Opleidingen details ACREHAB/UGent
IPVK IC_PNF2.19 PNF: Doelgericht verhogen van proprioceptie, mobiliteit, kracht en stabiliteit m.b.v. kinetische ketens vanuit het onderste lidmaat (ID nummer: 345780)
 (25) 

Beoordeling per persoon

 6-7-2019
 12-3-2019
Duidelijk en praktisch.
 3-3-2019
Door het volgen van deze opleiding heb ik mijn basiskennis kunnen verruimen en beter inzicht gekregen in de verschillende behandeltechnieken binnen het PNF- concept. Deze aangeleerde technieken kunnen zeker bijdragen bij het verhogen van het revalidatieresultaat van o.a. neurologische patiënten waar ik dagdagelijks met werk. Ik zal mijn verworven kennis delen met medecollega's en hen motiveren tot het volgen van dergelijke opleiding.
 27-2-2019
Zeer goed, graag nog meer activiteiten rond dit topic
 27-2-2019
Nood aan meer specifieke voorbeelden en oefeningen
 27-2-2019
Openheid - interactief Heel praktisch gericht
 25-2-2019
Zeer interessant en praktisch
 25-2-2019
 24-2-2019
 22-2-2019
inhoud was goed, lesgever minder geschikt
 22-2-2019
Interessante inleiding tot het concept
 22-2-2019
 22-2-2019
 22-2-2019
Zeer veel praktijk gezien en toepassing op patiënten!
 22-2-2019
Praktische uiteenzetting men concrete info
 21-2-2019
Beetje chaotische opbouw, maar wel goede info
 18-2-2019
De eerste anderhalve dag waren zeer leerrijk, de laatste halve dag werd wat afgeweken van de topic en weidde de lesgever iets teveel uit over algemene neuro-technieken, er kon m.i. toen ook nog meer gehaald worden uit de patiënten-demonstraties.
 18-2-2019
zeer boeiende opleiding
 17-2-2019
Heel goed
 17-2-2019
Goede mix tussen praktijk en theorie, met voldoende mogelijkheid tot vragen stellen, inoefenen en real-life casussen
 14-2-2019
Ofwel moeten ze zich specifiek tot een neurologische doelgroep richten en anders moeten ze meer pathologieën betrekken die in een algemene praktijk voorkomen. Duidelijker lesgeven en niet van de hak op de tak springen. Als men wel dat je module 1 niet moet gevolgd hebben, dan moet men niet het BL nog willen herhalen. Maar men moet dan wel de tijd nemen om de basisprincipes goed te herhalen.
 13-2-2019
akkoord
 12-2-2019
Doordat ik slechts een beperkte kennis had van het PNF-concept, vond ik deze bijscholing erg interessant en heeft dit tot nieuwe inzichten geleid. De cursusopbouw zat goed in elkaar en er werd veel ruimte voorzien voor handelingen in te oefenen en FB te vragen en krijgen. Daarnaast werd er ook met verschillende patiëntenpopulaties gewerkt om het klinisch redeneren en de handelingen ook met personen met neurologische/orthopedische problematiek uit te voeren. Er was veel aandacht voor de praktijk, hetgeen erg interessant was. Echter, was de omzetting van evidence-based theory naar practice beperkt. Wetenschappelijke literatuur als inleiding had interessant geweest.
 12-2-2019
Goed, veel praktijk.
 12-2-2019
goed gegeven cursus - veel kans om te oefenen
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Pro-Q-Kine - Algemeen kinesitherapeutisch248-2-2019 t/m 31-12-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

 

Inhoud

Als kinesitherapeut zijn we dagdagelijks bezig met het trainen van proprioceptie, mobiliteit, kracht en stabiliteit bij specifieke indicaties t.h.v. spieren en gewrichten. Het aanspreken van andere spieren (synergisten of antagonisten) in de kinetische keten biedt hierbij heel wat extra kansen die nog te vaak onbenut blijven! In tal van indicaties kunnen proprioceptie, mobiliteit, kracht of stabiliteit m.b.v. kinetische keten oefeningen doelgericht (en voor de patiënt in een goed herkenbaar bewegingsverloop) worden geoefend.

