Opleidingen details SmartEducation - MovingSmart BV
SMARTEDUCATION: Slaapmanagement – dr. Anneleen Malfliet, Eveline Van Looveren & Thomas Biltery (ID nummer: 357494)
 (29) 

Beoordeling per persoon

 31-12-2019
Goede duidelijke manier van lesgeven, interessant materiaal om het aanbod in de praktijk te verbeteren.
 30-12-2019
 26-12-2019
Ze wisten het zelf allemaal niet zo goed. Een rommelige presentatie
 24-12-2019
 21-12-2019
lesgevers waren eerder onervaren maar onderwerp was boeiend vr in de praktijk
 20-12-2019
Onderwerp zeer boeiend. Lesgevers moeten duidelijk wel nog groeien in hun topic en zelfzekerder worden.
 19-12-2019
 19-12-2019
Onderwerp dat veel mensen aanbelangt
 19-12-2019
Te weinig tools voor de praktijk
 19-12-2019
 19-12-2019
 19-12-2019
Goede catering, goede locatie. Lesgevers zeer interessant. Nog wat meer ingaan op stress tijdens de slaap.
 19-12-2019
Intro niet altijd duidelijk, theorie kon duidelijker uitgelegd worden. Meer praktijkgericht of ruimte tot duiding relaxatietechnieken had fijn geweest
 18-12-2019
Nieuwe inzichten en direct toepasbaar
 18-12-2019
Een leerrijke dag die me andere inzichten gaf in het thema. Alleen kon de indeling van de les nog iets beter op elkaar afgestemd worden, minder overlappingen. Dit was mogelijk het gevolg van het afzeggen van een van de lesgevers.
 18-12-2019
 14-12-2019
Wat te veel voor één dag...maar ik was blij van het gehoord te hebben. Oké dus!
 14-12-2019
 13-12-2019
goed
 13-12-2019
Goeie nuttige en praktisch toepasbare cursus. Zeer interessant!
 12-12-2019
Goed. Nog wat praktische oefeningen (bijvoorbeeld relaxatie oefeningen) was fijn geweest.
 12-12-2019
Fijn om wat bij te kunnen leren over slaap. De lesgeven mogen de uiteenzetting nog wat interactiever maken.
 11-12-2019
Een voor mij onbekend terrein, waar patiënten toch regelmatig vragen over hebben, heel nuttig, veel mogelijkheid om vragen te stellen, nuttig stukje praktijk, eerlijke en bekwame lesgevers, TOP! Ik zou in het vervolg voor 's middags een slaatje en soep voorzien ipv pasta, maar dat is muggenziften...
 10-12-2019
Exact wat ik ervan verwachtte, ik kan nu mijn verbetertraject volledig afwerken!
 10-12-2019
Duidelijke uiteenzetting. Ik stel het gebruik voor in de kinesitherapeutische praktijk nog in vraag. Hoort dit niet eerder tot de psychologen?
 9-12-2019
goed
 9-12-2019
 9-12-2019
Goede organisatie, heel leerrijk!
 9-12-2019
Zeer praktisch gerichte benadering. Deze kan meteen in de praktijk toegepast worden.
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Pro-Q-Kine - Algemeen kinesitherapeutisch166-12-2019 t/m 31-12-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Inhoud:

Binnen de kinesitherapeutische setting is er steeds meer aandacht voor allerhande lifestyle factoren en hun invloed op de behandeling van de patiënt. Een van deze niet te onderschatten lifestyle factoren is de slaap. Zo zien we in de literatuur onder andere associaties tussen slaapproblemen en allerhande aandoeningen, waaronder chronische pijn, hypertensie, obesitas en overgewicht, valproblematiek bij ouderen, ADHD, depressie, allerhande musculoskeletale problemen, … Ook bij kinderen en adolescenten zien we meer en meer slaapproblemen voorkomen, onder andere door het gebruik van technologische apparaten (zoals gsm, tablet, etc.) tijdens het avondritueel of in bed. Daar een slechte slaap een verstrekkende impact heeft op onder andere sociale, emotionele, gedragsmatige en executieve functies, is het dan ook evident dat de kinesitherapeut dit aspect niet links kan laten liggen.

