Opleidingen details Koers Bedrijfspsychologie B.V.
Koersavond met Erik Scherder (ID nummer: 357330)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing Sociale Geneeskunde algemeen/algemeen medisch223-5-2019 t/m 22-5-2020
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Preventie - de werking binnen het brein

Een avond in het teken van verrassende nieuwe inzichten en strategieën om er nu eens voor te zorgen dat preventie wél werkt en het niet blijft bij goede voornemens.

Dat een gezonde mentale balans van belang is om te voorkomen dat medewerkers uitvallen, dat weten we allemaal. Medewerkers met een gezonde mentale balans weten wat zij nodig hebben om goed te functioneren, waar ze energie van krijgen, wat hen energie kost en slagen erin deze inzichten succesvol toe te passen in hun dagelijkse leven. In de praktijk lopen zij minder vaak en minder snel vast en dragen meer bij in de vorm van samenwerking, productiviteit en creativiteit.

Maar wat als we wel weten wat goed of slecht voor ons is, maar er niet in slagen om er consequent naar te handelen? Hoe pas je effectief toe wat je weet om mentale onbalans te voorkomen? Of als de mentale balans verstoord is, hoe herstellen we dit dan?

Gedragsverandering is hierbij de sleutel tot succes. Makkelijker gezegd dan gedaan, want het bewerkstelligen van gedragsverandering en effectief volhouden op de lange termijn blijkt in de praktijk nog steeds een lastige uitdaging. Maar wat maakt gedragsverandering dan zo complex? Hoe hardleers is je brein eigenlijk? En hoe reageert je brein op het doorbreken van patronen en op veranderingen op de korte en lange termijn?

Tijdens deze Koersavond geven we samen met Erik Scherder antwoord op deze vragen en geeft hij een uitvoerig kijkje in de werking van ons brein bij gedragsverandering. Hij benoemt valkuilen en succesfactoren die we letterlijk over het hoofd zien, omdat ze niet zo voor de hand liggen.

De focus wordt erop gelegd dat de bedrijfsartsen en arboverpleegkundigen kennis en kunde krijgen aangereikt die ook in de dagelijkse praktijk makkelijk toepasbaar zijn (tijdens de spreekuren) en die daarnaast reflectie geven op hun eigen handelen. Heel leerzaam, omdat veel bedrijfsartsen/arboverpleegkundigen met name moeite hebben met het thema preventie, terwijl het een steeds groter aandeel heeft in hun dagelijkse werk. 

Leerdoelen van de bijscholing:

  • Maar wat als we wel weten wat goed of slecht voor ons is, maar er niet in slagen om er consequent naar te handelen?
  • Hoe pas je effectief toe wat je weet om mentale onbalans te voorkomen?
  • Of als de mentale balans verstoord is, hoe herstellen we dit dan?
  • Maar wat maakt gedragsverandering dan zo complex?
  • Hoe hardleers is je brein eigenlijk?
  • En hoe reageert je brein op het doorbreken van patronen en op veranderingen op de korte en lange termijn?

Waarom is deze bijscholing relevant voor de bedrijfsarts/arboverpleegkundigen?

  • De bijscholing behandelt onder andere één van de meest ingewikkelde thema's binnen de arbo, preventie. Het is daarom van belang om up-to-date relevante medische wetenschappelijke kennis te hebben die bijdraagt aan de advisering en begeleiding van medewerkers die dreigen uit te vallen.
  • Tevens wordt een andere thema waar de bedrijfsarts/arboverpleegkundigen heel veel mee te maken heeft, de mentale (dis)balans behandeld. Aangezien verzuim en verlies aan inzetbaarheid om mentale disbalans een groot aandeel heeft in hun, is dit een relevant thema. 
  • De bijscholing heeft een positieve en oplossingsgerichte insteek waarbij we tijdens deze Koersavond aandacht hebben voor de curatieve zorg én de preventieve zorg. Een unieke combinatie die de bedrijfsarts/arboverpleegkundigen helpt bij de zorg aan medewerkers;
  • De bedrijfsarts/arboverpleegkundige kan hierdoor een meerwaarde bereiken voor klanten en medewerkers, omdat er naast het oplossen van problemen (mentale disbalans) ook aandacht is voor het bereiken van een gezonde (werk)omgeving om te voorkomen dat medewerkers uitvallen. 
  • De relevantie blijkt tevens uit het gegeven dat de competentie maatschappelijk handelen en preventie (40%), de competentie kennis en wetenschap (40%) en de competentie medisch handelen (20%), en van de CanMeds-competenties aan bod komen tijdens de Koersavond met Erik Scherder.
23-5-2019
Tijd19:00 - 21:00
LocatieNieuwegein (NL) (Toon kaart)

Koers Bedrijfspsychologie is een landelijk psychologen netwerk. We bieden psychologische begeleiding aan werknemers (door psychologen), cursussen en nascholingen aan professionals uit dit werkveld van arbeid, organisatie en gezondheid. Zodoende verzorgen wij ook nascholingen aan (bedrijfs)artsen over thema's die altijd te maken hebben met psychologie, gezondheid en het bedrijfsleven. In ons opleidingsteam en management zit o.a. een senior bedrijfsarts. Indien er meer informatie nodig is dan kunt u mij bellen op het opgegeven nummer.

Hoofdveste 7B
3992 DH
Houten
085-9020307 / 06-17457404