Opleidingen details F. Nightingale instituut
Nightingale Symposium 2019 "Van washand tot wetenschap Verplegingswetenschap in Nederland (1970-2010)" (ID nummer: 353773)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing Algemeen310-10-2019 t/m 9-4-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Leerdoelen: 

  • Het verband kunnen leggen tussen de actuele beroepsuitoefening van verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden en de historische waarden van hen. 
  • Inzicht hebben in de wortels van het huidige beroep van verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden.
  • Het verband kunnen leggen tussen Evidence Based Medicine en Verplegingswetenschap.
  • Het verband kunnen leggen tussen Evidence Based Nursing en de dagelijkse beroepspraktijk van verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden.
  • Kunnen aangeven welke rol verplegingswetenschap speelt nu én in de toekomst in de beroepsuitoefening van Nederlandse verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden.  
  • Het grote belang kunnen inzien van de geschiedenis van je eigen vak!
  • Inzicht hebben in hoe historisch-verpleegkundig (bronnen) onderzoek werkt en wat je eraan heb.

Inhoud:

  • In 1970, nu bijna 50 jaar geleden, startte aan de Rijksuniversiteit Maastricht de studie Verplegingswetenschap. Na een voorzichtige start met een kleine groep studenten is staat de studie in de belangstelling voor een groeiende groep studenten. Intussen zijn er zo'n 4000 afgestudeerde verplegingswetenschappers.

  • De lezing van Wiegman schetst de historie van verplegingswetenschap in Nederland. Doel is te laten zien welke rol verplegingswetenschap wel of niet heeft op de actuele beroepsuitoefening van verpleegkundigen,  verpleegkundig specialisten en verzorgenden

  • De presentatie van dr. Timo Bolt zal vooral ingaan op wat verplegingswetenschap kan leren van Evidence Based Medicine naar aanleiding van zijn onderzoek.

  • In een groepsgesprek geleid door Godelieve van Heeteren zullen een aantal pioniers hun ervaringen met verplegingswetenschap delen. Deze pioniers zijn, prof. Carla Frederiks, prof. Mieke Grypdonck en drs. Aart Eliëns. 

  • Ad Bergsma zal zijn column "Heeft de verpleging last van het Calimero complex?" uitspreken

  • In de lezing van prof. Marieke Schuurmans staat de toekomst van verplegingswetenschap centraal en het belang ervan voor de beroepsuitoefening van verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden.  

  • Rondom de lezingen en het groepsgesprek is er volop gelegenheid voor discussie. Ook wordt het publiek betrokken bij de kick-off van het dossier van prof. dr. Anneke van den Bergh-Braam, de eerste hoogleraar verplegingswetenschap in Nederland.   

Kortom, aan de hand van deze lezingen en de context van de rest van het programma kan de professional zich beter verplaatsen in de actualiteit en zal zij/hij kritischer in de dagelijkse praktijk staan. Dit symposium geeft ethische handvaten en reden tot reflectie op de eigen beroepsgroep als geheel en het eigen functioneren in het bijzonder. Het programma draagt uiteindelijk bij aan beroepstrots. Het stimuleert je je als een rolmodel te gedragen.    

Tijd12:00 - 16:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Het Florence Nightingale Instituut is het online kenniscentrum voor de geschiedenis van verpleging en verzorging. Wij doen onderzoek naar de (internationale) beroepsontwikkeling,, ontwikkelen online en offline educatie voor MBO en HBO en beheren het cultureel erfgoed. 

Industrieweg 6j
4104 AR
Culemborg
085 2736023