Daarnaast zien we ook een sterke associatie tussen sedentair gedrag en slaapproblemen. In onze huidige maatschappij is sedentair gedrag een steeds groter wordend probleem. Niet alleen heeft dit een negatieve invloed op onze fysieke en cardiovasculaire fitheid, we zien ook dat de mate van sedentair gedrag een verhoogd risico op slapeloosheid en andere slaapstoornissen met zich meebrengt. Daar slaapproblemen op hun beurt ook fysieke activiteit in het gedrang brengen, zien we dat vele patiënten in een vicieuze cirkel terecht komen. Als kinesitherapeut is het dan ook belangrijk de patiënt niet enkel op fysiek vlak te ondersteunen, maar ook de slaapproblemen mee aan te pakken in de dagdagelijkse praktijk.

Tijdens deze opleidingsdag worden de deelnemers volledig ondergedompeld in de theorie en praktische aanpak van slaapproblemen binnen de klinische praktijk. We starten de dag met het overlopen van de belangrijkste slaapstoornissen. Daarna bekijken we de basisprincipes van de slaap, en leren de deelnemers dit toegepassen binnen een educatiesessie voor de patiënt. Vervolgens gaan we verder in op het gebruik van een slaapdagboek (invullen, berekeningen, etc.), en de toepassing van slaaprestrictie, stimuluscontrole en reductie van medicatiegebruik. De dag wordt vervolgens afgesloten met een presentatie over de invloed van cognities en slaaphygiëne, waarna ook relaxatietechnieken kort worden aangehaald.

Na het volgen van deze cursus zijn de deelnemers op de hoogte van zowel de theorie als de praktische benadering van slaapproblemen in de klinische praktijk.

Leerdoelen:
– Deelnemers hebben aandacht voor slaapproblemen in de klinische praktijk;
– Deelnemers kennen de basisprincipes van de slaap;
– Deelnemers hebben inzicht in de nood van slaapmanagement binnen de klinische praktijk;
– Deelnemers zijn in staat om alle aspecten van slaaptherapie toe te passen in de klinische praktijk.

Datum : vrijdag 6 december ’19  van 9u-17u

Doelgroep van de cursus : Kinesitherapeuten, artsen

Inbegrepen : Syllabus, lunch en koffiepauzes.

Anneleen  Malfliet haalde in 2013 haar masterdiploma0 in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie aan de UGent. In 2018 behaalde ze haar doctoraat aan de VUB en de UGent binnen een onderzoek met specifieke focus op chronische spinale pijn. Ze is lid van de internationale onderzoeksgroep Pain in Motion, heeft uitgebreide doceerervaring over chronische pijn en gaf al meermaals cursussen over dit onderwerp in binnen- en buitenland. Haar actuele wetenschappelijke activiteit situeert zich volledig binnen de chronische pijnproblematiek, met specifieke aandacht voor slaapproblemen en nutritionele aspecten. Anneleen is auteur van 23 internationale peer-reviewed publicaties (11 papers als eerste auteur), waarvan haar promotie-onderzoek recent in JAMA Neurology werd gepubliceerd. Daarnaast is ze tevens actief als vrijwillig kinesitherapeut in het Universitair Ziekenhuis Brussel, waar zij op wekelijkse basis patiënten met chronische pijn behandeld.

Eveline Van Looveren studeerde in 2015 af als master in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie aan de Universiteit Antwerpen. Nadien behaalde zij nog een master na master in de manuele therapie. Tot januari 2018 was zij actief in de praktijk als zelfstandig kinesitherapeute. Sinds februari 2018 maakte zij echter de overstap naar de academische wereld. Zo startte zij, in samenwerking met Thomas, een doctoraatsonderzoek aan de Universiteit Gent en Vrije Universiteit Brussel, dat handelt over slapeloosheid als comorbiditeit bij patiënten met chronische spinale pijn. Binnen dit onderzoek neemt Eveline het behandelluik op zich waarbij cognitieve gedragstherapie voor zowel pijn als insomnia (slaapmanagement) aan bod komt. Verder is Eveline ook lid van de internationale onderzoeksgroep Pain in Motion.

