Opleidingen details Marant

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Hoogbegaafdheid; diagnostiek en behandeling van kinderen met dyslexie in combinatie met kenmerken van hoogbegaafdheid (ID nummer: 357547)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal (1 uitvoeringsdatum)
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
K&J/OG herregistratie812-6-2019 t/m 11-6-2022
K&J/OG opleiding - behandeling 412-6-2019 t/m 11-6-2022
K&J/OG opleiding - diagnostiek412-6-2019 t/m 11-6-2022

Na afloop van de training is de deelnemer op de hoogte van de achterliggende theorieën rondom hoogbegaafdheid en heeft hierover achtergrondkennis opgedaan aan de hand van literatuur en de training. De voorkennis van de deelnemer zal worden geactiveerd door middel van het maken van een voorbereidingsopdracht. De deelnemer is na afloop van de training in staat om een diagnostisch gesprek te voeren met een (vermoedelijk) hoogbegaafde leerling, om zo de onderwijsbehoeften te achterhalen en dit te kunnen implementeren in dyslexie-onderzoek en behandeling. Daarnaast kent de deelnemer de specifieke aandachtspunten van kinderen met dyslexie in combinatie met kenmerken van hoogbegaafdheid, om zo de mogelijkheden en valkuilen bij de diagnostiek en behandeling van deze doelgroep te kunnen herkennen en gebruiken. De eindtoetsing zal plaatsvinden in de vorm van casuïstiek.

Tijdens de training komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Bespreken van specifiek (onderscheidende) kenmerken of betekenissen van begrippen als (hoog)begaafdheid, hoogintelligent, talentvol, excellentie, slim en meervoudige intelligentie.
 • Uitleg en samenstelling van de meest voorkomende achterliggende theorieën en modellen rondom hoogbegaafdheid en mindset van kinderen.
  • Modellen van begaafdheid en intelligentie van o.a. Gardner, Sternberg, Kuijpers, Heller, Dweck
 • Consequenties van achterliggende theorieën voor het herkennen en stimuleren van kinderen die (kunnen) functioneren op begaafd niveau en deze kenmerken kunnen vertalen naar observeerbaar gedrag.
  • Waarneembaar gedrag tijdens onderzoek en activiteiten in de groep of tijdens individuele activiteiten
 • Het voeren van een diagnostisch gesprek met een (vermoedelijk) hoogbegaafde leerling, om zo de onderwijsbehoeften te achterhalen.
  • Responsieve vragen stellen zonder interpretaties van de antwoorden
  • Doorvraagtechnieken bij leesdiagnostiek
 • Het herkennen van kenmerken van (hoog)begaafdheid en de mogelijkheden en valkuilen van diagnostiek en behandeling bij deze doelgroep.
 • Casuïstiek, interpretatie en handelingsgerichte advisering. 
uitsluitend academici
Cursus
 Verbredend
10
30
ja
8
Geen toetsing, wel evaluatie
Ervaren orthopedagogen en psychologen, universitair geschoold.
Bestand 
Programma cursus HB.docx29 KB
Hoofdniveau
Herregistratie KJ/OG
Tijd13:00 - 17:00
LocatieElst (NL) (Toon kaart)

Tijd13:00 - 17:00
LocatieElst (NL) (Toon kaart)

Tijd09:00 - 16:00
LocatieElst (NL) (Toon kaart)

Tijd13:00 - 17:00
LocatieElst (NL) (Toon kaart)

Tijd13:30 - 17:30
LocatieElst (NL) (Toon kaart)

Tijd09:00 - 13:00
LocatieHengelo (NL) (Toon kaart)

Tijd13:30 - 17:30
LocatieElst (NL) (Toon kaart)

Marant helpt bestuurders, onderwijsprofessionals en ouders bij het creëren van optimale ontwikkelingskansen voor kinderen en jongeren. We zijn hierin dé partner in Midden- en Oost-Nederland. We ondersteunen scholen en besturen bij onderwijsinnovatie en leiderschapsontwikkeling en begeleiden ouders en kinderen bij leer- en gedragsproblemen. Marant is actief in het primair onderwijs, maar ook in het voortgezet en beroepsonderwijs.

Bij Marant werken ruim 120 enthousiaste professionals. Onze kernwaarden zijn samen, inspirerend en slagvaardig. We werken in een open sfeer aan doorlopende ontwikkeling bij de klant en voor onszelf.

Nieuwe Aamsestraat 84A
6662 NK
Elst (GLD)
Postbus 198
6660 AD Elst
Elst (GLD)
0481439327
Selecteer een bestand aub.