Opleidingen details Universiteit Twente, Vakgroep Psychologie, Gezondheid & Technologie

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Pijnsymposium ACTieve Pijnrevalidatie (ID nummer: 346496)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Algemene scholing cluster 1,2 en 338-3-2019 t/m 7-3-2020

Doel van het symposium is het overbrengen van recente wetenschappelijke inzichten in chronische pijnbehandelingen, ontwikkelingen in de psychologie en gezondheidszorg, en de mogelijkheden van technologie in diagnostiek en behandeling van chronische pijn. Verschillende experts geven een lezing over de stand van zaken en de ontwikkelingen in de pijnrevalidatie.

Pijnrevalidatie is een dynamisch veld. De laatste decennia is kennis over chronische pijn enorm toegenomen. We begrijpen steeds meer van de neurofysiologische en neuropsychologische achtergronden. Inzichten in onderhoudende psychologische factoren als aandacht, cognities, emoties en gedrag hebben geleid tot effectieve behandelmethoden. Tegelijkertijd bieden technologie en ontwikkelingen in de psychologie nieuwe mogelijkheden. Met technologische innovaties kunnen zowel behandelingen worden geïntensiveerd worden als zelfmanagement van patiënten worden ondersteund. De omschrijving van gezondheid als het vermogen aan te passen aan veranderende omstandigheden biedt naast het streven naar klachtenreductie ruimte voor het bevorderen van veerkracht. Ontwikkelingen in de psychologie zoals Acceptance & Commitment Therapy (ACT) en positieve psychologie geven hiervoor handvatten.

Professionals hebben samen met patiëntenverenigingen een zorgstandaard voor chronische pijn ontwikkeld waarin wordt beschreven hoe de zorg voor chronische pijnpatiënten idealiter moet worden ingevuld. In het nieuwe Handboek Pijnrevalidatie zijn al deze inzichten bij elkaar zijn gebracht.

Referenties:

Dutch Pain Society & Samenwerkende Patiëntenverenigingen. Zorgstandaard Chronische Pijn. 2017

Verbunt JA, Swaan JL, Schiphorst Preuper HR, Schreurs KMG (red). Handboek Pijnrevalidatie. Voor de eerste-, tweede-, en derdelijnsgezondheidszorg. Houten: Bohn, Stafleu van Loghem, 2019  

(Mini)symposium
70
Tijd9:30 - 15:00
LocatieEnschede (NL) (Toon kaart)

De vakgroep Psychologie, Gezondheid & Technologie houdt zich bezig met onderwijs en onderzoek en richt zich op het toepassen van psychologische kennis en vaardigheden op probleemsituaties in de (geestelijke) gezondheidheidszorg door het gebruik van moderne technologie.

 

Drienerlolaan 5 Gebouw Citadel, kamer H411
7522 NB
Enschede
0534894470
Selecteer een bestand aub.