Thomas Bilterys is afgestudeerd als Master in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie: optie Manuele Therapie aan de VUB. Momenteel is hij PhD student aan de VUB en UGent. De focus van zijn onderzoek ligt voornamelijk op chronische spinale pijn en insomnia. Binnen het huidige onderzoeksproject rond slaap en pijn voert hij voornamelijk de assessments (o.a. polysomnografie-, actigrafie- en PPT-metingen) uit. Daarnaast is hij ook lid van de internationale onderzoeksgroep Pain in Motion.

Beroepsgroep
Accreditatie Pro-Q-Kine
Anneleen Malfliet haalde in 2013 haar masterdiploma in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie aan de UGent. In 2018 behaalde ze haar doctoraat aan de VUB en de UGent binnen een onderzoek met specifieke focus op chronische spinale pijn. Ze is lid van de internationale onderzoeksgroep Pain in Motion, heeft uitgebreide doceerervaring over chronische pijn en gaf al meermaals cursussen over dit onderwerp in binnen- en buitenland. Haar actuele wetenschappelijke activiteit situeert zich volledig binnen de chronische pijnproblematiek, met specifieke aandacht voor slaapproblemen en nutritionele aspecten. Anneleen is auteur van 23 internationale peer-reviewed publicaties (11 papers als eerste auteur), waarvan haar promotie-onderzoek recent in JAMA Neurology werd gepubliceerd. Daarnaast is ze tevens actief als vrijwillig kinesitherapeut in het Universitair Ziekenhuis Brussel, waar zij op wekelijkse basis patiënten met chronische pijn behandeld.
Eveline Van Looveren studeerde in 2015 af als master in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie aan de Universiteit Antwerpen. Nadien behaalde zij nog een master na master in de manuele therapie. Tot januari 2018 was zij actief in de praktijk als zelfstandig kinesitherapeute. Sinds februari 2018 maakte zij echter de overstap naar de academische wereld. Zo startte zij, in samenwerking met Thomas, een doctoraatsonderzoek aan de Universiteit Gent en Vrije Universiteit Brussel, dat handelt over slapeloosheid als comorbiditeit bij patiënten met chronische spinale pijn. Binnen dit onderzoek neemt Eveline het behandelluik op zich waarbij cognitieve gedragstherapie voor zowel pijn als insomnia (slaapmanagement) aan bod komt. Verder is Eveline ook lid van de internationale onderzoeksgroep Pain in Motion.
Thomas Bilterys is afgestudeerd als Master in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie: optie Manuele Therapie aan de VUB. Momenteel is hij PhD student aan de VUB en UGent. De focus van zijn onderzoek ligt voornamelijk op chronische spinale pijn en insomnia. Binnen het huidige onderzoeksproject rond slaap en pijn voert hij voornamelijk de assessments (o.a. polysomnografie-, actigrafie- en PPT-metingen) uit. Daarnaast is hij ook lid van de internationale onderzoeksgroep Pain in Motion.
8
240
 
6-12-2019
Tijd09:00 - 17:00
LocatieMechelen (BE) (Toon kaart)

 SmartEducation - MovingSmart BV
 (23994) 

Moving Smart BV is een voortrekker in postacademische vorming voor kinesitherapeuten en andere zorgverstrekkers. Met Stijn De Mot en Robbie Billen aan het roer, herdefinieert onze onderneming zorgverlening door kennis, groei en ondernemerschap.
Van SmartEducation's toonaangevende vorming en Echografie Vlaanderen's specialisatieopleidingen, tot SmartPractice's expertise in praktijkmanagement willen we onze sector naar een hoger niveau tillen.
Bij Moving Smart BV sta jij centraal in onze missie voor een gezondere toekomst. Welkom bij onze familie, waar jouw passie onze sector positief verandert!

Sluisstraat 79
3000
Leuven
+32468029719