Opleidingen details FiniVita
Workshop ’’Zorg aan mensen die bewust afzien van eten en drinken om het levenseinde te bespoedigen’’ (ID nummer: 352361)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing Wijkverpleegkunde 35-3-2019 t/m 4-9-2020
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Wanneer een patiënt wil stoppen met eten en drinken is dat niet alleen voor de patiënt zelf, maar ook voor diens naasten en voor de betrokken hulpverleners een keuze die veel emoties en vragen oproept.
Waarom nu, waarom zo, waarom niet nog doorgaan, waarom geen sedatie of waarom niet door euthanasie.
De vragen en behoeften van de patiënt staan uiteraard centraal. Maar heeft deze wel voldoende informatie, weet hij/zij goed genoeg wat het vervolg kan zijn en hoe we hem/haar zullen kunnen blijven ondersteunen.
In deze workshop zal aan de hand van een interactieve casusbespreking onder andere verwezen worden naar de KNMG richtlijn Zorg voor mensen die bewust afzien van eten en drinken om het levenseinde te bespoedigen en (samenvattingen van) de richtlijnen Anorexie en gewichtsverlies en Dehydratie en vochttoediening.
Er worden handvatten aangereikt voor de dagelijkse praktijk.
Aan de orde komen o.a.: (vroegtijdige) besluitvorming & indicatiestelling; verschil stoppen uit eigen bewuste keuze en stoppen als gevolg van niet meer kunnen; begeleiding patiënt en diens naasten; verantwoordelijkheid / betrokkenheid van verpleegkundigen & verzorgenden en artsen; de zorg voor elkaar.

Algemene leerdoelen:
1. de cursist krijgt inzicht in de wijze van besluitvorming bij levenseinde
2. de cursist kent de veel voorkomende ethische dilemma's; welke dilemma's, welke keuzes en met wie worden ze besproken en gemaakt. wie is eindverantwoordelijk?
3. de cursist weet inhoudelijk en precedureel wat de verschillen zijn tussen versterven, euthanasie en palliatieve sedatie en weet waar de landelijke protocollen & richtlijnen te vinden zijn
4. de cursist weet hoe ze moet omgaan met vragen van een patient en diens naasten over stoppen met eten en drinken
  a. wat als de patient actief en vroegtijdig wil stoppen met eten en drinken
  b. wat als de patient geleidelijk in kader van ziekteproces minder gaat eten en drinken
5. de cursist weet hoe ze tijdig de arts erbij kan betrekken
6. de cursist weet hoe ze de patient die bewust gestopt is met eten en drinken goede zorg/comfort geeft
7. de cursist weet te benoemen waarom het zinvol is om kunstmatige vocht- en voedseltoename in de terminale fase te verminderen en te stoppen

Tijd13:30 - 17:00
LocatieRotterdam (NL) (Toon kaart)

Tijd13:30 - 17:00
LocatieRotterdam (NL) (Toon kaart)

  • FiniVita is als onderdeel van Stichting Leerhuizen Palliatieve Zorg is gevestigd in Regionaal Palliatief Centrum Laurens Cadenza. Een voor Nederland uniek centrum dat 18 november 2008 door Koningin Beatrix officieel geopend is.
    In Laurens Cadenza zijn behalve 20 éénpersoonskamers (voor opname van patienten die tijdelijk of tot hun sterven palliatieve zorg nodig hebben) ook het Consultatief Palliatief Team en Leerhuizen gevestigd.
  • Laurens Cadenza en Leerhuizen werken samen aan de verdere ontwikkeling van palliatieve zorg en aan onderzoek en onderwijs.
  • Binnen de Stichting Leerhuizen Palliatieve Zorg werken Laurens, Lelie zorggroep en Florence den Haag, Aafje, De Zellingen en Stichting Sonneburgh nauw samen aan ontwikkeling kwaliteit en veiligheid palliatieve zorg. Zo wordt door de kernteams van de partners nauw samengewerkt doro het delen van meer-jarenplannen. Daarin worden diverse producten waar mogelijk samen ontwikkeld en gedeeld. Niet alleen intramuraal (hospice-units en verpleeghuisafdelingen) maar toenemend ook extramuraal wordt gewerkt aan verbetering en borging van de palliatieve zorg. Hierbij staat het gehele veranderingsproces centraal met betrekking tot: een heldere visie, een veranderingsplan, het kwaliteitssysteem en de ontwikkeling van cursussen en zorg voor de zorgenden. Leerhuizen Palliatieve Zorg heeft de know-how met betrekking tot ontwikkeling en borging van gespecialiseerde Palliatieve zorg en niet-gespecialiseerde palliatieve zorg (intra- en extramuraal). In het oog springend is de bijdrage aan de ontwikkeling van PaTz, Palliatieve Thuiszorg.
  • FiniVita organiseert praktijkgericht en “ambachtelijk” multidisciplinair onderwijs (cursussen, open middagen, trainingen, stages), voor allen (professionals, vrijwilligers en publiek) die bij palliatieve zorg betrokken zijn.
  • FiniVita organiseert een cursus Teaching the teacher in palliatieve zorg voor hulpverleners met dagelijkse ervaring in palliatieve zorg, die ambachtelijk onderwijs willen (leren)geven, zo kan een netwerk ontstaan van docenten welke in de visie van Leerhuizen Palliatieve Zorg werken.
  • FiniVita streeft naar een samenwerkings-verband van gespecialiseerde palliatieve zorg-voorzieningen die samen willen werken aan ontwikkeling en verbetering van palliatieve zorg en/of aan onderwijs en onderzoek.
  • FiniVita werkt intensief samen met andere partners zoals NPZR&o, IKNL, ErasmusMC, Hogeschool Rotterdam ten aanzien van ontwikkeling, (stage)onderwijs en onderzoek.
Oosterhagen 239
3078 CL
ROTTERDAM
010-7535804