Opleidingen details Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis / Hoofd-halsoncologie en -chirurgie
Cursus spraak- en reukrevalidatie na een totale laryngectomie (ID nummer: 351633)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Logopedisten - Scholing69-5-2019 t/m 9-8-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

De cursus richt zich op logopedisch onderzoek en behandeling van gelaryngectomeerde patiënten, waarbij de focus ligt op de ondersteuning in de periode na hun operatie en ontslag uit het ziekenhuis. De cursus is geschikt voor logopedisten die weinig of enige ervaring met deze doelgroep hebben. Zowel theorie als praktische vaardigheden komen aan bod. Na het volgen van deze cursus heeft u voldoende kennis en vaardigheden om de revalidatie, na ontslag uit het ziekenhuis, te continueren.

U zult kennis opdoen over de verschillende opties voor spraakrevalidatie na een totale laryngectomie. Binnen de cursus ligt de focus op het aanleren van spraak m.b.v. de stemprothese, dit is in Nederland de meest gebruikte methode. Er wordt casuïstiek besproken en ingegaan op de verschillende hulpmiddelen die beschikbaar zijn. Ook is er gelegenheid om zelf casuïstiek in te brengen. Tijdens de dag zijn tevens ervaringsdeskundigen aanwezig om hun verhaal te delen.
Naast het spreken verandert ook het ruiken na deze ingrijpende operatie. Het is mogelijk om na een laryngectomie weer te leren ruiken m.b.v. de zogenaamde ‘gaap-ruikmethode’. Hoe dat in zijn werk gaat komt op deze dag ook aan bod.

Beroepsgroep
Logopedisten
Cursus
 NVLF - Logopedisten
- De cursist begrijpt de veranderde anatomie na een totale laryngectomie
- De cursist kent de verschillende manieren om spraak te revalideren na een totale laryngectomie
- De cursist kan de behandeling van een patiënt met een totale laryngectomie gericht op spraakrevalidatie m.b.v. een stemprothese overnemen, nadat de patiënt uit het ziekenhuis ontslagen is.
- De cursist kent de verschillende soorten hulpmiddelen, welke een gelaryngectomeerde patiënt kan gebruiken, en kan een patiënt hierin adviseren.
- De cursist kan de behandeling van een patiënt met een totale laryngectomie gericht op reukrevalidatie uitvoeren.
- De cursist begrijpt de veranderde slikfunctie na een totale laryngectomie en (her)kent de mogelijke klachten die daaruit voort komen.
Bestand  
programma jan19.docx18-2-2019 15:3416 KB
Prof. dr. van den Brekel
Drs. Anne Kornman
Drs. Klaske van Sluis
Dr. Lisette van der Molen
Merel Latenstein
6
0
200
9-5-2019
Tijd9:00 - 16:30
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)

Karakteristiek voor het ziekenhuis is de multidisciplinaire aanpak, waarbij artsen van verschillende disciplines binnen korte tijd een patiënt onderzoeken en de diagnose in kaart brengen. Deze benadering heeft tot gevolg dat er geen aparte afdeling chirurgie of interne geneeskunde in het NKI-AVL is. Er wordt dus niet gewerkt vanuit een specialisatie zoals in andere ziekenhuizen, maar vanuit een tumorsoort. De verpleegetages zijn ingedeeld naar de plaats in het lichaam waar de kanker zich voordoet. Het NKI-AVL beschikt over 180 bedden, een grote afdeling radiotherapie en een drukke polikliniek, waar ook dagbehandeling plaatsvindt.

Plesmanlaan 121
1066 CX
Amsterdam
Postbus 90203
1006 BE
Amsterdam
020-5122550