Opleidingen details Freshwork
Medicatie toedienen (ID nummer: 354072)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing Algemeen34-3-2019 t/m 3-9-2020
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Inhoud
Het toedienen van medicatie is een veel uitgevoerde handeling in de gezondheidszorg. Dit mag door de verpleegkundige, verzorgende of andere zorgprofessional gedaan worden die daarvoor bevoegd en bekwaam is: het toedienen van medicatie is namelijk een risicovolle handeling. Deze cursus geeft kennis en inzicht die nodig zijn om veilige zorg te kunnen geven aan zorgvrager die medicatie nodig hebben. De cursus is bedoeld voor verpleegkundigen, verzorgenden en zorgprofessionals die alle vormen van medicatie toedienen willen gaan leren, of die theorie en achtergrondkennis weer willen opfrissen. De scholing vindt plaats in de vorm van een klinische les en een practicum. De gebruikte theorie en praktijk zijn gebaseerd op de meest actuele protocollen van Vilans (kenniscentrum).

NB. Bij het in de praktijk brengen van het geleerde, dienen de eigen protocollen van de instelling te worden geraadpleegd.                                                                                             

Doelen:
- Na het lezen van de reader moet de deelnemer op de theorietoets minimaal een voldoende halen.
- Aan het eind van de speedmodule kan de deelnemer volgens protocol de verschillende medicatie toedieningsvormen toepassen.

Het toedienen van medicatie valt volgens het beroepsprofiel verpleegkundigen en verzorgenden 2020 onder het competentie gebied vakinhoudelijk handelen waar de rol van zorgverlener centraal staat. De volgende aspecten omschreven bij de rol van zorgverlener in het beroepsprofiel staan centraal binnen de module medicatie toedienen.

Medicatie:
Verschillende toedieningsvormen (theorie en practicum)
Medicatieveiligheid, verantwoordelijkheden, veilige principes in de medicatieketen
Wetgeving BIG, WGBO, Opiumwet, Wet op de geneesmiddelenvoorziening
Soorten medicatie, medicijngroepen
Bijsluiters
Bijwerkingen / interacties/(contra) indicaties
Ouderen en medicatie
Fouten/ vermalen medicijnen

Kennis:
- De deelnemer heeft kennis en de basisprincipes uit de anatomie, fysiologie, pathologie en farmacologie paraat.
- De deelnemer heeft kennis van bronnen van het verpleegkundig handelen, actuele richtlijnen en professionele standaarden.
Deze kennis wordt tijdens het volgen van de module verworven door het lezen van de reader, het behandelen van de theorie met een PowerPoint presentatie ter ondersteuning en het bespreken van de theorietoets. 

Vaardigheden en attitude:
- De deelnemer kan de risicovolle handelingen uitvoeren, met inachtneming van de eigen bevoegdheid en bekwaamheid.
- De deelnemer is in staat te werken volgens richtlijnen en daar beargumenteerd vanaf te wijken als de situatie, de wensen van de patiënt of eigen professionele of morele afwegingen daartoe aanleiding geven.
De vaardigheden worden verworven door praktische oefening in het aanwezige skillslab in Sneek.

Naast het vakinhoudelijk handelen richt de module zich ook op het competentie gebied  Kennis en wetenschap: de verpleegkundige als reflectieve professional die handelt naar de laatste stand van de wetenschap.

 

Tijd13:00 - 16:00
LocatieSneek (NL) (Toon kaart)

Tijd09:00 - 12:00
LocatieSneek (NL) (Toon kaart)

Freshwork is de instelling voor nascholing en bijscholing in de zorg. We bieden verpleegkundigen en verzorgenden de kans om op een eigentijdse manier bij te blijven op hun vakgebied. Niet door ellenlange cursussen maar door modulaire educatie. Zo worden theorie en praktijk aan de hand van nieuwe materialen door professionele docenten getoetst.

Onze unieke aanpak voor nascholing en bijscholing zorgt ervoor dat je je snel kunt bekwamen in diverse verpleegtechnische handelingen. Freshwork is daarnaast ook ideaal voor herintreders die door bijscholing weer aan de slag willen.

 

Westereems 12b
8602 CR
Sneek
Postbus 246
8600 AE
Sneek
(0515) 46 00 24