Opleidingen details RINO Amsterdam

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Affectfobietherapie - inleiding (ID nummer: 350757)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
ELP herregistratie3610-5-2019 t/m 9-5-2022

Affectfobietherapie - inleiding

Een therapeut heeft in de behandeling met veel keuzemomenten te maken, zoals: wat laat ik liggen en waar ga ik op door? Het formuleren van een kernconflict geeft leidraad en systematiek in de behandeling. In deze cursus wordt gewerkt met het model van Leigh McCullough dat voortborduurt op de driehoeken van Malan. Deze methode is psychodynamisch, maar maakt ook gebruik van technieken uit de gedrags- en de cognitieve therapie en uit de zelfpsychologie. Ook heeft de methode raakvlakken met de cliëntgerichte benadering vanwege de betrokken en empathische attitude van de therapeut. Het gaat hier dus om een integratief therapiemodel.

De methode
De methodiek van McCullough wordt gekenmerkt door het hanteren van de conflict- en personendriehoek van Malan. De klacht wordt gezien als een manifestatie van een intern conflict dat ontstaat door een zich opdringend verborgen gevoel. Het gaat hierbij om een beleving of verlangen dat teveel angst oproept, waardoor vervolgens de afweer in stelling gebracht wordt. Het zichtbaar maken van en contact krijgen met de afgeweerde gevoelens en affecten staat centraal in deze benadering. Dit wordt bereikt door de angst te reguleren in plaats van deze te provoceren of te reduceren. Verder wordt binnen dit model veel aandacht gegeven aan het vergroten van de ontvankelijkheid van de cliënt. McCullough stelt dat er vaak meer aandacht is voor de interventies van de therapeut dan voor de reactie van de cliënt op deze interventies. Met andere woorden: kan een cliënt zich open stellen en de interventies ontvangen? Het gebrek aan ontvankelijkheid is een obstakel voor verandering omdat de mentale representaties over zichzelf en anderen niet gecorrigeerd kunnen worden. Als er bij een cliënt sprake is van een redelijk geïntegreerde zelfbeleving kan men zich in de behandeling meteen richten op het bewerken van de weerstand, de angsten en de affecten. Wanneer het Zelf meer beschadigd is, zal de prioriteit in eerste instantie liggen bij het herstructureren van de innerlijke beelden van de cliënt

Inhoud
Inleiding in de theorie van McCullough. Affectfobie. Het vermijden van het beleven van interne gevoelens. Focus op affect, emoties en gevoelens. Angstregulatie. Doelen van de behandeling. Herformuleren van de conflictdriehoek als een affectfobie. De driehoeken van Malan. Indicatiecriteria voor behandeling volgens model McCullough. Formuleren van het kernconflict. Herkennen en opgeven van de afweer (defense recognition en relinquishing). Contact krijgen met de afgeweerde gevoelens (affect experiencing). Gevoelens tot uitdrukking brengen( affect expression). Opbouwen van gevoel van eigenwaarde (restructuring). Vergroten van de ontvankelijkheid voor eigen wensen en die van anderen. Zelfcompassie en zelfverzorging ontwikkelen. Empathie voor anderen.

 

uitsluitend academici
Cursus
 Inleidend
10
14
ja
945,-- incl.lunches
24
48
270
toetsing en evaluatie
N.v.t.
Hoofdniveau
Volwassenen
Tijd9:30 - 16:30
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)

Tijd9:30 - 16:30
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenIncompany training - geen open inschrijving

Tijd9:30 - 16:30
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)

Tijd9:30 - 16:30
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)

De RINO Amsterdam is een landelijk werkend nascholings- en opleidingsinstituut voor hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en aangrenzende terreinen.

De RINO biedt al bijna twintig jaar een rijk en gevarieerd aanbod van cursussen, workshops en opleidingen met topdocenten uit de praktijk, in het hartje van Amsterdam.
 

Leidseplein 5
1017 PR
AMSTERDAM
020-6250803
Selecteer een bestand aub.