Opleidingen details Hogeschool Leiden Post HBO Fysiotherapie

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Functionele Training Ouderen (ID nummer: 350932)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
(Na)scholing Fysiotherapie1212-3-2019 t/m 11-3-2021

Functionele Training Ouderen is een trainingsprogramma met bewegingsactiviteiten specifiek voor ouderen van 12 weken. De oefeningen worden uitgevoerd in circuit-vorm in een (oefen)zaal. Het sluit zo veel mogelijk aan bij functionele ADL-activiteiten die gebleken problematisch zijn voor ouderen. Het trainingsprogramma bestaat uit 3 fasen: 1. Oefenfase (2 weken), 2. Variatie fase (4 weken), en 3. ADL fase (6 weken).

Het doel van Functionele Training Ouderen is dat senioren hun fysieke zelfredzaamheid behouden of vergroten door de drie belangrijkste dagelijkse activiteiten te trainen en door (ruim) voldoende conditie op te bouwen voor het uitvoeren van dagelijkse bewegingsactiviteiten bestemd voor ouderen. Om zelfredzaamheid te behouden of vergroten wordt in de Functionele Training Ouderen gewerkt aan:

  • het prikkelen en integreren van de lichaamssystemen,
  • het opbouwen van reserve capaciteit en
  • actieve leefstijl door middel van
  • dagelijkse activiteiten.

Uit eerder onderzoek onder relatief gezonde thuiswonende vrouwen van 70 jaar en ouder is gebleken dat preventieve functionele groepstraining tot grotere verbeteringen in het dagelijks functioneren leidde dan spierversterkende groepstraining en geen training. Zes maanden na afloop van de training had de functionele trainingsgroep de verbetering op het dagelijks functioneren behouden (De Vreede et al., 2005). Dit door De Vreede ontwikkelde programma is aangepast en getest in een proefimplementatie. Dit programma kreeg de naam: ‘Functionele Training Ouderen’. Sinds 2016 wordt FTO erkend door het Loket Gezond Leven (onderdeel van het rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu) als zijnde ‘goede aanwijzingen voor effectiviteit’.

Na de scholing bent u in staat om het programma Functioneel Trainen van Ouderen toe te passen bij een groep ouderen. U heeft kennis verworven over de uitgangspunten van FTO en bent bekend met de benodigde klinimetrie. Ook heeft u inzicht gekregen hoe u een opbouw in intensiteit en complexiteit kan integreren in een functionele training en u bent in staat om het programma praktisch uit te voeren.

Hoofdniveau
Geriatriefysiotherapie
Overig
Tijd13:00 - 17:00
LocatieLeiden (NL) (Toon kaart)

Tijd16:30 - 20:00
LocatieLeiden (NL) (Toon kaart)

Post HBO cursussen m..t. Fysiotherapie
Zernikedreef 11
2333 CK
Leiden
Postbus 382
2300AJ
Leiden
071-5188714
Selecteer een bestand aub.