Opleidingen details Werkgroep Neuromodulatie en Hart- en Vaatziekten
Toepassing van Neuromodulatie bij patienten met refractaire angina pectoris (ID nummer: 356117)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing Cardiologie38-5-2019 t/m 7-5-2020
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

De seminar heeft tot doel om deskundigen en geinteresseerden bekend te maken met het onderwerp.
Neuromodulatie is binnen de cardiologie nog steeds geen therapie die breed wordt toegepast. Berekend is dat in Nederlands zeker 1500 patienten voor deze behandeling in aanmerking komen, terwijl er momenteel minder dan 200 op deze wijze behandeld worden. Een van de belangrijkste voorwaarden voor een succesvolle behandeling is het zorgvuldig selecteren van kandidaten. In de inleiding zal Wille de mogelijkheden van neurostimulatie in bredere zin belichten. de Jongste zal het werkingsmechanisme op basis van experimenteeel en klinisch onderzoek uitleggen. Bucx geeft een uiteenzetting over de workup van een mogelijke kandidaat. Tot slot zal van Suijlekom zijn ervaringen met de grote groep patienten in Eindhoven met de toehoorders delen.

Refereerbijeenkomst
Bestand  
Wetenschappelijk programma SCS bij RAP 080519.pdf28-2-2019 23:4026 KB
 
0
dr. Jeroen J.J. Bucx, cardioloog en dr. X. Zuidema, anaesthesioloog/pijnspecialist
Hoofdniveau
Cardiologie
Angina pectoris
Overig
Tijd18:30 - 21:45
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Neuromodulatie is de therapie van voorkeur in alle gevallen van ischemisch hartlijden waarbij conventionele therapieen zoals medicatie, en interventies zoals PCI of CABG niet meer afdoende blijken dan wel niet toepasbaar. Deze therapie resulteert enerzijds in pijnverlichting, anderzijds bevordert neurostimulatie de doorbloeding van het myocard door het stimuleren van neovascularisatie. Op grond van literatuurgegevens over RCT's blijkt neuromodulatie bij 80 - 90% van de patienten effectief te zijn. Het college voor zorgverzekeringen (CVZ) beschouwt
neuromodulatie als pijnbehandelingsmethode bij refractaire angina pectoris als een te verzekeren prestatie. Deze specialisme overstijgende werkgroep stelt zich tot doel om cardiologen en pijngeneeskundigen bekend te maken met de mogelijkheden om neuromodulatie toe te passen als behandelmodaliteit bij patienten met refractaire ischemische hartziekten. Ze wil dit doel onder meer bereiken door het organiseren van werksymposia, het opstellen van richtlijnen en het bevorderen van uitwisseling van locale en regionaal opgedane expertise.

Aanmelden via: symposiumhartzeer@diakhuis.nl

Bosboomstraat 1
3582 KE
Utrecht
Secretariaat Cardiologie, kamer B1.49 Postbus 80250
3508 TG
Utrecht
088-2505049