 

Dominiek Beckers, senior instructor P.N.F. (proprioceptieve neuromusculaire facilitatie), kinesitherapeut en internationaal gerespecteerde auteur van handboeken over dit concept, zal de cursisten opleiden in het werken met veel voorkomende bewegingspatronen in het onderste lidmaat. De focus ligt op hands-on oefenen van technieken. Ook zal casusgericht gewerkt worden, met als doel uw kennis én vaardigheden (ook klinisch redeneren) bij het werken in kinetische ketens te verhogen. Deze technieken zijn veelzijdig toepasbaar, o.m. bij personen met een musculoskeletale en/of neurologische aandoening, bij sporters, ...

In deze module wordt gefocust op doelgericht verhogen van proprioceptie, mobiliteit, kracht en stabiliteit m.b.v. kinetische ketens vanuit het onderste lidmaat.

 

Proprioceptieve Neuromusculaire Facilitatie (PNF) is zowel een filosofie als en behandelconcept dat rond 1940 ontwikkeld werd door dr. Kabat en Margaret (Maggie) Knott. Dit concept integreert principes van motorisch leren bij het oefenen van doelgerichte functionele activiteiten. Vooral in de eerste en cognitieve stadia van motorische controle en motorisch leren zijn de manuele facilitatietechnieken belangrijke hulpmiddelen. Via gerichte facilitatieprincipes en technieken ambieert de therapeut steeds een hoger motorisch niveau te bereiken dan de patiënt alleen zou behalen. Het concept is continu in evolutie en biedt heel wat toepassingsmogelijkheden voor zowel patiënten met centraal neurologische, meer lokale neuromusculaire en tevens orthopedische problemen.

De laatste decennia werd dit concept wereldwijd met succes verspreid door de IPNFA (de International PNF Association)

Dominiek Beckers is een erkend senior PNF-instructor van de iPNFA. (www.IPNFA.org) Hij heeft sinds 1975 meer dan 40 jaar ervaring als kinesitherapeut en op de dienst dwarslaesie in het revalidatiecentrum van Hoensbroek (Nederland). Hij is auteur van verschillende boeken en artikels over het PNF concept in praktijk (vertaald in 20 talen), de multidisciplinaire behandeling van dwarslaesiepatiënten, alsook over ganganalyse en looptraining.(Zie ook www.borntomove.be)

Dominiek Beckers
14
395
 
 
8-2-2019 t/m 9-2-2019
Tijd09:00 - 17:00
LocatieGent (BE) (Toon kaart)

 ACREHAB/UGent
 (4929) 

Bijblijven in je vakgebied of zorgdiscipline: de meest recente kennis opdoen daar waar ze ontstaat ... in het kloppend academisch hart van de UZ Gent Campus !

Vanuit de UGent-visie op 'Levenslang Leren' biedt ACREHAB / Academy for Rehabilitation Sciences kwalitatief hoogstaande navormingsactiviteiten voor zorgprofessionals binnen de kinesitherapie, fysische geneeskunde, ergotherapie, logopedie en audiologie. Onze academische missie indachtig, wordt gewerkt vanuit een multidisciplinaire benadering waarbij Evidence Based Practice centraal staat. 'In house' expertise aangevuld met complementaire kennis van externe docenten uit binnen- en buitenland. 

ACREHAB behoort tot The GHALL - Ghent Health Academy for Lifelong Learning 

Secretariaat ACREHAB Gent Vakgroep REVA / UGent Campus UZGent 2B3 Corneel Heymanslaan 10, 9000 Gent BTW nummer BE 248.015.142
9000
Gent
09 332 22 69