Opleidingen details CardioVasculair Onderwijs Instituut

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Cardiovasculaire diversiteit (ID nummer: 350434)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing Cardiologie622-3-2019 t/m 21-3-2020

     Diversiteit betekent dat het om verschillende levensvormen zoals soorten planten of dieren binnen een ecosysteem gaat. Diversiteit in de cardiologie betekent o.a. dat er verschillende expressies van dezelfde aandoening bestaan of dat bij verschillende groepen patiënten verschillende ziektebeelden worden gezien.

     Als medisch specialist hebben wij te maken met verschillende levensfasen, diversiteit in gender, diverse genetische en/of etnische achtergronden, variabiliteit in uiting en expressie van ziektebeelden.

Wij zijn er inmiddels mee vertrouwd geraakt dat er verschillen zijn in cardiovasculaire aandoeningen. B.v. de verschillen tussen man of vrouw, in risico op een hartinfarct, in type hartfalen, de etnische diversiteit en b.v. andere expressie van cardiomyopathieën. Het herkennen van de uitgangssituatie van een patiënt kan ons helpen om ondanks dezelfde uiting van diverse ziektebeelden sneller de correcte diagnose te stellen en de therapie of de profylaxe hierop aan te passen. Een voorbeeld zijn de acute pijn op de borst situaties: natuurlijk zien wij hier vaak myocardinfarcten, welke met en zonder obstructie (MINOCA) kunnen ontstaan.    Maar aandoeningen zoals Takotsubo of SCAD horen bij de differentiaal diagnose.

     Variatie maakt het leven en de geneeskunde misschien niet makkelijker, maar zeker interessanter. Verschillen te zien en accepteren, en ondanks de verschillen toch patronen te herkennen welke de therapie per individu helpt te optimaliseren, is mede een uitdaging.

     De dag “diversiteit” nodigt uit om verder te denken, en met de diversiteit van onze patiënten en hun ziektebeelden rekening te houden.

Namens de werkgroep Gender, Bettina Massaar-Hagen,
Jutta Schroeder-Tanka en Els Olde Bijvank  

(Meerdaagse) Nascholing
270
Dr. S. Elias-Smale
Hoofdniveau
Cardiologie
Tijd09:00 - 16:30
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Het Cardiovasculair Onderwijs Instituut, opgericht door de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie, het Interuniversitair Cardiologisch Instituut Nederland en de Nederlandse Hartstichting, coordineert en initieert (na)scholing gericht op handhaving en verhoging van de kwaliteit van het medisch handelen op het terrein van hart- en vaatziekten in Nederland.

Moreelsepark 1
3511 EP
Utrecht
Postbus 19192
3501 DD
Utrecht
030-2345001
Selecteer een bestand aub.