Opleidingen details Expertisecentrum Euthanasie
Studiedag Levenseindekliniek: Samen kom je verder! (ID nummer: 353145)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Algemene scholing cluster 1,2 en 3512-4-2019 t/m 11-4-2020
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Het betreft een nascholing / studiedag voor de +/- 140 ambulante medewerkers van de Levenseindekliniek. Dit zijn BIG-geregistreerd artsen en verpleegkundigen. 

Inhoud: 

Bij uw werk als arts of verpleegkundige bij de SLK  draagt u dagelijks zorg voor patiënten met een euthanasieverzoek en toetst u met grote zorgvuldigheid of u het verzoek kan honoreren binnen de wettelijke criteria. De wet schrijft voor dat de arts tot de overtuiging moet zijn gekomen dat aan de verschillende criteria is voldaan. De RTE toetst ons handelen achteraf.

Enkele kernwaarden van de Levenseindekliniek zijn: samenwerken, integer, transparant en toetsbaar. Bij de beoordeling van een euthanasieverzoek van een patiënt is goede samenwerking met anderen essentieel. Allereerst geldt dit voor de samenwerking binnen het team van arts en verpleegkundige, maar dit geldt natuurlijk ook voor samenwerking en goede communicatie met de behandelend arts, de patiënt, de familie en het medisch management van de Levenseindekliniek.

De studiedag op 12 april 2019 staat volledig in het teken van ontwikkeling van vaardigheden op het gebied van samenwerking en communicatie.

Middels diverse lezingen en workshops, wordt gewerkt aan de volgende leerdoelen:

Plenaire opening door Marc Mulders (arts en manager Levenseindekliniek)
Het belang van samenwerking en goede, transparante communicatie wordt geschetst. Onder andere aan de hand van casuïstiek waar dit beter had gekund. Middels het inzichtelijk maken van schadelijke gevolgen voor patiënt en naasten, wordt aan de cursisten het belang van open en drempelloze communicatie duidelijk gemaakt. Tijdens de opening inventariseren we wat samenwerking voor diverse collega's betekent.

Workshop 1 Collegiale samenwerking bespreekbaar maken (DENKEN)
In deze workshop wordt het geven, ontvangen én vragen van feedback behandeld en geoefend. Bijvoorbeeld: "Je hebt met je collega al een paar huisbezoeken afgelegd. De rolverdeling en samenwerking voelt niet gelijkwaardig voor je. Hoe bespreek je dat"?
De feedbackmethode waarmee geoefend wordt bevat een onderscheid tussen het waargenomen gedrag, de functionele gevolgen, de ervaren gevoelens en de gewenste verandering.
Leerdoelen:
- De cursist weet wat opbouwende feedback betekent
- De cursist weet hoe hij opbouwende feedback kan geven en heeft dit geoefend
- De cursist weet wat een goede manier is om feedback te vragen en heeft dit geoefend
- De cursist weet wat nodig is om feedback te ontvangen en heeft dit geoefend

Workshop 2 Samenwerking in beweging en ervaring (VOELEN)
In deze workshop wordt de in de samenwerking benodigde onderlinge afstemming en verbondenheid op speelse en fysieke wijze behandeld en geoefend. Bekend is dat 80% van al onze communicatie non-verbaal is en de manier beïnvloedt waarop de samenwerking verloopt. In deze workshop ervaren deelnemers door middel van bewegings- en speloefeningen wat er op non-verbaal niveau gebeurt in de communicatie.
Leerdoelen:
- De cursist neemt kennis van de rol van non-verbale communicatie
- De cursist weet hoe hij middels non-verbale communicatie de samenwerking (gunstig of ongunstig) kan beïnvloeden
- De cursist leert hoe hij een open en nieuwsgierige houding kan innemen.
- De cursist leert hoe hij zijn collega non-verbaal kan ondersteunen (teamvorming)

Workshop 3 Samenwerken en communiceren; hoe willen wij als zorgprofessionals samenwerken?
Samenwerken in het kader van de toetsing van een euthanasieverzoek vraagt om een communicatie en samenwerking waarin de belangrijke waarden worden geëerd; een constructieve en gelijkwaardige verbondenheid. In deze workshop gaan we met de deelnemers op zoek naar de gemeenschappelijke inspirerende kenmerken in het graag en goed met elkaar samenwerken en communiceren. Deze kenmerken vormen de input voor de afsluiting van de studiedag.
In deze workshop bespreken we door middel van regietheater en terugspeeltheater voorbeelden en ervaringen uit de dagelijkse praktijk. De uitkomsten van deze workshop worden door een cartoonist in pakkende tekeningen vastgelegd. Aan het eind van de studiedag zullen de uitkomsten plenair gepresenteerd worden.
Leerdoelen:
- De cursisten krijgen inzicht op welke wijze zij met elkaar willen samenwerken en communiceren.
- De cursisten stellen gezamenlijk voorwaarden op waaraan een goede samenwerking moet voldoen.
- De cursist neemt kennis van het begrip verbindende en geweldloze communicatie en kan dit toepassen

Plenaire afsluiting
Tijdens de plenaire afsluiting worden de drie cartoons en documenten uit workshop 3 gepresenteerd, zodat duidelijk wordt waar de zorgverleners voor staan en waarheen zij willen met betrekking tot samenwerking en communicatie. 
In een terugspeeltheatervoorstelling wordt met alle trainers en acteurs vanuit de workshops, een muzikant en de cartoonist, de uitkomsten van deze studiedag zichtbaar. Antwoorden op vragen als: "wat heeft je geraakt", "op welke manier kunnen we opgedane ervaringen vertalen naar de praktijk van morgen", komen aan de orde.

(Meerdaagse) Nascholing
 
0
Deelname alleen opengestelde voor geselecteerde deelnemers, namelijk ambulante medewerkers (artsen/verpleegkundigen) Levenseindekliniek.
Tijd10:00 - 16:30
Locatie

Stichting bedoeld voor mensen met een weloverwogen en vrijwillige doodswens die hun verzoek niet gehonoreerd zien door eigen huisarts of specialist

Eisenhowerlaan 104
2517 KL
Den Haag
Postbus 13480
2501 EL
Den Haag
070-3524141