Opleidingen details De Arbodienst
Multidisciplinair Overleg De Ziektewetdesk (ID nummer: 345819)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing Bedrijfsgeneeskunde530-1-2019 t/m 29-1-2020
Nascholing Verzekeringsgeneeskunde530-1-2019 t/m 29-1-2020
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Omschrijving en leerdoelen van de (na)scholing

·         Bedrijfsartsen en verzekeringsartsen worden geacht de functionele mogelijkheden van een medewerker in kaart te brengen. Dit gebeurt ten tijde van het opstellen van een Probleemanalyse in het kader van de wet Poortwachter, ten behoeve van een Arbeidsdeskundig onderzoek, of ten tijde van het opstellen van een Actueel oordeel.

·         Het invullen van een FML kan discussie geven, enerzijds met een Arbeidsdeskundige ten tijde van het Arbeidsdeskundig onderzoek, anderzijds met een Verzekeringsarts ten tijde van een WIA beoordeling. Omdat het onjuist invullen van een FML/ onjuist toepassen van een FML tot grote consequenties kan leiden, is het van groot belang dat dit zorgvuldig gebeurd en met de juiste argumenten.  

·         Het onterecht toekennen van een urenbeperking door een bedrijfsarts is regelmatig een aanleiding voor het UWV om ten tijde van een WIA aanvraag een loonsanctie op te leggen. Gezien de (financiële) consequenties is het van essentieel belang dat een beperking in de rubriek ‘werktijden’ adequaat en met de juiste argumentatie wordt toegekend.

·         Het onterecht stellen dat er geen sprake is van benutbare mogelijkheden is tevens regelmatig een aanleiding voor het UWV om ten tijde van een WIA aanvraag een loonsanctie op te leggen. Gezien de (financiële) consequenties is het van essentieel belang dat er wordt getoetst aan de geldende criteria en dat dit tevens wordt beargumenteerd.

·         Daarnaast zal er aandacht worden besteed aan de samenwerking tussen bedrijfsarts en casemanager werkgever dan wel casemanager taakdelegatie. Hoe werk je met elkaar samen ondanks dat we verspreid over het land werkzaam zijn en allemaal een andere achtergrond en opleidingsniveau hebben.

·         Ook zal er aandacht worden besteed aan de vraagstelling. Vanuit de casemanagers is het van belang om de juiste vragen te stellen zodat de arts hier gericht onderzoek naar kan doen tijdens het spreekuur. Vervolgens besteden we aandacht aan hoe we dit met elkaar kunnen bespreken zonder daarbij medische termen te gebruiken?

·         Tot slot zal aandacht worden besteed aan de beschikbare re-integratie instrumenten binnen de ziektewet. Welke zijn er en hoe maken we zonder medische termen te benoemen duidelijk wat iemand nodig heeft?

 

Leerdoelen

1.     Na deze nascholing zijn de definities en begrippen van het FML vanuit medisch en arbeidsdeskundig oogpunt bekend.

2.     Na deze nascholing is de achterliggende gedachte bij de ontwikkeling van het FML helder.

3.     Na deze nascholing is de afhankelijkheid van (combinaties) van items binnen rubrieken van de FML bekend in relatie tot de toepasbaarheid voor een Arbeidsdeskundige.

4.     Na deze nascholing is bekend hoe de rubriek werktijden geduid dient te worden met als uitgangspunt de Standaard duurbeperking.

5.     Na deze nascholing wordt voor het stellen van een ‘GBM’ altijd eerst getoetst of iemand voldoet een de geldende criteria.

6.     Na deze nascholing kunnen we beter met elkaar communiceren ondanks de bestaande geografische afstand.

7.     Na deze nascholing weet iedereen wat het belang is van de juiste vraagstelling.

8.     Na deze nascholing weet een ieder welke re-integratie instrumenten er beschikbaar zijn. 

(Meerdaagse) Nascholing
 
0
HoofdniveauSubniveau
A&GArbeids- en Bedrijfsgeneeskunde
A&GVerzekeringsgeneeskunde
30-1-2019
Tijd14:30 - 20:00
LocatieKamerik (NL) (Toon kaart)

Een post-academisch instituut voor proactieve bedrijfsgeneeskunde.

Rigastraat 4
1531BV
Wormer
Rigastraat 4
1531BV
Wormer
0887002000