Opleidingen details GGZ WNB
Symposium "Een goed begin is het halve werk" (ID nummer: 353578)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing psychiatrie24-4-2019 t/m 3-4-2020
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.
  1. Prof. dr. P. Schnabel
    Door de ambulantisering neemt de behoefte aan thuiszorg toe. Professionele zorg is duur en zorg van naasten des te belangrijker. Het beleid is om mensen zoveel mogelijk voor zichzelf te laten zorgen maar hoe reëel is dat? Hoe is een en ander in gang gezet en wat waren precies de ideeën hierachter?
  2. M. Sluiter
    Bij de opvang van cliënten moet familie of liever gezegd de naasten intensief worden betrokken. Als de familie een betekenisvolle bijdrage kan leveren en zich serieus genomen voelt komt dit ten goede voor de cliënt. Maar wie is er familie en/of hoe gaat het verder in de behandeling en de betrokkenheid van naasten? Is er sprake van een sociaal netwerk in het bijzonder bij de cliënt. Allemaal zaken die ook zeker een rol spelen bij de opvang van Moeder en Kind. De parallel in het begin van de zwangerschap is ver te zoeken. Door de vroege aankondiging van de baby worden de naasten al vroeg bij het hele proces betrokken. De aanstaande vader wordt hierbij al snel betrokken, was dat maar het geval bij het begin van een kritische psychiatrische aandoening. Er is dus geen aanloop voor de familie en naasten en dat maakt het allemaal een stuk moeilijke in de psychiatrie. Maar hoe naasten moeten worden begeleid daar weten we wel veel van en die ervaring willen we delen.
    Wat zijn de vragen van de familie om te participeren in de zorg zodat dit uiteindelijk leidt tot minder opnames en een betere thuissituatie. Familieparticipatie is een samenwerking tussen behandelaars en familie ten behoeve van het behandelproces van een cliënt. Ter illustratie wordt een aantal praktijkvoorbeelden besproken.
  3. L. Bartels
    We hebben het er lang over: het belang van het betrekken van familie bij de behandeling. Maar zo vanzelfsprekend is dat nog niet. Vooral de privacywetgeving lijkt ernstig in de weg te staan. Maar klopt dat ook? Een Familievertrouwenspersoon bespreekt kort over haar ervaringen en welke belangen en mogelijkheden er zijn om het triadisch werken in de praktijk vorm te geven.
  4. B. de Visser
    Het betrekken van familie uit drie perspectieven: cliënt, familie en hulpverlener. Zowel cliënt, familie als hulpverlener beleeft een behandelproces op een andere wijze en is in zijn/haar rol anders betrokken bij de problematiek die speelt.
    Wat komt hierbij kijken? Hoe wordt dit ervaren en wat heeft eenieder nodig? Een kijkje in ervaringen met de GGZ vanuit verschillende rollen.

Het doel van dit symposium is de positieve rol van familie en naasten in het herstelproces van de cliënt te belichten waardoor de triade wordt gestimuleerd.

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau - FGzPtPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten RegisterVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Klinisch neuropsycholoog (BIG) - FGzPtPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Klinisch psycholoog (BIG) - FGzPtPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Verpleegkundig specialist acute zorg bij somatische aandoeningenVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
1 2
(Mini)symposium
Bestand  
Flyer symposium op 4 april.pdf28-2-2019 15:33918 KB
0
Hoofdniveau
Beleidspsychiatrie
Sociale Psychiatrie
Tijd13:30 - 16:15
Locatie

Geestelijke Gezondheidszorg

Hoofdlaan 8
4661 AA
Halsteren
Postbus 371
4600 AJ
Bergen op Zoom
(0164) 28 91 00