Opleidingen details Cure & Care Development

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Diagnostisch onderzoek bij autismespectrumstoornissen bij volwassenen (ID nummer: 351902)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
ELP herregistratie137-5-2019 t/m 6-5-2022

De kennis over autismespectrumstoornissen (ASS) bij normaal intelligente volwassenen is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Toch worstelen veel clinici met het proces van diagnostisch onderzoek bij deze populatie.

Tijdens deze workshop worden zowel theoretische als praktische handvatten geboden bij het diagnosticeren van ASS bij volwassenen. Aan het begin van de workshop wordt het theoretisch referentiekader besproken. Hierbij komen de meest recente onderzoeksbevindingen aan de orde en wordt besproken hoe ASS in de DSM-V geclassificeerd worden.

Aansluitend zal aandacht besteedt worden aan het anamnestisch gesprek. Hiertoe zal gebruik gemaakt worden van een semigestructureerd interview gebaseerd op de DSM-V criteria. Dit interview wordt ook uitgereikt aan de cursisten. Door middel van een rollenspel zal er geoefend worden met het doen van een anamnestisch gesprek. Daarnaast worden er filmfragmenten vertoond waarop volwassenen met ASS vertellen hoe zij de wereld ervaren. Aan de hand van casusmateriaal zal ook ingegaan worden op de hetero-anamnese zoals deze plaatsvindt bij diagnostisch onderzoek naar ASS. Hierbij komen de verschillende interviewvormen en diverse gesprekstechnieken aan de orde.

Tijdens de tweede dag zal de differentiaaldiagnostiek centraal staan. Door middel van theorie, filmpjes en rollenspellen zal aan de orde komen wat de verschillen zijn tussen ASS en ADHD, schizofrenie en (de verschillende) persoonlijkheidsstoornissen. Ook hierbij wordt uitgegaan van de DSM V. Verder zal besproken worden hoe ASS eruit zien bij vrouwen en zal aandacht gegeven worden aan ASS in de forensische setting. Neuropsychologisch onderzoek is geen onderdeel van deze training.

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP)KNMG-GAIA
academici en HBO-ers
Workshop
 Inleidend
 Verdiepend
8
15
ja
€ 550,00(inclusief syllabus en lunches)
12
40
161
toetsing en evaluatie
Deel uitmaken van de doelgroep.
Bestand 
Brochuretekst 2019.pdf193 KB
Hoofdniveau
Volwassenen
Ouderen
Tijd10:00 - 17:30
LocatieArnhem (NL) (Toon kaart)

Tijd10:00 - 17:00
LocatieArnhem (NL) (Toon kaart)

Cure & Care Development (CCD) stelt zich ten doel een kwalitatief hoogstaand programma te ontwikkelen, in stand te houden en aan te bieden aan professionals binnen de (G)Gz in het kader van hun opleiding en bij- en nascholing. Ons aanbod behelst de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van behandelingsstrategieën binnen de (G)Gz en wordt verzorgd door hooggekwalificeerde docenten. De programma’s voldoen aan de accreditatievereisten van de verschillende beroepsgroepen en zijn inhoudelijk getoetst door onze Wetenschappelijke Raad van Advies. Voor de uitvoer van het programma organiseren wij workshops, opleidingen en symposia met open inschrijvingen alsmede incompany activiteiten.

 

Oude Oeverstraat 120, etage 3
6811 JZ
ARNHEM
Postbus 5466
6802 EL
ARNHEM
026 368 44 11
Selecteer een bestand aub.