Opleidingen details StudieArena Zorg & Wonen
Training Psychomotorische begeleiding bij complex gedrag (ID nummer: 354063)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing Palliatieve Zorg620-5-2019 t/m 19-11-2020
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Bewegingsgerichte benadering als middel voor contact

De meeste mensen zijn verbaal ingesteld. Maar wat als je door lichamelijke - en/of psychische problemen je gevoelens en wensen moeilijk of niet kunt verwoorden? Dat kan lastig en frustrerend zijn en zich bij de cliënt zelfs uiten in complex gedrag. Betekent dit dat we ‘uitgepraat’ zijn? Nee! Interactie tussen de cliënt en jou kan ook tot stand komen door met elkaar te bewegen en zonder woorden te ervaren wat dit betekent. In deze training van StudieArena leer je van psychomotorisch therapeut Anneke van der Kamp hoe je, door samen te bewegen, de cliënt kunt verstaan. Met als resultaat dat hij zich sterker, meer weerbaar en dus prettiger en gezien voelt.

Inhoud
Psychomotorische oefeningen kun je onder meer inzetten als een cliënt snel gefrustreerd of boos is, onrustig en geagiteerd gedrag vertoont, angstig is, moeite heeft met contact maken of niet kan of durft te praten over dingen die gebeurd zijn. Door het doen en ervaren van bewegingsgerichte en lichaamsgerichte activiteiten in deze training, leer je eerst jezelf (nog) beter kennen. Met het praktijkaanbod en de opgedane (zelf)kennis en ervaringen, leer je vervolgens hoe je deze naar de praktijk kunt vertalen. Met uiteindelijk als effect dat jouw cliënt weer positief aanwezig is, uit bed wil komen, actief wil meewerken bij het aankleden, wil eten en drinken en aanschuiven bij een groepsactiviteit.

In de training worden praktijk en theorie met elkaar afgewisseld. Centraal hierin staan de 7 basisprincipes waarmee in de psychomotorische therapie wordt gewerkt:

  1. de ander (omgeving)
  2. het andere (materiaal)
  3. lichaamsbeleving (ervaren van het eigen lijf)
  4. ruimte (nemen en geven)
  5. kracht (lichamelijk en psychisch)
  6. vertrouwen (in jezelf de ander, het andere)
  7. relaxatie (ontspanning)

Tijdens de training krijg je onder meer antwoord op de volgende vragen:

  • Hoe kan en wil ik, anders dan (alleen) praten, in contact komen met de cliënt?
  • Wat heeft de cliënt nodig om in contact te komen met zichzelf, de ander en het andere?
  • Wat kan bewegen en lichamelijkheid hieraan bijdragen?
  • Hoe kan ik bovenstaande integreren in het dagelijkse leven van de cliënt?

Resultaat
Na deze training ben je in staat de 7 basisprincipes van psychomotorische therapie te vertalen naar de dagelijkse zorg van jouw cliënten. Aan de hand hiervan kun je bewegingsgerichte activiteiten aanbieden aan cliënten met lichamelijke en/of psychische klachten. Door middel van deze werkvormen kun je, daar waar praten alleen niet volstaat, eenvoudig en laagdrempelig de interactie aangaan met de cliënt.

Voor wie?
Deze eendaagse training is voor zorgprofessionals die zich inzetten voor mensen met dementie en/of een verstandelijke beperking. De training is voor nieuwsgierige mensen die graag verder gaan in hun zorgrelatie en willen ontdekken hoe zij het wel-zijn van cliënten kunnen verbeteren.

18-3-2020
Tijd09:30 - 16:30
LocatieSoest (NL) (Toon kaart)

9-12-2019
Tijd9:30 - 17:00
Locatie

8-10-2019
Tijd9:30 - 17:00
Locatie

20-5-2019
Tijd9:30 - 17:00
LocatieSoest (NL) (Toon kaart)

StudieArena is een organisatie- en adviesbureau dat in eigen beheer bijeenkomsten (congressen, studiedagen, seminars en netwerk-bijeenkomsten) organiseert met als doel de overdracht van kennis, ervaringen, vaardigheden en methodiek tussen professionals, managers en beleidsmakers die werkzaam zijn binnen de werkvelden Zorg & Welzijn.

Beek en Daalselaan 3
3761 ZH
Soest
Postbus 3289
3760 DG
Soest
035-5394005