Opleidingen details Psychologenpraktijk van den Elshout

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

Groepsschematherapie (ID nummer: 345383)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal (1 uitvoeringsdatum)
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog482-5-2019 t/m 1-5-2020

In 2008 publiceerden Joan Farrell en Ida Shaw de resultaten van een gerandomiseerde gecontroleerde trail (RTC) naar groepsschematherapie (GST) voor patiënten met een borderline-persoonlijkheidsstoornis. De resultaten waren opmerkelijk mooi en verbaasden velen. Juist omdat zij zelf veel aandacht hebben voor onderzoek en bereid waren mensen buiten Amerika te trainen, nam het onderzoek naar GST een grote vlucht. Momenteel vinden er RCT’s plaats op 14 locaties in 6 verschillende landen. Wij hadden het voorrecht bij een van die RCT’s betrokken te zijn en als gevolg daarvan getraind te worden door Joan en Ida. Sindsdien zijn wij zeer enthousiast over de mogelijkheden die hun transdiagnostische model biedt bij de behandelingen van persoonlijkheidsproblematiek in het B- en C-cluster, bij complex trauma of bij mensen die complexe angstklachten, stemmingsklachten of somatische klachten hebben en onvoldoende reageren op de standaard CGT protocollaire behandeling.

 

Kenmerkend voor GST volgens Farrell en Shaw is dat zij een mengvorm hebben ontwikkeld van een interactionele of proces-groep, een persoonsgerichte, en een stoornisspecifieke psycho-educationele groep. Hierdoor wordt er optimaal gebruik gemaakt van de mogelijkheden die groepswerken biedt en kan de groep een veilige omgeving zijn waarbinnen schemaverandering kan plaatsvinden en emoties kunnen worden ontdekt en gereguleerd. Als gevolg daarvan verandert het gedrag van patiënten en verminderen of verdwijnen aanmeldklachten en persoonlijkheidsproblematiek.

 

In de training ligt de nadruk op oefenen en ervaren. Het is belangrijk de aangeboden literatuur van te voren door te nemen, deze wordt tijdens de training niet meer aangeboden door middel van sheets of stapsgewijze uitleg. Uiteraard is er wel ruimte voor vragen over de literatuur gedurende het oefenen.

Doel

Aan het eind van de training kunnen de deelnemers een GST-groep geven gericht op behandelingen van persoonlijkheidsproblematiek in het B- en C-cluster, bij complex trauma of bij mensen die complexe angstklachten, stemmingsklachten of somatische klachten hebben en onvoldoende reageren op de standaard CGT protocollaire behandeling. (Het als therapeuten-team  gezamenlijk volgen van groepsschematherapie-supervisie daarnaast wordt aangeraden.)

werkzaam binnen de GGZ
 Verdiepend
10
16
ja
 Ja
 Nee
Hoofdniveau
Volwassenen
Tijd10:00 - 17:30
LocatieRotterdam (NL) (Toon kaart)

Tijd10:00 - 17:30
LocatieVlaardingen (NL) (Toon kaart)

De praktijk is sinds 1991 gevestigd aan de Churchillsingel in Vlaardingen en werkzaam in de regio
Vlaardingen, Schiedam en Maassluis.

Met zestien enthousiaste psychologen, GZ-psychologen en psychotherapeuten richten wij ons op de
behandeling van ouderen en volwassenen vanaf 18 jaar.

 

Churchillsingel 412
3137 XB
Vlaardingen
010-4751332
Selecteer een bestand aub.