Opleidingen details Vereniging Ergotherapie Nederland
Post HBO Specialisatie kinderergotherapie Kansen voor Kinderen Module 3 ‘Technologie en Zelfmanagement’ (ID nummer: 344683)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Ergotherapeuten - Scholing82,516-9-2019 t/m 16-9-2023
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

In de huidige tijden van veranderende zorg speelt technologie een steeds belangrijke rol. Module 3 richt zich op technologie ter bevordering van het welzijn en de zorg van het kind/de jongere. De technologie kan het functioneren van het kind/de jongere ondersteunen, maar ook gericht zijn op het cliëntsysteem bv. technologie op school, technologische ondersteuning aan ouders in het kader van familiegericht werken. Daarnaast richten we ons ook op technologie ter ondersteuning van de ergotherapeutische dienstverlening.

Er zullen verschillende thema’s met betrekking tot technologie aan bod komen: ondersteunende technologie bv. hulpmiddelen, robotica, domotica maar ook technologie in het kader van zorg op afstand, het stimuleren van gezonde/actieve levensstijl, wijkgerichte zorg en meten in de zorg ten behoeve van kinderen/jongeren. De kinderergotherapeut maakt ook gebruik van technologische middelen om de dienstverlening van betrokken professionals en mantelzorgers aan cliënt(systeem) te bevorderen.

Technologie wordt gezien als een middel dat de kinderergotherapeut overweegt als één van de oplossingsrichtingen om de cliënt en het cliëntsysteem te empoweren en stimuleren tot zelfmanagement, om participatie van cliënt(systeem) te bevorderen en/of om het cliënt gecentreerd werken in de ergotherapeutische dienstverlening te verbeteren.

6. Doelstellingen en de te verwerven competenties

 

Na module 3 is de cursist in staat

? het belang van het ontwikkelen van technologische middelen en het gebruik ervan beargumenteren en bepleiten

? zijn ervaringen en kennis interprofessioneel delen m.b.t. gebruik van technologische middelen

? ideeën generen voor toepassing en ontwikkeling van technologische middelen

? onderbouwde up-to-date informatie geven over mogelijkheden van inzet van technologie in de zorg voor cliënt, cliëntsysteem en de praktijkvoering. Hij zal de gebruiksvriendelijkheid van de technologische middelen optimaliseren en de inzet ervan evalueren.

? de inzet van technologie gepaard laten gaan met shared decision making op basis beschikbare bewijskracht.

? het inzetten van technologische middelen integreren in het gedachtengoed van zelfmanagement en empowerment van cliënt(systeem).

Beroepsgroep
Ergotherapeuten
Cursus
 EN - Ergotherapeuten
Doelstellingen en de te verwerven competenties

Na module 3 is de cursist in staat
• het belang van het ontwikkelen van technologische middelen en het gebruik ervan beargumenteren en bepleiten
• zijn ervaringen en kennis interprofessioneel delen m.b.t. gebruik van technologische middelen
• ideeën generen voor toepassing en ontwikkeling van technologische middelen
• onderbouwde up-to-date informatie geven over mogelijkheden van inzet van technologie in de zorg voor cliënt, cliëntsysteem en de praktijkvoering. Hij zal de gebruiksvriendelijkheid van de technologische middelen optimaliseren en de inzet ervan evalueren.
• de inzet van technologie gepaard laten gaan met shared decision making op basis beschikbare bewijskracht.
• het inzetten van technologische middelen integreren in het gedachtengoed van zelfmanagement en empowerment van cliënt(systeem).

Onderstaande competenties zijn afgeleid uit de relevante competenties van de BSc. opleidingen gezondheidszorg Zuyd Hogeschool (“Bachelor – opleidingen. Doelen technologie in de Zorg. Niveau Startbekwaam”, Document van de werkgroep Technologie in het Curriculum, Faculteit Gezondheidszorg. Zuyd Hogeschool, 2014). En zij zijn gerelateerd aan de competenties uit de Master Care & Technology. (Ontwikkelgroep MSc C&T, 2015)

Categorie













Doel

Attitude A1 De cursist beargumenteert en is pleitbezorger van het belang van het ontwikkelen van technologische middelen en het gebruik ervan.
Zelf-effectiviteit Z1 De cursist heeft vertrouwen in zijn competenties met betrekking tot het gebruik van technologische middelen.
Z2 De cursist deelt zijn ervaringen met betrekking tot het gebruik van technologische middelen met collegae.
Kennis K1 De cursist kan zelf ideeën inzake technologische middelen die voor de cliënt, de professional en de ergotherapeutische dienstverlening wenselijk zijn, benoemen, toelichten en meewerken in ontwikkelprocessen.
Vaardigheden V1 De cursist biedt client, clientsysteem en professionals onderbouwde up-to-date informatie over de mogelijkheden van technologie in de zorg. Het gaat hierbij om laag technologische, hoog technologische middelen, maar ook om de dienstverlening hieromtrent.
V2 De cursist kan zelfstandig, onderbouwd kiezen voor het gebruik van technologische middelen en deze toepassen, afgestemd op de hulpvraag van de client alsook technologische middelen ter verbetering van de dienstverlening van diverse professionals.
V3 De cursist evalueert het gebruik van het technologische middel op een methodische wijze in relatie tot de hulpvraag.
V4 De cursist onderneemt acties om de gebruiksvriendelijkheid en het gebruik van het technologische middel te optimaliseren.
Gedrag G1 De cursist gebruikt technologische middelen binnen het methodisch handelen van de dienstverlening (ergotherapeutisch en van andere professionals)
G2 De cursist reflecteert op het proces van het gebruik van technologische middelen en op de bijdrage van de ergotherapeut in de multi-professionele samenwerking.
G3 De cursist past evidence toe in het gebruik van technologische middelen. Hij/zij laat dit zien d.m.v. shared-decision making met client(systeem).
 
