Opleidingen details SGBO Radboudumc
Training voor opleiders: Organiseren van een academisch leer-werkklimaat (ID nummer: 345099)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing Sociale Geneeskunde algemeen/algemeen medisch625-1-2019 t/m 24-1-2020
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Deze dag biedt een aanvulling op de basistraining in didactische vaardigheden voor praktijkopleiders.

Achtergrond
In de opleiding tot bedrijfs- en verzekeringsarts leiden we professionals op die de ontwikkelingen in hun vak zelfstandig moeten kunnen bijhouden. Het kritisch leren lezen van wetenschappelijke publicaties en het presenteren van een referaat gelden daarom als belangrijke vaardigheden. De ervaring van veel aios is dat ze hiertoe in hun dagelijks werk niet of nauwelijks worden uitgedaagd. Veel oudere collega’s vertrouwen vooral op hun werkervaring en routine. Ze zijn geen rolmodel als het gaat om het gebruik van onderzoek om praktijkvragen te beantwoorden. Ook de praktijkopleider is hier niet altijd een goede sparringpartner. Veel praktijkopleiders voelen zich niet bekwaam om een wetenschappelijk artikel goed naar waarde te schatten of de aios te adviseren over het onderzoek dat zij doen in het kader van hun opleiding.
Deze dag is gericht op de opleidersrol in dit domein. Een deel van het programma is gericht op het opfrissen van centrale begrippen en effectmaten uit wetenschappelijk onderzoek. We bespreken vervolgens een wetenschappelijk artikel  en een concepttekst geschreven door een aios. Ook is er ruimte om stil te staan bij de vraag hoe we een academisch leer-werkklimaat te bevorderen in de eigen organisatie.

Leerdoelen
- Je hebt je kennis opgefrist over de belangrijkste methodologische principes en begrippen die je tegenkomt bij het lezen van wetenschappelijke publicaties.
- Je kunt na het lezen van een wetenschappelijk artikel aangeven hoe goed de belangrijkste conclusies zijn onderbouwd.
- Je hebt met andere praktijkopleiders nagedacht over de vraag hoe we de aios kunnen helpen bij hun onderzoek in het kader van de opleiding en hun verdere academische ontwikkeling.

Inhoud en opzet
We beginnen met een rondje waarin we peilen hoe de deelnemers hun praktijkopleiderschap invullen als het gaat om de academische vaardigheden van de aios (referaten, scriptie). Wat gaat ze goed af? Waar lopen ze in vast? Daarna frissen we de kennis op ten aanzien van de belangrijkste statistische en methodologische begrippen. We nemen hiervoor ruim de tijd en geven uitleg aan de hand van herkenbare voorbeelden.
De rest van het programma bestaat uit een practicum waarin we in subgroepen een  artikel beoordelen en interpreteren dat vooraf is gelezen. Daarna gaan we in gesprek over een werkstuk van één van de aios. Hoe zouden we dit beoordelen? En welke feedback en ondersteuning zou bijdragen om de onderzoeksopdracht tot een goed einde te brengen?

Docenten
Dr. Nathalie Donders, gezondheidswetenschapper, is methodologie docent bij de SGBO.
Dr. Joost van der Gulden, bedrijfsarts, is hoofd van de SGBO.
Dr. Arco Verhoeven, bedrijfsarts en verzekeringsarts, is instituutsopleider bij de SGBO.

 

Tijd9:30 - 16:15
LocatieRavenstein (NL) (Toon kaart)

Tijd9:30 - 16:15
LocatieRavenstein (NL) (Toon kaart)

De SGBO Radboudumc opleidingen tot bedrijfsarts, verzekeringsarts en praktijkopleiders organiseert geregeld na- en bijscholing.

Radboudumc Geert Grooteplein Noord 21 (149) Postbus 9101 (149)
6500 HB
Nijmegen
SGBO Radboudumc Geert Grooteplein Noord 21 (149) Postbus 9101 (149)
6500 HB
Nijmegen
024 - 3618181