Opleidingen details NJi
Congres Jeugd in Onderzoek 2019: Weten, leren en doen wat werkt (ID nummer: 356040)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing Maatschappij + Gezondheid523-5-2019 t/m 22-5-2020
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Jeugd in Onderzoek

Kom ook naar Jeugd in Onderzoek!

Op 23 mei bent u van harte welkom op Jeugd in Onderzoek. Het is dé ontmoetingsplek voor iedereen die betrokken is bij de jeugdsector. Jeugdhulpverleners, beleidsmedewerkers en wetenschappers inspireren elkaar door kennis en ervaringen uit te wisselen. Waarom? Om de hulp aan jeugd en ouders nog beter te maken.

Ambassadeur van het congres Menno Reijneveld, hoogleraar sociale geneeskunde: 'Kom naar het Congres Jeugd in Onderzoek. Hier vinden wetenschap en de praktijk elkaar én leren zij van elkaar. Ook is het de perfecte gelegenheid om andere professionals uit de jeugdzorg en de jeugdgezondheidszorg te ontmoeten.'
Lees het interview met Menno Reijneveld

 

Keynotespreker Carolina de Weerth, hoogleraar psychobiologie van de vroege ontwikkeling, vertelt over de cruciale eerste 1.000 dagen in een mensenleven. Stress in deze periode kan zorgen voor gedrags- en gezondheidsproblemen later.
Lees het interview met Carolina de Weerth

 

Keynotespreker Bram Orobio de Castro vertelt over de laatste inzichten in de aanpak van gedragsproblemen. 'Het gaat niet om goede bedoelingen, maar om wat werkt in de praktijk.'
Lees het interview met Bram Orobio de Castro

Thema's

Kennisuitwisseling en onderling netwerken staan centraal tijdens Jeugd in Onderzoek. Traditiegetrouw herkent u drie thema's in het programma:

Wat werkt voor wie en waarom

Met meer kennis kan de hulp en ondersteuning aan kinderen en gezinnen effectiever worden. Kennis over welke aanpak voor welke doelgroep het beste werkt en waarom, is belangrijk. En hoe kan je dat het beste onderzoeken? Drie kennisbronnen zijn daarbij relevant: ervaringskennis van cliënten, praktijkkennis van professionals en kennis uit wetenschappelijk onderzoek. Ook spelen anderen factoren een steeds belangrijkere rol, zoals kosteneffectiviteit, alliantie en werkzame elementen. We nodigen u uit om in de deelsessies, resultaten te delen. Bijvoorbeeld van effectonderzoek en van (onderzoeks)projecten die cliëntervaringen of goede voorbeelden uit de praktijk in beeld brengen.

De kracht van preventie in het sociale domein

Voor gemeenten is het van toenemend belang hun preventief jeugdbeleid goed in te richten. Het vergroot de kans op een gezonde, veilige en kansrijke sociale omgeving voor jeugd en gezinnen. Het verkleint de kans dat alledaagse opgroei- en opvoedproblemen escaleren tot ernstige problemen. Kennis over effectieve preventie en het opnemen van die 'evidence' in nieuwe of herziene richtlijnen voor de JGZ is daarbij van belang. We nodigen u uit om in de deelsessies kennis over de succesfactoren van preventieprojecten en resultaten uit onderzoek naar de effectiviteit van preventie te presenteren.

Verbinding onderwijs-jeugdhulp

De verbinding tussen onderwijs en jeugdhulp kan veel opleveren voor kinderen en gezinnen. De school is een plek waar problemen bij het opgroeien, in de ontwikkeling of bij belemmeringen in de thuissituatie worden gesignaleerd. Leraren bieden zelf vaak al veel ondersteuning, zowel bij het leren als bij de sociaal-emotionele ontwikkeling. Soms moet de school in samenspraak met leerling en ouders snel jeugdhulp in kunnen schakelen. Leraren en jeugdhulpprofessionals hebben elkaar nodig. Wat weten we over de kwaliteit, de organisatie en de do's en don'ts van een optimale samenwerking tussen onderwijs en jeugdhulp? We nodigen u uit om in de deelsessies uw resultaten uit onderzoek en verhalen uit de praktijk te delen.

Jaarlijks wisselend thema
Naast de drie vaste thema’s kent het programma een jaarlijks wisselend thema. Dat thema wordt aangedragen door de universiteit die optreedt als ambassadeur van het congres. Voor 2019 heeft de Rijksuniversiteit Groningen het extra thema bepaald:

Het effect van stress bij opvoeden en opgroeien

We weten dat kinderen en jongeren tegenwoordig geregeld stress ervaren. Bijvoorbeeld door school of te veel prikkels via sociale media. Juist bij de jeugd kan stress nadelige effecten hebben, omdat de hersenen nog volop in ontwikkeling zijn. Ook ouders ervaren regelmatig stress bij het opvoeden. Er is nog niet voldoende onderzocht op welke schaal kinderen, jongeren en ouders stress ervaren, waardoor stress wordt veroorzaakt, om wat voor type stress het gaat en of de stress werkelijk negatieve effecten heeft. Ook is nog onvoldoende bekend over manieren waarop bij de opvoeding en in het onderwijs en de hulpverlening kan worden omgegaan met stress van kinderen en jongeren. Deze vragen maken ook deel uit van de Kennisagenda Jeugd. Doet u onderzoek op een van deze terreinen? Dan nodigen we u uit hierover een deelsessie in te dienen.

Wilt u alvast een indruk krijgen van wat Jeugd in Onderzoek u te bieden heeft? Bekijk dan het verslag van vorig jaar.

Voor wie?

Jeugd in Onderzoek is dé ontmoetingsplek voor jeugdprofessionals, beleidsmedewerkers, wetenschappers en schoolleiders en -bestuurders die kennis en ervaring willen uitwisselen, om de ondersteuning aan jeugd en ouders te verbeteren.

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau - FGzPtPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register ZorgprofessionalsVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Accreditatiebureau NIP Kinder- en Jeugdpsycholoog (K&J) / NVO Orthopedagoog-Generalist (OG)Psychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Accreditatiebureau Sociale Geneeskunde (AbSg)KNMG-GAIA
Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten RegisterVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
1 2 3 4 5 6 7
23-5-2019
Tijd9:00 - 18:00
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)

Het Nederlands Jeugdinstituut wil bijdragen aan een optimale ontwikkeling van kinderen en jongeren en de sociale en pedagogische context waarin zij leven. Het NJi richt zich vooral op verbetering van de kwaliteit van de zorg en dienstverlening aan kinderen, jongeren en hun opvoeders. Het NJi ontplooit zijn activiteiten voor en met beroepskrachten, managers en bestuurders in de jeugdsector.

 

Catharijnesingel 47
3511 GC
Utrecht
Postbus 19221
3501 DE
Utrecht
030-2306311