Opleidingen details Nederlandse vereniging van pedagogen en onderwijskundigen (NVO)
NVO - Als trauma rondzingt in het gezin; naar een systemiscg CGT, Behandeling met het genogram en de 5 kolommen. (ID nummer: 353120)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor gehele scholing
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
K&J/OG herregistratie324-5-2019 t/m 23-5-2022
K&J/OG opleiding - behandeling 124-5-2019 t/m 23-5-2022
K&J/OG opleiding - diagnostiek0,524-5-2019 t/m 23-5-2022
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Trauma en hechtingsproblemen hebben veel gemeen: ze hebben onze heftige belangstelling.

In 1997 schreef Sandra de Vries echter al het artikel: “ Trauma en ouderschap, over hoe het verleden kan ‘rondzingen’ in het heden.” Zij poogt twee, VOOR ONS NU NOG STEEDS relevante vragen te beantwoorden:

1) Op welke wijze spelen de traumata van moeders een rol in het leven van hun kinderen?

2) Hoe kun je de traumatische geschiedenis in samenhang met de problematiek van de kinderen op een ontschuldigende manier aan de orde stellen?

De Vries noemt al Bessel van der Kolk die met zijn navolgers onomstotelijk heeft vastgesteld dat (onverwerkt) trauma het ouder functioneren negatief beïnvloedt.

Trauma verstoort de hechting, produceert gevoeligheid voor triggers die het kalme brein - nodig voor liefdevolle beschikbaarheid - van de ouder verstoren.
Trauma verstoort (dus) relaties.
Zo kan de dood van een geliefd kind er voor zorgen dat alle kinderen erna verstoken blijven van de liefdevolle blik van hun moeder. Niet verwerkte trauma’s beïnvloeden diepgaand onze gezinsrelaties.

We stellen hier dat het gebruik van het genogram en de 5 kolommen, zijnde: systeemkenmerken, negatieve kerncognities, goedpraters, trauma’s en veerkracht een voor ouders ontschuldigende manier is om over zichzelf, hun geschiedenissen, hun prestaties en ook hun kwetsbaarheden te praten en daarmee de deur te openen naar het erkennen van een samenhang tussen hun beproefde functioneren als ouder en de problemen van hun kinderen (& childblaming overbodig te maken).

Via diverse routes kunnen trauma’s leiden tot hechtingskwetsuren. Een bekende route is die van de KOPP problematiek, waarbij bv parentificatie (= met de negatieve overtuiging in het leven er alleen voor te staan), kan leiden tot een onvermogen naar de ander te reiken om hulp.

Doelstelling van de workshop:
Met het genogram en de vijf kolommen worden de effecten van zichtbare, onzichtbare, oude en recente trauma’s voelbaar gemaakt. Het leidt tot erkenning van de pijn als ook tot rouwgesprekken met geliefden en traumaverwerking bijv. o.a. via EMDR met getuige.

uitsluitend academici
Studiedag
 Verdiepend
10
60
ja
40 nvo-leden, 80 niet-leden
3
Geen toetsing
Geen
Bestand  
Accreditatie Aanvraag 24 mei 2019.docx8-2-2019 9:4417 KB
Hoofdniveau
Herregistratie KJ/OG
Registratie KJ/OG
24-5-2019
Tijd9:30 - 12:30
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Beroepsvereniging van academisch opgeleide pedagogen en onderwijskundigen. Overwegend werkzaam in het onderwijs, de jeugdzorg, de (geestelijke) gezondheidszorg en de gehandicaptenzorg.

Churchilllaan 11
3527 GV
Utrecht
030-2322407