Opleidingen details RIVM/Centrum voor Infectieziektebestrijding
29e Transmissiedag Infectieziekten, ’Te warm, te droog, te nat: Wat betekent Klimaatverandering voor ons?’ (ID nummer: 352288)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing Medische Microbiologie626-3-2019 t/m 25-3-2020
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Het thema van de Transmissiedag Infectieziekten gaat over klimaatverandering en gezondheid.

Klimaatverandering is dagelijks nieuws!
Met zorgwekkende koppen over smeltende ijskappen, de snellere zeespiegelstijging en op welke wijze de overheid de gestelde klimaatdoelen, om de uitstoot van broeikasgassen drastisch te verminderen, gaat halen. Daarnaast zijn er veel initiatieven en investeringen om onze leefomgeving anders in te richten en daarmee Nederland weerbaarder te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering, oftewel klimaatadaptatie.

In november 2018 verscheen het Lancet rapport ‘Countdown on health and climate change: shaping the health of nations for centuries to come’ opgesteld door 27 academische instellingen en internationale organisaties. Dit rapport onderstreept dat er meer aandacht nodig is voor de relatie tussen gezondheid en klimaatverandering. Het voorkomen en beperken van nadelige gezondheidseffecten door klimaatverandering zou als een primaire taak van de volksgezondheid moeten worden beschouwd.

Reden te meer om deze Transmissiedag aandacht te besteden aan klimaatverandering en de gevolgen voor de volksgezondheid, met een focus op de infectieziekten.

Er zijn op deze dag rond de 280 GGD artsen voor maatschappij en gezondheid (gespecialiseerd in infectieziektenbestrijding en medische milieukunde), sociaal verpleegkundigen,  deskundigen infectieziektepreventie, epidemiologen,  en arts-en omgevingsmicrobiologen en  ook een aantal beleidmedewerkers van VWS en de Inspectie Gezondheidszorg aanwezig. We wisselen de plenaire sessies af met workshops en skills classes.

 

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register ZorgprofessionalsVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Accreditatiebureau Sociale Geneeskunde (AbSg)KNMG-GAIA
Artsen Maatschappij + Gezondheid (KAMG)KNMG-GAIA
Infectieziekten en Preventieve ZorgVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Kwaliteitsregister V&VVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
1 2 3
(Mini)symposium
Bestand  
Programma Transmissiedag 2019.docx4-2-2019 10:4626 KB
120
60 euro voor studenten, mensen werkzaam bij het RIVM en Ministerie VWS gratis.
HoofdniveauSubniveau
NVMM Algemeen/diversenEpidemiologie en (ziekenhuis)hygiëne
NVMM Algemeen/diversenPublic health
NVMM Algemeen/diversenInfectieziekten algemeen
26-3-2019
Tijd9:10 - 16:30
LocatieAmersfoort (NL) (Toon kaart)

De missie van het Centrum Infectieziektebestrijding (CIb) van het RIVM is signalering, bestrijding en preventie van infectieziekten ten behoeve van de volksgezondheid in Nederland.

 

Afgeleid van deze missie heeft het CIb de volgende taken:


Inzicht verkrijgen in de infectieziekten door het uitvoeren van diagnostiek, surveillance en wetenschappelijk onderzoek
Landelijk uniformeren van preventie, versterken van waakzaamheid en snelle reactie bij mogelijke uitbraken door coördinatie van de infectieziektebestrijding en internationale samenwerking en door regie op de uitvoering van het Rijksvaccinatieprogramma
Bevorderen van effectieve infectieziektebestrijding en –preventie door het adviseren van professionals en ministeries, het verlenen van subsidies en het geven van voorlichting aan het publiek.
Naast de taken gericht op de infectieziektebestrijding is het CIb verantwoordelijk voor de dagelijkse uitvoering van landelijke screeningsprogramma's voor zwangeren en pasgeborenen en fungeert het CIb als referentielaboratorium voor die programma's.
 

Antonie van Leeuwenhoeklaan 9
3721 MA
Bilthoven
Postbus 1
3720 BA
Bitlhoven
030-274911