Edith Hagedoren-Meuwissen BSc OT & MSc. Management van verandering en cultuur en zorg en welzijn
Edith is afgestudeerd als ergotherapeute aan Hogeschool Heerlen (de voorloper van Hogeschool Zuyd). Van 1991 tot 1993 heeft zij gewerkt als ergotherapeute in de ouderenzorg. In deze periode heeft ze onder andere de cursus “Wonen” gevolgd. Van 1993 tot 2007 was zij werkzaam bij het iRv, het kenniscentrum voor revalidatie waar zij zich heeft gespecialiseerd in onderzoek, advies en informatieverstrekking op het thema hulpmiddelenzorg. Van 2007 tot 2014 voortgezet bij Vilans. Hier was zij onder andere projectleider van de Vilans Hulpmiddelenwijzer. Sinds 2014 werkt Edith bij Zuyd Hogeschool als docent/onderzoeker voor het lectoraat Ondersteunende Technologie in de Zorg met als aandachtsgebied adviseren en implementeren van ondersteunende technologie. Dit lectoraat vormt tevens een programmalijn van het intersectoreel netwerk Eizt. In deze functie is ze ook extern ergonomisch adviseur voor de GGD Zuid Limburg. http://www.zuyd.nl/onderzoek/lectoraten/technologieindezorg/leden/edith-hagedoren

Rianne Jansens MSc OT
Rianne is afgestudeerd als ergotherapeute aan de HIPB (momenteel Artevelde Hogeschool) in Gent (B). Van 1987 tot 2000 heeft zij gewerkt als ergotherapeute met kinderen en jongeren en hun cliëntsysteem met diverse hulpvragen in een school voor speciaal onderwijs, in een instelling voor mensen met meervoudige beperking in Nederland. In deze periode heeft ze diverse specialisaties gevolgd m.b.t.
ergotherapie en kinderen. Sinds 2000 geeft zij les aan Zuyd Hogeschool met name op het expertisegebied van kind & jeugd zowel voor de reguliere opleiding ergotherapie als ook post-HBO. In 2011 heeft zij de European Master of Science in Occupational Therapy afgerond. Sinds 2013 werkt ze Informatie t.b.v. aanvraag accreditatie M3 Specialisatie kinderergotherapie 3 parttime voor het onderwijs en parttime als onderzoeker voor het lectoraat Ondersteunende Technologie in de Zorg op het gebied van kinderen en jongeren. Dit lectoraat vormt tevens een programmalijn van het intersectoreel netwerk Eizt. http://www.zuyd.nl/onderzoek/lectoraten/technologieindezorg/leden/rianne-jansen
Expertisecentrum voor Innovatieve Zorg en Technologie (Eizt) http://www.innovatiesindezorg.eu/
Dit interfacultair expertisecentrum van Zuyd Hogeschool wil in samenwerking met andere kennisinstellingen (bv. ZTL, UM) met zorgorganisaties en bedrijven op het gebied van innovaties en technologie bijdragen aan het vernieuwen, verbeteren en effectiever maken van de zorg.
Collega’s van de programmalijnen Ondersteunde Technologie in de Zorg en Zorg op afstand zullen meewerken aan deze module door feedback te geven op het ontworpen onderwijsprogramma en/of door mee te werken aan het onderwijsprogramma bv. een demonstratie geven.
21
63
1100
1100 euro voor leden
1250 euro voor niet leden
Tijd09:30 - 17:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Tijd09:30 - 17:00
LocatieHeerlen (NL) (Toon kaart)

Tijd09:30 - 17:00
LocatieHeerlen (NL) (Toon kaart)

Tijd09:00 - 17:00
LocatieHeerlen (NL) (Toon kaart)

Tijd09:00 - 17:00
LocatieHeerlen (NL) (Toon kaart)

Tijd09:30 - 17:00
LocatieHeerlen (NL) (Toon kaart)

Ergotherapie Nederland is de landelijke Vereniging voor Ergotherapeuten

Orteliuslaan 750 3528 BB Utrecht
3528 BB
UTRECHT
0302628356