Opleidingen details Rümke Cursus

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Rümke Cursus - geaccrediteerde nascholing psychiatrie voor en door behandelaars (ID nummer: 344759)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal (1 uitvoeringsdatum)
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog621-3-2019 t/m 20-3-2020

De Rümke Cursus 2019: Tussen waarheid en waanzin – geaccrediteerde nascholing psychiatrie voor en door behandelaars

Op 21 maart 2019 komt de Noorse psychiater Terje Tørrissen naar Nederland om te spreken over Anders Breivik. Onder andere komen de levensloop, de aanslag en de psychiatrische beoordeling van Breivik aan bod. Met de zaal en panelleden bespreekt Tørrissen de verhouding tussen radicalisering, terrorisme en psychiatrische ziekte. Dagvoorzitter prof. dr. Rutger Jan van der Gaag en paneldiscussieleden (prof. dr. Gerben Meynen, Myra van der Zanden en prof. dr. Arne Popma) maken veel ruimte voor interactie met het publiek en met Tørrisen.

Doelgroep

De Rümke cursus is bedoeld voorpsychologen en psychiaters. Door de aandacht voor stoornissen in de levensloop ook voor kinder- en jeugdpsychiaters/psychologen en ouderenpsychiaters/psychologen geschikt. Het thema van de Rümke cursus 2019 maakt het ook van interesse voor juristen, jongerenwerkers en anderen die beroepsmatig betrokken zijn bij radicalisering.

Achtergrond

In de zomer van 2011 verkleedde Anders Breivik zich als politieagent, schoot op het eiland Utoya 77 jongeren dood en liet een regeringsgebouw van 3 miljard euro ontploffen met een zelfgemaakte bom. Na zijn daad belde hij de politie, identificeerde zichzelf als “commandant van het Noorweegse anti-communistische verzet” en stuurde een manifest vol neologismen rond.

Bij psychiatrische evaluatie werden vlakke emoties gezien, beoordeelde het forensisch team hem als waanachtig in het denken en pathetisch zelfbetrokken: passend bij schizofrenie met paranoïde grootsheidswanen.

De Noorse psychiater Terje Tørrissen (en zijn collega Agnar Aspaas) werden gevraagd de tweede en definitieve psychiatrische beoordeling te doen. Tørrissen leverde een indrukwekkende prestatie: hij las meer dan 10.000 documenten, bekeek 230 uur verhoor en onderzocht Breivik gedurende 37 uur.

Terje Tørrissen is een veelgevraagd internationaal spreker, die internationaal publiceert over de casus Breivik. Hij spreekt bevlogen over zijn beoordeling van Breivik, over de toeloop naar de terroristische daad, over de interpretatie van gedrag en taal in de levensloop, en over terrorisme en toerekeningsvatbaarheid.

De Rümke Cursus

De Rümke cursus is een jaarlijkse nascholingscyclus voor behandelaars die op een vernieuwende wijze praktisch toepasbare kennis naar de praktijk willen brengen. De sprekers zijn behandelaars die op vooruitstrevende wijze invulling geven aan hun klinische praktijk. Ze gebruiken theorie om praktische beslismomenten richting te geven. Hun bevlogenheid willen ze graag delen met het publiek. In de Rümke cursus staan praktische toepasbaarheid, klinische beelden, behandelprincipes en professionaliteit centraal.

Sprekers 

Terje Tørrissen

Prof. dr. Gerben Meynen

Prof. dr. Rutger Jan van der Gaag

Panelleden

Prof. dr. Arne Popma

Myra van der Zanden

Prof. dr. Gerben Meynen

Dagvoorzitter

Prof. dr. Rutger Jan van der Gaag

Congrescommissie

Dr. Wouter Groen, psychiater Karakter, neurowetenschapper Donders Centre, programmaleider academische werkplaats Kajak

Prof. dr. Rutger Jan van de Gaag, emeritus-hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie, Radboudumc 

Leerdoelen

De deelnemer kan pathologie van niet-pathologie onderscheiden: de deelnemer kan klinisch redeneren ten aanzien van het onderscheid tussen psychiatrische stoornis en variatie van normaal, het proces van radicalisatie en terrorisme, en kan deze kennis dit toepassen in de praktijk. De deelnemer is bekend met de verschillende manieren om tot een klinisch oordeel te komen: anamnese, gestandaardiseerde vragenlijsten, klinische observatie, dossieronderzoek, et cetera. De deelnemer is bekend met het proces van (forensische) diagnostiek en kan het ontwikkelen van stoornissen relateren aan de levensloop. De deelnemer is bekend maatschappelijke en juridische aspecten van het oordeel of de rapportage van de psycholoog of psychiater. 

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten RegisterVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Klinisch neuropsycholoog (BIG) - FGzPtPsychologen/ Gedragstherapeuten/Pedagogen/ Systeemtherapeuten
Klinisch psycholoog (BIG) - FGzPtPsychologen/ Gedragstherapeuten/Pedagogen/ Systeemtherapeuten
Verpleegkundig specialist acute zorg bij somatische aandoeningenVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Verpleegkundig specialist chronische zorg bij somatische aandoeningenVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
1 2
De Rümke cursus is bedoeld voor behandelaars (psychiaters, GZ-psychologen, klinisch psychologen) in de volwassenpsychiatrie, maar door de aandacht voor stoornissen in de levensloop ook voor kinder- en jeugdpsychiaters/psychologen en ouderenpsychiaters/psychologen geschikt.
 Verdiepend
50
300
ja
Bestand 
a5_folder_2019 v2.pdf2487 KB
 Nee
 Nee
Hoofdniveau
Jeugd
Volwassenen
Ouderen
Tijd9:15 - 17:15
LocatieDriebergen-Rijsenburg (NL) (Toon kaart)

De Rümke cursus is een jaarlijkse nascholingscyclus voor behandelaars die op een vernieuwende wijze praktisch toepasbare kennis naar de klinische praktijk wil brengen. Sprekers op de Rümke cursus zijn behandelaars die op vooruitstrevende wijze invulling geven aan hun klinische praktijk, die theorie gebruiken om praktische beslismomenten richting te geven, en die hun bevlogenheid willen delen met het publiek.

In de Rümke cursus staan praktische toepasbaarheid, klinische beelden, behandelprincipes en professionaliteitcentraal.

Inschrijven kan op www.rumkecursus.nl

Hoofdstraat 8
3972 LA
Driebergen
0646425355
Selecteer een bestand aub.