja de Neef en dr. Marijda Fournier

doelgroep
VGCT (nascholingscursus)
hulpverleners in de eerste lijn: in ieder geval eerstelijnspsychologen; het is wel belangrijk dat de cursist in een eerste of tweedelijns setting werkzaam is en cliëntcontacten heeft.
 

 Deze scholingsactiviteit is geschikt voor Verpleegkundig Specialisten
Cursus
Bestand 
460.pdf185 KB
550,-- incl. lunches en literatuurklapper
Tijd9:30 - 16:30
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)

Tijd9:30 - 16:30
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)

Tijd9:30 - 16:30
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)

De RINO Amsterdam is een landelijk werkend nascholings- en opleidingsinstituut voor hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en aangrenzende terreinen.

De RINO biedt al bijna twintig jaar een rijk en gevarieerd aanbod van cursussen, workshops en opleidingen met topdocenten uit de praktijk, in het hartje van Amsterdam.
 

Leidseplein 5
1017 PR
AMSTERDAM
020-6250803
Selecteer een bestand aub.