Opleidingen details Hogeschool Leiden Post HBO Fysiotherapie

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Terugkomdag Motiverende Gespreksvoering (ID nummer: 347922)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
(Na)scholing Fysiotherapie716-4-2019 t/m 15-4-2021

Deze nascholing is bedoeld voor fysiotherapeuten die de driedaagse cursus Motiverende gespreksvoering bij Hogeschool Leiden of een andere cursus Motiverende gespreksvoering (na overleg) hebben gevolgd en behoefte hebben aan een opfriscursus.

Doelen van de cursus:

De hieronder beschreven doelen zijn ontleend aan de driedaagse cursus maar gelden ook voor de terugkomdag. De fysiotherapeut:

  • Begrijpt de essentie van de begrippen motivatie, ambivalentie en weerstand en het proces van gedragsverandering.
  • Begrijpt de principes van de directieve, persoonsgerichte stijl van motiverende gespreksvoering.
  • Heeft geoefend met motiverende gespreksvaardigheden en deze ontwikkeld en eigen gemaakt.
  • Heeft geoefend met het inpassen van deze vaardigheden in strategieen om met ambivalentie en weerstand om te gaan.
  • Is in staat deze vaardigheden effectief in te zetten binnen de context van de werksituatie.

Daarnaast zijn de specifieke doelen voor de terugkomdag:

  • Het opfrissen van de theorie en de vaardigheden van MGV .
  • Het uitwisselen van ervaringen met het in praktijk brengen van MGV.
  • Het oefenen aan de hand van (zelf) ingebrachte casuïstiek gespreksvoering.
  • Het geven van feedback aan medecursisten ter verhoging van het leerrendement.

Uit onderzoek, met name in Amerika, Engeland en Zweden, blijkt dat interventies die motivatie bevorderend zijn en bovendien toe werken naar gedragsverandering succesvol zijn. Een van de meest belovende, evidence based methoden om cliënten te motiveren en positief gedrag te stimuleren en aan te wakkeren is Motiverende Gespreksvoering (MGV), ofwel Motivational Interviewing.

MGV is ontstaan in het verslavingsveld, maar heeft inmiddels wereldwijde vertakkingen in vele vormen van counseling, hulpverlening, zorg, voorlichting en preventie etc. Eigenlijk overal waar (gedrags-)verandering een belangrijk item is. Ook bij fysiotherapie wordt vaak van de cliënt een actieve rol gevraagd in zijn/haar herstel of verbeterproces. Het uitvoeren van de oefeningen thuis kan een belangrijk onderdeel zijn van het herstel. Hoe activeert u mensen om deze inspanning ook daadwerkelijk te gaan verrichten?

MGV is een gesprekstechniek die leunt op een aantal bekende en onbekende ingrediënten. Dat maakt het voor de meeste mensen heel herkenbaar, maar tegelijkertijd ook heel lastig om bewust en effectief in te zetten. Om het effectief in te leren zetten, is het absoluut noodzakelijk om het veel te oefenen en in te trainen; uit een boek kun je het niet leren. Vergelijk het maar het bespelen van een instrument. Je kan erover lezen en je kan een paar lessen volgen, maar dat wil nog niet zeggen dat je bv een pianoconcert zult kunnen geven.

Als fysiotherapeut heeft u op zeer regelmatige basis contact met uw cliënten. Dit betekent dat uw gereedschap om met deze cliënten te werken uw allerbelangrijkste middel is om hen in beweging te krijgen. Dit gereedschap wordt ingezet in uw contacten die u heeft en de gesprekken die u voert met de cliënten. We kunnen stellen dat de mate waarin u beschikt over gespreksvaardigheden, de kans op beweging bij de cliënt vergroot.

Omdat in de praktijk blijkt dat de vaardigheden die opgedaan worden in een cursus Motiverende gespreksvoering na verloop van tijd wat ‘sleets’ worden is om de zoveel tijd een terugkomdag nuttig. Op deze dag worden gespreksvaardigheden weer opgefrist en wordt vooral ingegaan op vragen van cursisten met betrekking tot casuïstiek uit de praktijk en wordt hier uitgebreid mee geoefend. Het programma van de dag wordt dus mede bepaald door de deelnemers. Zij worden derhalve gevraagd om vóór aanvang van de terugkomdag hun vragen en casuïstiek aan te leveren.

 

 
Hoofdniveau
Psychosomatisch
Overig
Tijd9:00 - 17:00
LocatieLeiden (NL) (Toon kaart)

Post HBO cursussen m..t. Fysiotherapie
Zernikedreef 11
2333 CK
Leiden
Postbus 382
2300AJ
Leiden
071-5188714
Selecteer een bestand aub.