Opleidingen details Rendement Uitgeverij BV
Nationaal Congres Salaris & Personeel (ID nummer: 349417)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing - Kennis454-6-2019 t/m 31-12-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan dient u de presentie zelf in te geven nadat u bent ingelogd in PE-Online.

In één dag op de hoogte van alle wijzigingen in uw vakgebied

Op 1 januari 2019 zijn er weer veel wijzigingen ingegaan op het gebied van de salarisadministratie en personeelszaken. En ook volgend jaar wijzigt er weer heel wat. Kortom, u heeft weer meer dan genoeg redenen om op 5 juni 2018 het Nationaal Congres Salaris & Personeel te bezoeken. 

Bestemd voor

  • Hoofden salarisadministratie
  • Salarisadministrateurs
  • Hoofden personeelszaken
  • Medewerkers personeelszaken
  • Directeuren en managers
  • Hoofden en medewerkers financiële administratie
  • Medewerkers boekhoud- en administratiekantoren

Programma

  9.30 – 10.00 uur   Ontvangst

10.00 – 10.45 uur   Actualiteiten Wet arbeidsmarkt in balans
Begin februari is de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) aangenomen door de Tweede Kamer. Alleen de plannen voor de nieuwe regels rondom de proeftijd zijn uit het wetsvoorstel gehaald. Wel wijzigen de regels voor het werken met oproepkrachten en payrollers, de berekening van de transitievergoeding en de ketenbepaling. Verder heeft minister Koolmees een aantal besluiten naar de Tweede Kamer gestuurd, waarin de onderdelen uit de WAB verder zijn uitgewerkt. Denk hierbij aan het loonbegrip, oproepcontracten, het in mindering brengen van kosten op de transitievergoeding, de compensatieregeling transitievergoeding bij bedrijfsbeëindiging en de premiedifferentiatie WW. Ook ligt er inmiddels een besluit waarin de verplichting tot het treffen van een pensioenregeling voor payrollers wordt opgenomen. De WAB gaat hoogstwaarschijnlijk pas op 1 januari 2020 in. Toch moet u dit jaar al actie ondernemen. Wij praten u bij over de laatste stand van zaken.

10.45 – 11.30 uur   Kostenvergoedingen in de salarisadministratie
Het verwerken van kostenvergoedingen in de salarisadministratie levert vaak veel hoofdbrekens op. Zo moet u er bij een vaste kostenvergoeding onder meer voor zorgen dat u uiterlijk op het moment van het uitbetalen een specificatie van de kosten heeft. Is zo´n specificatie niet aanwezig, dan moet u de vergoeding tot het loon rekenen anders loopt u het risico op een hoge naheffingsaanslag. Dit is onlangs weer eens door een rechter bevestigd. Maar ook incidentele kostenvergoedingen zijn knap ingewikkeld. Want wat doet u bijvoorbeeld met een declaratie van een werknemer die met een aantal zakenrelaties en collega´s uit eten is geweest? U hoort van ons hoe u met al deze kosten moet omgaan in de werkkostenregeling.                          

11.30 – 12.00 uur   Koffiepauze

12.00 – 12.45 uur   De kosten van ziekteverzuim terugdringen
Ziekteverzuim kost een bedrijf veel geld. De kosten die met ziekteverzuim gepaard gaan, worden uitgedrukt in directe en indirecte verzuimkosten. Onder de directe verzuimkosten wordt het bruto loon van een zieke werknemer verstaan over de verzuimde dagen, rekening houdend met het arbeidsongeschiktheidspercentage en het dienstverbandpercentage. Indirecte verzuimkosten zijn onder andere kosten voor de arbodienst, interventies en kosten voor een vervanger. Omdat het lastig is om de indirecte verzuimkosten precies vast te stellen, wordt vaak gesteld dat de indirecte verzuimkosten ongeveer even groot zijn als de directe verzuimkosten. U krijgt van ons tips om de kosten van ziekteverzuim in uw organisatie terug te dringen. Bovendien vertellen wij u welke maatregelen het kabinet heeft genomen om voor kleine werkgevers de loondoorbetalingsplicht bij ziekte makkelijker, duidelijker en goedkoper te maken. Ook (middel)grote werkgevers profiteren van deze maatregelen.

