Opleidingen details Valpreventie het Gooi
Vallen voorkomen (ID nummer: 354640)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing verpleegkundig specialisten324-1-2019 t/m 23-1-2020
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

De training “Voorkom vallen” (4 uur basiscursus valpreventie  korte versie) is voor helpenden, verzorgenden, verpleegkundigen, POH’ers  en andere geïnteresseerde (zorg)professionals. Tijdens de cursus wordt besproken/geleerd welke fysieke en functionele veranderingen de mens ondergaat als deze ouder wordt en hoe deze in relatie staan met de risicofactoren die een verhoogd valrisico kunnen veroorzaken. Denk aan veranderingen qua houding, staan en gaan en de stapstrategieën waardoor struikelen, uitglijden en het ontwijken/nemen van een obstakel anders gebeurt en vallen vaker voorkomt. Verder de veranderingen m.b.t. het functioneren van de organen en zintuigen en hoe deze kunnen leiden tot een verhoogd valrisico. Aan bod komen ook de cijfers en feiten (up to date) omtrent valincidenten bij ouderen en worden de gevolgen (lichamelijk, psychisch, sociaal, financieel en voor de mantelzorgers en de zorgvraag) besproken. De 13 risicofactoren (intrinsiek en extrinsiek) worden uitvoerig besproken en er worden mogelijke oplossingen en adviezen aangereikt om deze risico’s te verlagen. Ook hoe dit in de praktijk toe te passen is, hoe signaleer je dit, wat zijn de te nemen vervolgstappen en vooral hoe je door bewustwording en de daarop volgende actie daadwerkelijk de valrisico’s kunt verkleinen o.a. door gebruik van casussen. Er wordt aandacht besteed aan verschillende meetinstrumenten, het gebruik van de valrisicotest, een vragenlijst voor een eerste inventarisatie van de verhoogde risico’s en het opstaan van de grond na een val (alleen en met hulp). Tevens wordt er kennis gemaakt met de effectief bewezen programma’s die er zijn om zowel valangst te reduceren als de kans op een val te verkleinen zodat de cursist weet wat hij/zij de oudere klant/bewoner kan adviseren als valpreventieprogramma. Daarnaast kan de training op maat voor de organisatie worden gemaakt door aan te geven hoe u valpreventie wenst te implementeren in de organisatie en welk protocol er is indien een verhoogd valrisico wordt gesignaleerd.

Leerdoelen:

  1. u leert de cijfers en feiten in Nederland ofwel de omvang van het probleem kennen
  2. u leert de lichamelijke, psychische,  sociale, financiële gevolgen van een val kennen en zo ook de gevolgen voor de direct betrokkenen (de mantelzorger) en voor de zorgvraag
  3. u leert de functionele veranderingen, houdingsveranderingen en veranderingen tijdens het gaan van de ouder wordende mens kennen en hoe die in relatie staan met de risicofactoren
  4. u leert het valrisico in te schatten en te achterhalen en welke factoren mogelijk verhoogd zijn
  5. u leert begrijpen wat er gebeurt tijdens struikelen, uitglijden, obstakels ontwijken en vallen en waarom dit sneller/vaker gebeurt bij ouderen
  6. u leert alle 13 risicofactoren kennen en herkennen en welke adviezen u aan de cliënt kunt geven om deze te verlagen of om er veilig mee om te gaan (direct toepasbaar in de praktijk)
  7. u kunt na afloop uw bestaande vragenlijsten/anamnese aanpassen m.b.t. valpreventie (toepasbaar)
  8. u leert welke veranderingen er nodig zijn rond stoel, bed en in en rond de woning om een veiligere leefomgeving te creëren (toepasbaar)
  9. u leert hoe u iemand alleen of met een ander respectvol en fysiek verantwoord van de grond kan helpen en wat te doen als iemand (ernstig) gevallen is (direct toepasbaar)
  10. u leert de te nemen vervolgstappen (direct toepasbaar)
  11. u leert wat werkzaam is in valpreventie en waarom en met welke disciplines samenwerken belangrijk is. U leert transdisciplinair werken(direct toepasbaar)
  12. uw zorgkwaliteit verhogen (direct merkbaar) en uw werkomgeving veiliger maken voor uw cliënt (direct toepasbaar).
8-11-2019
Tijd12:00 - 16:00
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)
Opmerkingenincompany training Evean en ZGAO Amsterdam

20-5-2019
Tijd13:00 - 17:00
LocatieAmstelveen (NL) (Toon kaart)
Opmerkingenincompany training Brentano

14-5-2019
Tijd13:00 - 17:00
LocatieAmstelveen (NL) (Toon kaart)
Opmerkingenincompany training Brentano

24-1-2019
Tijd13:00 - 17:00
LocatieTilburg (NL) (Toon kaart)
Opmerkingenincompany training

Valpreventie het Gooi is gespecialiseerd in valpreventie voor senioren (65plussers)
Diensten die geleverd worden zijn behalve fysiotherapie (valanalyse, effectief bewezen valpreventieprogramma's een op een en in groepen, looptraining , training loophulpmiddel etc). workshops voor ouderen zoals bewust worden van de risicofactoren en wat ze daar zelf aan kunnen doen ( veilig bewegen in en om het huis), veilige transfers en de workshop veilig op stap (met de rollator) etc. Alleen in het Gooi 

Overige diensten die landelijk aangeboden worden zijn: workshops/presentaties voor ouderen omlanger zelfstandig te kunnen blijven wonen (Veilig bewegen in en om het huis en Veilig op stap) en workshops/presentaties voor vrijwilligers, mantelzorgers, verpleegkundigen, verzorgenden en POH'ers die werken in de geriatrische zorg. Bewustwording van dit omvangrijke probleem, signalering en wat de mogelijkheden zijn indien er sprake is van een verhoogd risico (1,5 uur)
De training 'Vallen voorkomen" (dagdeel 4 uur) waarbij verzorgenden, verpleegkundigen en POH'ers aangeboden wordt welke fysieke en functionele veranderingen men ondergaat als je ouder wordt en hoe deze in relatie staan met een verhoogd valrisico.  Verder worden de 12 risicofactoren besproken en wat de mogelijke oplossingen/adviezen kunnen zijn. Ook hoe dit in de praktijk toe te passen is. Er wordt aandacht besteed aan verschillende meetinstrumenten, een valanalyse, opstaan van de grond na een val (alleen, met hulp) en er wordt kennis gemaakt met welke effectief bewezen programma's er zijn om zowel valangst te reduceren als de kans op een val te verkleinen.
Deze training wordt ook gegeven aan vrijwilligers en mantelzorgers maar dan inhoudelijk aangepast gezien zij veelal geen paramedische vooropleiding hebben genoten en is korter.
Ook kan men bij VPHG terecht voor een workshop (3,5 uur) motivational interviewing waarbij vooral de aandacht wordt gevestigd hoe je deze doelgroep kunt motiveren te bewegen en/of het gedrag te veranderen.
Tevens geef ik trainingen voor VeiligheidNL om andere fysiotherapeuten in een drie daagse cursus te trainen (Otago oefenprogramma) en train ik voor hen andere zorgprofessionals om met de valanalyse (screening 12 risicofactoren) te werken.

Constantijn Huygenslaan 6
1401AM
Bussum
Constantijn Huygenslaan 6
1401AM
Bussum
0621286449