Opleidingen details AJN Jeugdartsen Nederland
Samen sterk voor syndromen (ID nummer: 353091)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing Jeugdgezondheidszorg522-3-2019 t/m 21-3-2020
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Samen sterk voor syndromen

* Welke stappen worden gevolgd?

*Welke taak is er weggelegd  voor de jeugdarts?

*Hoe kan de samenwerking tussen betrokken specialismen verbeterd worden?

 

Hoe bekend ben jij met syndromen?

 

Syndroom van Down, Neurofibromatose type 1, Noonan syndroom, Marfan syndroom, Fragiele X syndroom, Foetaal alcohol syndroom, Kabuki syndroom, Rett syndroom, Syndroom van Hunter. Deze syndromen hoeven bij jeugdartsen niet onbekend in de oren te klinken. Toch zijn het allemaal zeldzame aandoeningen, zelfs Down syndroom komt weinig voor. Het gaat om aandoeningen die bij minder dan 1: 2000 mensen voorkomen.

Sommige kinderen met een syndroom zijn acuut ziek of hebben opvallende uiterlijke kenmerken. Zij zijn vaak snel in zorg bij de kinderarts. Een aantal syndromen herkennen jeugdartsen met hun klinische blik veelal direct op het spreekuur, denk aan kinderen met Down syndroom. Soms valt aan andere kinderen iets op, maar zijn de dysmorfologische kenmerken lastiger te beschrijven. Veel syndromen beginnen met een ontwikkelingsachterstand en gaan vaak gepaard met somatische problematiek: groeiachterstand, voedingsproblemen, hartproblemen, visus-en gehoorproblemen, recidiverende infecties en/of gedragsproblemen. Dagelijkse problematiek op het spreekuur van de jeugdarts.

Hoe kun je als jeugdarts tussen alle alledaagse klachten toch kinderen met een syndroom signaleren? Hoe kan je als jeugdarts bijdragen aan de diagnostische zoektocht en welke mogelijkheden heeft de kinderarts na verwijzing?

Waarom is juist bij metabole syndromen tijdige verwijzing extra van belang?

Wanneer is er bij een groeiachterstand reden tot medicamenteuze behandeling? Wat zijn feiten en fabels over groeihormoontherapie?

Wat betekent het voor ouders om te horen dat je kind een (onbekend) syndroom met complexe problematiek heeft en welke impact heeft dit op het gezin?

Kleine kinderen worden “groot”, ook kinderen met syndromen. De overgang naar de zorg voor volwassenen begint bij kinderen met een syndroom en een verstandelijke beperking al ruim voor de 18e verjaardag.

Kinderen met een syndroom verblijven vaak in een kinderdagcentrum. Een deel volgt speciaal onderwijs: bijvoorbeeld een mytylschool of ZML-school. Enkele kinderen volgens regulier onderwijs met inschakeling van extra hulp. Jeugdartsen werkzaam in het speciaal onderwijs hebben na de diagnose regelmatig te maken met kinderen met een syndroom. Hoe kun je als jeugdarts je bijdrage leveren aan het zorgtraject ?

Na deze dag ben je als jeugdarts up-to-date over deze nieuwe ontwikkelingen en inzichten op het gebied van syndromen. Hiermee kun je aan de slag tijdens je eigen spreekuur.

Laat je aan het einde van de dag verrassen door een spannende finale!

Goede voorbereiding? Maak de scholing: Zeldzaam in de praktijk- vroegsignalering en begeleiding door de jeugdarts. Je vindt de nascholing op www.huisartsengenetica.nl/nascholing-erfocentrum.

 

 

(Meerdaags) Congres
75
niet-leden betalen een hoger bedrag
HoofdniveauSubniveau
M&GAlgemene Gezondheidszorg
M&GJeugdgezondheidszorg
M&GVertrouwensartsen inzake Kindermishandeling
Tijd9:30 - 17:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

De AJN is een wetenschappelijke vereniging van artsen, werkzaam  voor of in de jeugdgezondheidszorg. Na de fusie van NVJG en LFC in mei 2003 is een vereniging ontstaan met ruim 1400 leden. De ajndag commissie organiseert twee wetenschappelijke studiedagen per jaar, over actuele en relevante thema's.

Churchilllaan 11
3527 GV
Utrecht
Churchilllaan 11
3527 GV
Utrecht
0854894980