Opleidingen details Jong JGZ
Je ziet het niet, maar het is er wel! (ID nummer: 353810)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing Jeugdgezondheidszorg328-3-2019 t/m 27-3-2020
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

378.000 kinderen in Nederland groeien op in armoede; dat is 1:9 kinderen. Armoede kunnen we daarmee beschouwen als sociaal-maatschappelijke epidemie. De Kinderombudsman concludeert in haar onderzoek dat kinderen die opgroeien in armoede op alle levensgebieden belemmerd worden in hun ontwikkeling.(Bron: NCJ site: https://www.ncj.nl/themadossiers/aanpak-armoede/actieplan1/)

Landelijk doelen voor de jeugdgezondheidszorg op het gebied van armoedebestrijding zijn:

  • De JGZ draagt bij in het bereiken van gezinnen in armoede door te signaleren en het onderwerp bespreekbaar te maken.  
  • De JGZ ondersteunt gezinnen in armoede door goed te adviseren over opvoeden in armoede en toe te leiden naar de juiste hulp.
  • De JGZ werkt op lokaal, regionaal en landelijk samen om impact te creëren op het verbeteren van ontwikkelingskansen van jeugdigen in armoede.

Tijdens deze bijeenkomst zullen we ingaan op al deze doelstellingen en deze vertalen naar de lokale aanpak in de gemeente Dordrecht.

- Armoede heeft invloed op meer levensgebieden. Als het om gezondheid gaat, zijn mensen die in armoede leven kwetsbaar. Ouders die geconfronteerd worden met armoede, ervaren veel vaker stress bij de opvoeding. Dit heeft direct invloed op hun kinderen. Armoede is een belangrijke voorspeller voor jeugdwelzijn in het algemeen en hangt nauw samen met andere factoren als onveilige hechting, kindermishandeling, voortijdig schoolverlaten, alcohol- en drugsgebruik, overgewicht, criminaliteit, psychologische problemen en jeugdwerkloosheid. Met name de stress die armoede met zich meebrengt, kan ongunstige gevolgen hebben voor de (hersen)ontwikkeling van kinderen en jongeren.

- Iedereen wil mee kunnen doen binnen de eigen samenleving (inclusie), maar dit kan niet altijd door het gebrek aan financiële middelen. Sociale uitsluiting ten gevolge van armoede is daarom een toenemend probleem. Er zijn ook beschermende factoren bekend die de impact van armoede op het leven van kinderen verminderen. Hierbij valt te denken aan o.a. veilige hechting en beschermende naasten, maar ook financiële ondersteuning (kindpakket) en het bespreekbaar maken van het probleem.
(Bron: Actieplan aanpak armoede https://assets.ncj.nl/docs/a08d9a01-ee6b-4389-afa6-56b7088587c5.pdf)

Met dit gegeven heeft de JGZ professional vrijwel dagelijks te maken. Maar weten we voldoende over de psychische effecten van het leven in armoede voor een (jong) kind. Wat doet early life stress met de ontwikkeling van een kinderbrein?

Daarover zal een deel van deze bijscholing gaan.
Daarnaast zullen diverse ketenpartners uit de gemeente hun verhaal doen over hun rol in de aanmoedebestrijding en zoeken we de verbinding met de JGZ. Op welke vlakken werken we al samen? Op welke vlakken kan het beter?

  • Aan het eind van deze bijeenkomst hebben de deelnemers kennis opgedaan over het fenomeen early life stress en de gevolgen daarvan voor de ontwikkeling van het (jonge) kind.
  • Aan het eind van deze bijeenkomst hebben de deelnemers hun kennis van de sociale kaart op het gebied van aanpak van armoede aangescherpt en weet de professional waar specifiek aanbod te vinden is.
  • Aan het eind van deze bijeenkomst hebben de deelnemers actief meegedacht over hun eigen rol in het signaleren van armoede.
  • Aan het eind van deze bijeenkomst hebben de deelnemers kennis opgedaan van de wijze waarop armoede gesignaleerd kan worden met behulp van een evidence based methode zoals de GIZ methodiek.
(Meerdaagse) Nascholing
Bestand  
Programma scholing 28-03-2019.docx13-2-2019 13:5014 KB
 
0
HoofdniveauSubniveau
M&GJeugdgezondheidszorg
Tijd13:30 - 17:00
LocatieDordrecht (NL) (Toon kaart)

Jeugdgezondheidszorgorganisatie voor 0-18 jarigen in de 10 gemeenten in geheel Zuidholland Zuid.

Admiraalsplein 171
3317 BD
Dordrecht
0653448784