Opleidingen details Koninklijke Kentalis - Academie
Specialisatie TOC (ID nummer: 351313)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Logopedisten - Scholing6916-4-2019 t/m 16-4-2023
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

Ben jij de logopedist of communicatiedeskundige die binnen de CMB doelgroep collega’s en sociaal netwerk gaat coachen met kennis over interactie, communicatie, niveaus, vormen en kennis van methodieken naast het toepassen ervan in de behandeling? Dan is de Specialisatie Totale Ondersteunde Communicatie iets voor jou.

Leerdoelen

Hoofddoel
De cursist heeft specialistische kennis van interactie en communicatie, communicatieniveaus en communicatievormen om de inzet van communicatiemethodieken binnen de behandeling te kunnen uitvoeren en anderen daarin te coachen.

De cursist:

  • kan voor anderen de begrippen interactie en communicatie definiëren en de voorwaarden van interactie en communicatie definiërend.
  • kan de belangrijkste verschillen en overeenkomsten uitleggen tussen minimaal 3 verschillende communicatiemodellen (Verpoorten, LACC’s, Oskam en Scheres, COCP).
  • kan het proces om te komen van interactie tot communicatie en taal uitleggen aan mensen met verschillende kennisniveaus.
  • kan de terminologie uit de communicatieve- en taalontwikkeling herkennen en toepassen op diverse communicatievormen. 
  • kan de betekenisverlening per cliënt/leerling verkennen en in kaart brengen in verschillende situaties en met verschillende vormen.
  • kan het communicatieschema op didactisch verantwoorde wijze uitleggen aan anderen.
  • is in staat om op didactisch verantwoorde wijze kennis over te dragen over communicatievormen en hun toepassingsmogelijkheden op verschillende niveaus.
  • kan communicatie bij cliënten/leerlingen en hun sociale netwerk initiëren, uitlokken en uitbreiden.
  • kan observaties objectief beschrijven en op de juiste plek in het werkdocument onderbrengen.
  • kan de observaties analyseren en interpreteren en komen tot ene werkhypothese.
  • kan op basis van de werkhypothesen doelen formuleren en bijbehorende werkwijzen ten behoeve van de behandeling.
  • kan in contact met het systeem het werkdocument toelichten en invullen aan gebruikers zodat zij gemotiveerd raken voor de behandeling.
  • kan de juiste vragen stellen aan het netwerk om relevante voorbeelden voor het werkdocument boven tafel te krijgen.
Beroepsgroep
Logopedisten
Cursus
 NVLF - Logopedisten
Hoofddoel: De cursist heeft specialistische kennis van interactie en communicatie, communicatieniveaus en communicatievormen om de inzet van communicatiemethodieken binnen de behandeling te kunnen uitvoeren en anderen daarin te coachen.

Leerdoelen:
De cursist:
- kan voor anderen de begrippen interactie en communicatie definiëren en de voorwaarden van interactie en communicatie definiërend.
- kan de belangrijkste verschillen en overeenkomsten uitleggen tussen minimaal 3 verschillende communicatiemodellen (Verpoorten, LACC’s, Oskam en Scheres, COCP).
- kan het proces om te komen van interactie tot communicatie en taal uitleggen aan mensen met verschillende kennisniveaus.
- kan de terminologie uit de communicatieve- en taalontwikkeling herkennen en toepassen op diverse communicatievormen.
- kan de betekenisverlening per cliënt/leerling verkennen en in kaart brengen in verschillende situaties en met verschillende vormen.
- kan het communicatieschema op didactisch verantwoorde wijze uitleggen aan anderen.
- is in staat om op didactisch verantwoorde wijze kennis over te dragen over communicatievormen en hun toepassingsmogelijkheden op verschillende niveaus.
- kan communicatie bij cliënten/leerlingen en hun sociale netwerk initiëren, uitlokken en uitbreiden.
- kan observaties objectief beschrijven en op de juiste plek in het werkdocument onderbrengen.
- kan de observaties analyseren en interpreteren en komen tot ene werkhypothese.
- kan op basis van de werkhypothesen doelen formuleren en bijbehorende werkwijzen ten behoeve van de behandeling.
- kan in contact met het systeem het werkdocument toelichten en invullen aan gebruikers zodat zij gemotiveerd raken voor de behandeling.
- kan de juiste vragen stellen aan het netwerk om relevante voorbeelden voor het werkdocument boven tafel te krijgen.
 
Saskia Voortman en Andrea Hubbers
39
38
925
Cursus voor medewerkers Kentalis
Tijd09:30 - 16:30
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Tijd09:30 - 16:30
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Tijd09:30 - 16:30
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Tijd9:30 - 17:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Tijd9:30 - 17:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenCursus wordt op verschillende locaties gegeven

Over Kentalis

Al meer dan 225 jaar is Kentalis dé specialist op het gebied van diagnostiek, zorg en onderwijs voor mensen met een beperking in horen of communiceren. We zijn er voor mensen die doof of slechthorend zijn en mensen met een taalontwikkelingsstoornis of doofblindheid. Sommige leerlingen en cliënten hebben ook een verstandelijke beperking of motorische of psychiatrische problemen.

We zijn er ook voor de omgeving

We zijn er voor cliënten en leerlingen, maar we zijn er ook voor hun omgeving. Graag helpen en informeren we ouders en verzorgers, scholen, huisartsen, logopedisten, consultatiebureaus, kinderdagverblijven en andere zorgorganisaties.

Kentalis zet zich in!

Kentalis heeft hart, oog en oor voor de ander. Onze klanten krijgen allerlei mogelijkheden om zich te ontwikkelen op het gebied van taal en communicatie. Om te zorgen dat zij zo goed mogelijk kunnen meedoen aan onze samenleving. Door kennis te ontwikkelen, toe te passen en te delen, verbeteren we continu de kwaliteit van onze dienstverlening. Dit doen we in goede dialoog met klanten, medewerkers en partners.

Hoogstraat 21
5271 SW
Sint-Michielsgestel
Postbus 115
5270 AC
Sint-Michielsgestel
073 5588930