Opleidingen details Nederlands Paramedisch instituut | NPi
Neuromusculaire aandoeningen (ID nummer: 346014)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Vakinhoudelijk18 
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Onder de groep neuromusculaire aandoeningen (NMA) vallen naast de spierziekten in engere zin, aandoeningen van de neuromusculaire transmissie, de motorische voorhoorncellen en de perifere zenuwen. Er zijn maar liefst 600 verschillende neuromusculaire aandoeningen bekend, waaraan in Nederland zo’n 100.000 mensen lijden. Elk van deze aandoeningen heeft een geheel eigen ziekteverloop dat daarnaast per patiënt sterk kan verschillen.

Aangezien genezing vrijwel niet mogelijk is, zal de behandeling zich moeten richten op de beïnvloeding van het beloop van de aandoening. De revalidatie heeft daarom primair het behoud van de kwaliteit van leven tot doelstelling. Bij deze behandeling zijn vele disciplines betrokken en spelen paramedici vaak een zeer belangrijke rol. De paramedicus heeft het meest frequent contact met de patiënt en is vrijwel de gehele behandelperiode in meer of mindere mate bij de behandeling betrokken. Daardoor is hij of zij vaak ook een vertrouwenspersoon en aanspreekpunt voor de patiënt.

In samenwerking met de Vereniging Spierziekten Nederland (VSN) en een aantal inhoudelijke deskundigen heeft het NPi een cursus opgezet waarin aan de hand van drie 'model-aandoeningen', een duidelijke structuur voor de behandeling van patiënten met een neuromusculaire aandoening wordt aangeboden. Deze modellen zijn toepasbaar voor het merendeel van de neuromusculaire aandoeningen.
De drie 'model-aandoeningen' zijn:

  Ziekte van Duchenne (progressieve spieraandoening startend op jonge leeftijd)

  Hereditaire Motorische en Sensorische Neuropathieën (HMSN) (langzaam progressieve perifere zenuwaandoening)

  Amyotrofische Lateraal Sclerose (ALS) (zeer snel progressieve aandoening van de motorische voorhoorncellen).

Een specifiek aspect van de behandeling van patiënten met een neuromusculaire aandoening is de multidisciplinaire benadering. Vandaar dat naast de specifieke oefentherapeutische taken en doelstellingen ook de volgende aspecten vanuit andere (para)medische disciplines aan de orde komen:

  lichamelijke ontwikkeling van kinderen in relatie tot een neuromusculaire aandoening

  aanvraag van voorzieningen

  schoenaanpassingen en orthesen

  overzicht relevante literatuur, recente ontwikkelingen en wetenschappelijk onderzoek

  ademhalingsondersteuning/sputumretentie

  scoliosebehandeling

  psychosociale begeleiding

  kwaliteit van leven

In de cursus worden aan de hand van casuïstiek en veel praktische voorbeelden de specifieke behandeldoelen en behandelvormen ingevuld voor elk van de model-aandoeningen in de verschillende fasen van het ziekteproces. Op deze wijze worden in de cursus duidelijke praktische handvatten gegeven voor de behandeling en begeleiding van mensen met een neuromusculaire aandoening. Van belang is om te realiseren dat er handvatten aangeleerd worden, een totaal overzicht van de meer dan 600 neuromusculaire aandoeningen en hun behandeling kan niet gegeven worden.
Tot slot zal in de cursus worden ingegaan op de nieuwe ontwikkeling ten aanzien van geneesmiddelen en wat dit kan betekenen voor de toekomst zowel voor de patiënt als de behandelaar.

Doel

Na afloop van de cursus kan de deelnemer bij de paramedische begeleiding van zowel de volwassen patiënt als het kind met neuromusculaire aandoeningen binnen een multidisciplinaire samenwerking:

een grove indeling van de groepen (myopathieën en neuropathieën met als voorbeeld ziekten: HMSN, Amyotrofe Lateraal sclerose, Duchenne spierdystrofie) en ziektebeelden benoemen,

specifieke problemen (manifest worden van de NMA op kinderleeftijd versus volwassen leeftijd, snel progressief versus langzaam progressief) bij de groepen herkennen en benoemen,

gerichte (en veilige) keuzes maken voor de inzet van klinimetrie,

parameters voor het monitoren van de patiënt gebruiken/toepassen,

gerichte keuzes maken voor interventies bij de fysiotherapeutische, ergotherapeutische of logopedische behandeling en begeleiding.

Didactische werkwijze

Hoorcollege, responsiecollege, casuïstiek en werkgroepen

Docenten

mw. drs. V.C. Altmann-van der Donk, revalidatiearts

mw. Y. van den Elzen-Pijnenburg, ergotherapeut

mw. dr. I.J.M. de Groot, revalidatie-arts, kinderrevalidatie

mw. dr. M. Jansen, fysiotherapeut, gezondheidswetenschapper

K.D. Pelger, fysiotherapeut

mw. dr. L.T.L. Sie , kinderneuroloog, Hagaziekenhuis, locatie Juliana Kinderziekenhuis

mw. dr. A.J. Videler, fysiotherapeut, handtherapeut CHT-NL

Cursusleiding

mw. dr. I.J.M. de Groot, revalidatie-arts, kinderrevalidatie

Marleen (M.) Buruma, Nederlands Paramedisch Instituut

Beroepsgroep
Accreditatiebureau fysiotherapie
KwaliteitsRegister Fysiotherapie
Bestand  
programma_1900631 - keurmerk.pdf15-12-2018 11:32123 KB
Hoofdniveau
Centraal Neurologisch
23-5-2024 t/m 24-5-2024
Tijd9:00 - 17:00
LocatieArnhem (NL) (Toon kaart)

8-12-2022 t/m 9-12-2022
Tijd9:00 - 17:00
LocatieOosterbeek (NL) (Toon kaart)

11-2-2021 t/m 12-2-2021
Tijd9:00 - 17:00
Locatie
Opmerkingendeze cursus is verplaatst van 10 en 11 december 2020 en wordt online gegeven

9-5-2019 t/m 10-5-2019
LocatieOosterbeek (NL) (Toon kaart)

Het NPi is dé scholingsaanbieder voor fysiotherapeuten. Met cursussen, opleidingen, webinars, e-learnings en wetenschappelijke informatiediensten ondersteunen wij paramedische professionals bij een 'leven lang leren'.

Wij zijn een stichting zonder winstoogmerk. Ons doel is om de laatste wetenschappelijke én praktische inzichten naar de dagelijkse praktijk te brengen, zodat fysiotherapeuten hun patiënten zo goed mogelijk kunnen helpen. Dat doen we overigens niet álleen voor fysiotherapeuten; veel van onze scholingen zijn ook toegankelijk en geaccrediteerd voor oefen- en ergotherapeuten.

Met een scholingsaanbod in 10 verschillende thema's heb je ruime keuze: Arbeid en bedrijf - Bekkenproblematiek - Hart, vaat en longen - Kinderen, Lymfologie en oncologie - Musculoskeletaal - Neurologie - Ouderen - Psychosomatiek - Sportgezondheidszorg.

>>> Kijk in onze cursuskalender voor alle (online) scholingen

Met de wetenschappelijke samenvattingen, podcasts en e-learnings van de NPi-service blijf je als fysiotherapeut op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de literatuur. Elk jaar publiceren we 140+ referaten in 9 verschillende thema’s.

Berkenweg 7
3818 LA
Amersfoort
Postbus 1161
3800 BD
Amersfoort
033 421 61 00