Opleidingen details Onno G. Meijer
Chronische Pijn: Nieuwe inzichten (ID nummer: 351758)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Vakinhoudelijk2821-9-2019 t/m 20-9-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Dit is een verlangingsaanvraag. De cursus beoogt  de cursist aan de hand van recente wetenschappelijke literatuur:

a) de patiënt beter te leren herkennen,

b) beter met de patiënt te kunnen communiceren over (het ontstaan van en het niet verdwijnen) van de klachten,

c) een overzicht te geven over recente research naar immunologische processen d) en naar brein-veranderingen (met name neuroinflammatie) bij chronische pijn,

e) aan de hand van deze recente research te komen tot rationales voor paramedische behandeling van chronische pijn, en

f) overzichten te geven over (meta-analysen van) het gepubliceerde effect-onderzoek.

Dag I focust op perifere nociceptie in samenhang met ontstekingsprocessen, en hoe die processen uit de hand lopen. De vraag wordt gesteld onder welke omstandigheden de ontstekingsprocessen niet ophouden, met name in hoeverre chronische stress en chronische mechanische overbelasting het immuunsysteem ontregelen, en welke rol wordt gespeeld door inflammatoire signaalprocessen bij neuropathie. Vanuit de wereld van type 2 diabetes zou je verwachten dat de immuunprocessen zich het beste laten normaliseren door chronische matige inspanning (sport). Maar daarbij zou mechanische overbelasting moeten worden vermeden. De internationale literatuur hierover wordt besproken.

Dag II focust op de veranderingen in brein-afbeeldingen van het lichaam, en het idee van 'maladaptatie' van Herta Flor. De algemene veronderstelling dat de somatosensore cortex een hoofdrol speelt bij pijnperceptie is vermoedelijk onjuist, maar dat heeft weinig consequenties voor de praktijk. Bij pijnwaarneming speelt de insula een hoofdrol: Chronische pijn speelt zich af binnen 'de fysiologie van het zelf'. Discrimatietraining heeft wel enkele effecten, maar gemiddeld zijn die gering. Bij alle structuren die betrokken zijn bij de pijnwaarneming is ontsteking, of waarschijnlijke ontsteking waargenomen. Daarbij zou omgevingsverrijking moeten helpen, omdat daardoor meer (anti-inflammatoire) groeifactoren worden gemaakt. De literatuur hierover wordt besproken.

Dag III focust op processen in het limbische systeem die betrokken zijn bij chronische pijn. Patiënten lijden dikwijls aan stress, angst, en depressiviteit. De suggestie dat bepaalde persoonlijkheidskenmerken predisponeren voor chronische pijn lijkt echter onjuist, want wanneer de pijn succesvol wordt behandeld verdwijnen doorgaans ook de veranderingen in stemming en gedrag: je wordt wel 'gek van de pijn', maar krijgt geen 'pijn van je gekte'. Bij de bespreking van de literatuur over deze zaken wordt benadrukt dat vormen van psycho(somatische)-therapie dezelfde brein-effecten hebben als meer somatisch geïnspireerde therapie-vormen. Zo verscherpt mindfulness de brein-afbeeldingen van het lichaam.

Beroepsgroep
Accreditatiebureau fysiotherapie
KwaliteitsRegister Fysiotherapie
Bestand  
01.Programma1.doc30-1-2019 14:1355 KB
01.Programma2.doc30-1-2019 14:1355 KB
01.Programma3.doc30-1-2019 14:1357 KB
Hoofdniveau
Centraal Neurologisch
Psychosomatisch
Overig
Tijd10:00 - 17:00
LocatieAmersfoort (NL) (Toon kaart)

Ik ben dr Onno G. Meijer, inmiddels gepensioneerd bij de Faculteit Bewegingswetenschappen VU, Amsterdam, Nederland, en hoogleraar aan de Fujian Medical University, Fuzhou, Fujian, PR China. Sinds jaar en dag geef ik cursussen over locomotore pathologie aan paramedici. Mijn cursussen (zoals ADAP 78229, 173153, en 79179) werden tot nu toe georganiseerd door mevrouw Annemarie ten Cate, die daar per deze zomer mee ophoudt, en ik neem de organisatie thans
over. Gaarne bereid tot nadere informatie, Onno G. Meijer
Emmakade 47
1182AP
Amstelveen
0653758423