Opleidingen details Haptotherapie Anneke Schmidt/ Praktijk voor verloskunde Skarsterlan

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Haptonomie in de verloskunde (ID nummer: 357383)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en) en/of MIO open inschrijving / accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Geaccrediteerde bij- nascholing1614-3-2019 t/m 13-3-2022

Vanaf maart 2019 start een nieuwe cursus haptonomie in de verloskunde

Het betreft een cursus van 5 dagdelen met minimaal 2 en maximaal 6 deelnemers.

De cursus is toegespitst op het werken in de verloskunde praktijk, tijdens spreekuren, baring en kraambed.

Verloskundigen, gynaecologen, huisartsen, kraamverzorgenden en belangstellenden kunnen zich inschrijven.

Programma

Dag 1:

Tijdens deze dag wordt ervaren hoe het eigen tastgevoelige lichaam werkt, wat de eigen beweging is. Noodzakelijk om überhaupt in de zorg te kunnen werken.

Pas als wij ons bewust zijn van de eigen beweging kunnen we de relatie met de cliënt aangaan. Immers: wij begeleiden de cliënt thuis of in een zorginstelling zodat zijn of haar lichamelijke en emotionele conditie gekend wordt.

Zonder het kennen van onze eigen beweging kunnen we de relatie met de cliënt niet of nauwelijks aangaan en dat is voor beiden voelbaar.

 

 Dag 2:

Er zal gewerkt worden in het ervaren van de relatie met de ander. Het uitwisselen van informatie door tast. Door letterlijk aanraken en door geraakt worden zonder directe lichamelijke aanraking.

Het (al of niet) dragen van het (eigen) lichaam, het dragen van de ander, het zich laten dragen, het dragen van het kind komen aan de orde.  

 

Dag 3:

Geleerd wordt hoe, gewoon tijdens het spreekuur, een (schijnbaar simpele) oefening bijzonder veel beweging kan geven in de cliënt. Maar ook in de cliënt en haar kind. We gaan in op de manier van dragen van het eigen lichaam van de zwangere en het dragen van het kind.

Hoe kan het dat kinderen soms zo hoog in de uterus liggen, soms zo diep in de moeder, zo ver er buiten of juist zo laag? Of in stuit? Welke typische bekkenstanden zijn te herkennen en hoe daarmee te werken komt uitgebreid aan de orde.

 Dag 4:

Haptische begeleiding tijdens de baring. Deze dag staat in het teken van bevestiging van het lichaam door middel van handelingen tijdens de baring. Door het lichaam te bevestigen zal het vertrouwen in het (eigen) lichaam toenemen en daarmee ook het vertrouwen in het eigen kunnen.

Het kind zal immers 'binnendoor' 'moeten'. Het meest kwetsbare gebied zal betreden worden, de controle en het stuur zullen (al of niet) losgelaten worden.

Daarin kunnen we begeleiden door zogenaamde boogjes te maken: het lichaam de binnenroute laten ervaren.

 

 Dag 5:

Dan de begeleiding in het kraambed. Moeder en kind zijn ineens 2 geworden in plaats van 1. De symbiotische positie is verlaten en moeder en kind worden geboren als ander. De kennismaking met de partner zal volledig anders verlopen omdat deze al steeds de ander was!

We zullen werken met de pasgeborene als tastgevoelig wezentje, volledig communicerend door middel van het tastgevoelige lichaam. Indien wij deze 'hoofdig' aanspreken zal dit ten koste van de (natuurlijke) draagkracht van het kind gaan. Wij 'trekken' het kind dan omhoog door onze eigen hoofdigheid. Frustratie van ouders en kind is vervolgens regelmatig aan de orde met vele tranen als gevolg. We leren op deze dag hoe we kunnen begeleiden vanuit het buik-bekkengebied.

Door dáár te communiceren waar het kind 'is' kan het tastgevoelige lichaam gewoon zijn gang gaan zonder normering of oordeel van hoe het allemaal zou moeten.

 

De middagen zullen een theoretisch gedeelte en praktisch oefengedeelte hebben. Met elkaar wordt uitgewisseld wat ervaren wordt.

 

Ik heet een ieder van harte welkom!

 

Kosten van de totale cursus zijn 250,00 euro.

Er vindt geen restitutie van kosten plaats bij afwezigheid op één van de middagen. Indien een datum onmogelijk is voor iemand kan uiteraard met de groep gekeken worden naar het verzetten van die datum.

Anneke Schmidt.

 

Start cursus: donderdag 14 maart 2019 van 13.00 uur tot 17.00 uur.

Vervolgens om de week: 4 en 18 april, 2 en 16 mei.

Lokatie: Celciusweg 2, 8503 AC, Joure.

Telefoon Anneke Schmidt: 06-30603854.

 

 

250
Hoofdniveau
cursus / opleiding
Tijd13:00 - 17:00
LocatieJoure (NL) (Toon kaart)

Tijd13:00 - 17:00
LocatieJoure (NL) (Toon kaart)

Cursus haptonomie voor verloskundigen
Celsiusweg 2
8503AC
Joure
0630603854
Selecteer een bestand aub.