12.45 – 13.30 uur   Lunchpauze

13.30 – 14.15 uur   Brexit en de gevolgen voor de salarisadministratie en personeelszaken
De Brexit heeft grote gevolgen voor werkgevers. Op het gebied van het arbeidsrecht, de loonbelastingen, de sociale verzekeringen en pensioenen zijn er namelijk nogal wat consequenties. Zo vallen Nederlandse werknemers in Groot-Brittannië niet meer onder het EU-recht en bestaat de kans dat zij daar niet meer legaal mogen wonen en werken als de benodigde vergunningen niet in orde zijn. Het omgekeerde geldt ook voor Britse werknemers die in Nederland werkzaam zijn. Maar er zijn nog meer werkgevers die met de Brexit te maken kunnen krijgen. Denk aan bedrijven die bepaalde machines leveren aan Groot-Brittannië en personeel meesturen om die te installeren. Dat wordt straks een stuk lastiger. Er is nog veel onduidelijk, maar toch kunt u zich als HR-professional of salarisadministrateur alvast voorbereiden. Want de kans is groot dat de Brexit er komt.

14.15 – 15.00 uur   Een goede voorbereiding op de looncontrole
Iedere salarisadministrateur krijgt wel een keer te maken met een looncontrole. Als de Belastingdienst een looncontrole bij uw organisatie instelt, bent u verplicht om hieraan mee te werken. En hoewel u uw werk natuurlijk zo goed mogelijk doet, kunnen er onbedoeld toch fouten in de salarisadministratie geslopen zijn. Een looncontrole leidt daarom regelmatig tot een naheffingsaanslag of zelfs een boete. Zorg er daarom voor dat u uw zaken goed op orde heeft en dat u weet wat uw rechten en plichten én die van de inspecteur zijn. Dat maakt niet alleen dat de controle zo soepel en snel mogelijk verloopt, maar kan ook voorkomen dat u opgezadeld wordt met een hoop correctieverplichtingen en naheffingsaanslagen.

15.00 – 15.30 uur   Theepauze

15.30 – 16.15 uur   Alle sociale premies op een rij
Onderdeel van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) is dat per 1 januari 2020 de hoogte van de WW-premie afhangt van de duur van het arbeidscontract. Werkgevers gaan voor werknemers met een vast contract een lagere WW-premie betalen dan voor werknemers met een flexibel contract. Verder zijn werkgevers sinds 1 januari van dit jaar verplicht om een PAWW-premie (private aanvulling WW) te heffen op het loon van hun werknemers als dit in de cao is overeengekomen. Maar ook de bestaande premies zorgen voor veel onduidelijkheid. Weet u bijvoorbeeld dat u een deel van de WGA-premie mag verhalen op de werknemer? Wij zetten voor u op een rij welke sociale premies er bestaan, hoe hoog ze zijn en waar u rekening mee moet houden. Na afloop van dit onderdeel weet u precies hoe het zit.

16.15 uur                Afsluitende borrel

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Register Belastingadviseurs (RB)Register Belastingadviseurs (RB)
Ja
Bestand  
2019 - NCSP Congresprogramma.docx22-2-2019 15:5221 KB
500
4-6-2019
Tijd10:00 - 16:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Rendement Congressen & Opleidingen is een onderdeel van Rendement Uitgeverij.

Geen enkele professional is alwetend. Maar een fout kan vervelende gevolgen hebben. Passend advies via actuele en praktische vakinformatie is daarom goud waard. Rendement Uitgeverij voorziet in die behoefte met betrouwbare en praktijkgerichte producten en diensten.  

Assortiment
Rendement Uitgeverij biedt een multimediaal portfolio aan: adviserende vakbladen, complete themadossiers, digitale naslagwerken, informatieve opleidingen en congressen, actuele e-nieuwsbrieven en Rendement.nl.

Conradstraat 38
3013 AP
Rotterdam
Postbus 27020
3003 LA
Rotterdam
010-2433933