Opleidingen details Winnock
Solk en de dramadriehoek (ID nummer: 345996)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing praktijkondersteuners317-1-2019 t/m 16-1-2020
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Bedrijfsartsen en huisartsen worden veelvuldig met somatisch onverklaarde klachten (SOLK) geconfronteerd. In de spreekkamer leidt dit vaker tot miscommunicatie en tot situaties waarin de patiënt zich onvoldoende gehoord of onbegrepen voelt. De arts heeft het gevoel te patiënt niet te bereiken en of niet te kunnen helpen. men komt dan in de "dramadriehoek" terecht. Hoe te voorkomen dat dit fenomeen optreedt? wat voor alternatieve strategie is er?  Wat betekenen SOLK klachten? Hoe zijn deze effectief te benaderen en kan wederzijds bij patiënt en arts effectieve communicatie ontstaan en de juiste hulpverlening ingezet worden?

In een workshop met deels interactieve werkvorm en inbreng van theorie en casuïstiek krijgen bedrijfsartsen/verzekeringsgeneeskundigen/huisartsen inzicht in SOLK en de betekenis van klachten voor patiënten, inzicht in effect van communicatie, kennis over de dramadriehoek en leren bedrijfsartsen/verzekeringsgeneeskundigen/huisartsen een effectieve strategie en communicatiewijze met gebruikmaken van groeidriehoek. Een en ander gekoppeld aan casuïstiek uit de dagelijkse praktijk.  

workshop
Artsen worden vaak met somatisch onverklaarde klachten (SOLK) geconfronteerd. In 2003 is gebleken dat bij de huisarts 30-50 % van de lichamelijke klachten medisch onverklaard blijven. Inschatting van de ernst van SOLK is gebaseerd op exploratie van vijf klachtdimensies, dat wil zeggen de somatische, cognitieve, emotionele, gedragsmatige en sociale dimensies.
De arts patiënt relatie staat bij deze groep patiënten regelmatig onder druk. Voor de huisarts een bron van stress. Juist bij deze groep is het van belang miscommunicatie te voorkomen tussen arts en patiënt. Dit terwijl deze patiëntpopulatie zich vaak onvoldoende gehoord en begrepen voelt en de arts het gevoel heeft de patiënt niet voldoende te kunnen bereiken of te kunnen helpen. In de praktijk komen arts en patiënt vaak in de "dramadriehoek" terecht. Hoe te voorkomen dat dit fenomeen optreedt? Wat voor alternatieve strategie is er? Wat betekent dit bij SOLK klachten? Hoe zijn deze effectief te benaderen en kan wederzijds bij patiënt en arts effectieve communicatie ontstaan en de juiste hulpverlening ingezet worden?
In een workshop met deels interactieve werkvormen en inbreng van theorie en casuïstiek krijgen huisartsen inzicht in SOLK en de betekenis van klachten voor patiënten, inzicht in effect van communicatie, kennis over de dramadriehoek en leren huisartsen een effectieve strategie en communicatiewijze met gebruikmaken van groeidriehoek. Een en ander gekoppeld aan casuïstiek uit de dagelijkse praktijk.
De dramadriehoek is beschreven door Stephen Karpman. Hij was een leerling van Karl Jung en de dramadriehoek is een voortvloeisel uit de transactionele analyse. De dramadriehoek geeft een oorzaak aan wat er gebeurt als er sprake is van miscommunicatie tussen mensen of als relaties ontsporen. In de dramadriehoek is geen sprake van liefde maar van conditioneringen en patronen. De onderliggende oorzaak waarom mensen in de driehoek belanden is vaak gelegen in behoeftes die ze opvullen door het contact met de ander. Dit is leven van buiten naar binnen. De behoeftes worden niet intern opgevuld en daarom is de ander nodig. Een andere oorzaak met een evenredig aandeel is angst. Als de angst niet intern wordt getransformeerd in vertrouwen, is er een voedingsbodem voor de driehoek.
Bij mensen met medisch onvoldoende verklaarbare lichamelijke klachten, zien we dat de hulpverlener en de patiënt vaak in de Dramadriehoek terecht komen en dat er wederzijds frustratie ervaren wordt. Er is echter een betere wijze van communiceren die wel wat oplevert en dat maken we zichtbaar vanuit de rollen binnen de Groeidriehoek.
0
8
25
Dr. Ulrik Veenbaas, GZ-psycholoog (BIG: 89924147325)
3
Huisartsen en POG-GGZ
Interactieve workshop, presentatie, casuistiek en oefeningen
 
 
Nee
Ja
 Ik ga akkoord met het invoeren van de presentie in PE-online uiterlijk 6 weken na afloop van de nascholing
Tijd13:00 - 17:00
LocatieHoensbroek (NL) (Toon kaart)

Tijd15:45 - 18:45
LocatieHoensbroek (NL) (Toon kaart)

Winnock is als innovatief re-integratiebedrijf sinds 30 jaar leidend in het aanbieden van interventies die mensen met langdurig bestaande gezondheidsklachten weer in staat stelt optimaal te (gaan) functioneren. Tevens biedt Winnock kennis inzake indicatiestelling voor interventies, training en opleiding,  en intercollegiale toetsing voor bedrijfs- en verzekeringsartsen.

Winnock Zorg is een erkende instelling voor medisch specialistische zorg, polikinische revalidatiezorg en biedt polikliische behandelprogramma voor patiënten gericht op optimaliseren of herstel van functioneren.

De Dreef 2 3706 BR Zeist
3706 BR
Zeist
088 9466600