Opleidingen details Leren Over Leven, Opleidingsinstituut Contextuele Studies
Vervolgopleiding Contextuele Hulpverlening (ID nummer: 357005)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering Sociaal Agogen38019-9-2019 t/m 18-9-2022
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

De 16 maanden durende vervolgopleiding contextuele hulpverlening door Leren Over Leven Opleidingsinstituut Contextuele Studies is een post HBO opleiding die tot doel heeft om studenten met basiskennis van het contextuele gedachtegoed op te leiden tot hulpverleners die het gedachtegoed  kunnen toepassen binnen op behandeling gerichte hulpverleningsrelaties.

Het contextuele gedachtegoed zoals oorspronkelijk beschreven door de Hongaars-Amerikaanse psychiater Ivan Boszormenyi-Nagy en verder uitgewerkt en toegepast door vele therapeuten, stelt de relationele ethiek binnen relaties centraal in haar werkwijze. Loyaliteit, meerzijdige partijdigheid, rechtvaardigheid en dialoog zijn termen waarmee aspecten van deze relationele ethiek worden beschreven.

 

In de vervolgopleiding contextuele hulpverlening maken hulpverleners zich de theoretische uitgangspunten van deze methodiek meer verdiepend eigen.  Relationeel-ethische thema's als legaat, delegaat, parentificatie, intrinsiek relationeel tribunaal, direct address, exoneratie en dialoog worden uitgediept. Ontwikkelingen binnen het contextuele denken, kritiek op het contextuele denken en overeenkomsten en verschillen met andere therapeutische stromingen hebben tevens plek binnen deze vervolgopleiding.

In de ontwikkeling van vaardigheden en attitude is er aandacht voor aspecten van de hulpverlener-cliëntrelatie die van belang zijn wanneer de student vorm leert geven aan meer langdurige en op behandeling gerichte hulpverlening, zoals de therapeutische relatie, trauma, mentaliseren, het stres systeem en de werking van het brein, overdracht en tegenoverdracht, keuze en timing van interventies, bewaren van de meerzijdig partijdige houding, betrekken van het netwerk bij de hulpverlening en de afsluiting van contacten.

Studenten leren tevens de vaardigheden om vanuit de contextuele methodiek zelfstandig en in samenwerking met vakgenoten de verschillende fasen in het hulpverleningsproces te hanteren: intake, hulpvraagverkenning, taxatie en hypothesevorming,  probleemformulering, vaststelling behandelovereenkomst, uitvoering behandeling, eventuele verwijzing en afsluiting. Voor de verschillende fasen in het proces leren zij de uitgangspunten van de contextuele benadering te hanteren en de relationele ethiek als hefboom voor verandering te gebruiken. In het bijzonder is er aandacht voor een taxatie in de vier dimensies (feiten, psychologie, interacties en relationele ethiek) bij de keuze voor de aard en timing van interventies.

Studenten leren tenslotte in deze 16 maanden durende opleiding om vanuit deze contextuele theorie meer zicht te ontwikkelen op zichzelf als persoon en als professional binnen behandelrelaties, waardoor verdere professionele groei bevorderd wordt.

 

Aan het eind van de 16 maanden durende opleiding:

Heeft de student uitgediepte kennis van de contextuele begrippen en de ontwikkelingen binnen het contextuele denken.

Kan de student zich op een kritische wijze verhouden tot het contextuele gedachtegoed

Is de student in staat om het contextuele gedachtegoed te positioneren tussen andere hulpverleningsmethoden en in staat samen te werken met professionals die werkzaam zijn op basis van andere theoretische modellen.

Is de student in staat om het contextueel denken te verbinden met de meest recente wetenschappelijke inzichten op het gebied van de systeemtheorie, pedagogiek, (ontwikkelings)psychologie,   antropologie en filosofie.

Kan de student het contextuele gedachtegoed toepassen binnen het eigen werkgebied, met inachtneming van de daarbinnen geldende regels en protocollen.

Kan de student zowel zelfstandig als in samenwerking met vakgenoten op basis van het contextuele gedachtegoed de verschillende fasen van het behandelproces hanteren: intake, hulpvraagverkenning, taxatie en hypothesevorming, probleemformulering, vaststelling behandelovereenkomst, uitvoering behandeling, eventuele verwijzing en afsluiting.

Is de student in staat om op basis van het voorgaande passende interventies in te zetten, deze te timen en deze naar zowel cliënten als vakgenoten te onderbouwen en te verantwoorden.

Is de student in staat om de meerzijdige partijdigheid in een op behandeling gericht hulpverleningsproces zowel als grondhouding als in de vorm van een interventie in te zetten.

Is de student in staat om verbindend te werken en de dialoog tussen de betrokken leden van het systeem te bevorderen.

Is de student in staat om overdracht en tegenoverdracht binnen de behandelrelatie tussen therapeut en cliënt te herkennen en vanuit een contextueel perspectief te hanteren.

Heeft de student zicht op de relationeel ethische aspecten binnen de persoonlijke context en de doorwerking ervan op zijn / haar professioneel handelen, meer specifiek binnen op behandeling gerichte hulpverleningsrelaties

Is de student in staat om een bijdrage te leveren aan zowel de ontwikkeling van het contextuele gedachtegoed als de professionalisering van zijn / haar vakgenoten en organisatie.

Beroepsgroep
GGZ-agogen
Maatschappelijk werk
Registerplein
Sociaal Werkers
Nee
Tijd9:30 - 16:30
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)


Opleidingsinstituut Contextuele Studies Leren over Leven
 
Wij richten ons met een aanbod van workshops en opleidingen in de eerste plaats naar hulpverleners.  Wij willen hen aanspreken en inspireren door het aanreiken van een dialogisch model van contextueel hulpverlenen dat gericht is op hulpbronnen en competenties van de cliënt binnen zijn (ook intergenerationele) context(en).

Hulpverleners uit verschillende sectoren van het welzijnswerk, de gezondheidszorg, scholen en andere vormen van sociale dienstverlening kunnen baat hebben bij een contextuele benadering.   Zij zijn allen welkom om van ons aanbod gebruik te maken.

Leren over leven ondersteunt ook hulpverleners die zich verder willen bekwamen tot contextueel therapeut.  In  onze 4-jarige opleiding krijgen zij de noodzakelijke methodische bagage aangereikt en besteden we extra aandacht aan persoonlijke ontwikkeling en groei.

In in-company cursussen en programma’ s op maat is Leren over Leven een partner voor tal van organisaties en instellingen. Wij zoeken mee  naar de hefbomen die gevonden kunnen worden in de contextuele benadering.  Op die manier werken we voor verschillende sectoren; van onderwijs tot ouderenzorg, van de dienstverlening aan personen met een beperking  tot psychiatrie of bijzondere jeugdzorg.

tevens richten we ons op non profit en profit organisaties om het contextuele gedachtengoed aan te bieden.
 

Potgieterstraat 57-1
1053 XT
Amsterdam
0619857366