Opleidingen details RINO Amsterdam
Floorplay Introductie, Praktijkdag en Online Module (kinderen die speciale aandacht nodig hebben) (ID nummer: 343114)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Logopedisten - Scholing15,58-2-2019 t/m 8-2-2021
Oefentherapeuten - Scholing 15,58-2-2019 t/m 8-2-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

Floorplay Introductie Praktijkdag en Online Module

(kinderen die speciale aandacht nodig hebben)

Deze praktijkdag vormt samen met de online module Introductie FloorPlay de Blended cursus Introductie FloorPlay. FloorPlay is een effectieve manier om kinderen met ontwikkelingsproblemen, waaronder autisme, te begeleiden en hun ontwikkeling te stimuleren. De online module biedt een eerste kennismaking met de methode FloorPlay en met de theoretische basis van het D.I.R. model dat eraan ten grondslag ligt. Als de cursist de afsluitende toets van de online module met voldoende resultaat heeft afgerond, mag deze deelnemen aan de Praktijkdag.
Tijdens de Praktijkdag wordt aan de hand van video-illustraties en oefeningen verder ingegaan op de theorie van het D.I.R. model en de praktische toepassing van FloorPlay. De Praktijkdag is bedoeld voor zowel ouders als professionals, waardoor kennis en ervaringen uitgewisseld kunnen worden.
De ouder-kind relatie staat bij FloorPlay centraal. Tijdens een FloorPlay-behandeling maken ouders zich de FloorPlay methodiek gaandeweg eigen, waarbij zij ondersteund (kunnen) worden door professionals.
De Praktijkdag Introductie FloorPlay is niet bedoeld om direct advies in te winnen ten aanzien van een eigen kind. Er zal gewerkt worden met video-voorbeelden van de docenten.

doelstelling

Na afloop van de cursus
1. heeft de deelnemer kennis van de uitgangspunten van het D.I.R. model en de plaats hiervan binnen de kinder- en jeugdpsychologie en –pathologie en gangbare denkwijzen t.a.v. ontwikkelingsstimulering en ouderbegeleiding.
2. kan de deelnemer de theoretische concepten koppelen aan klinische observatie
3. kan de deelnemer de opeenvolgende ontwikkelingsmijlpalen herkennen en de kenmerken benoemen
4. is de deelnemer vertrouwd met de uitgangspunten voor de behandeling volgens het D.I.R.-model en de basisprincipes van de FloorPlay-methode.

 

Beroepsgroep
Logopedisten
Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck
Cursus
 NVLF - Logopedisten
 VvOCM - Oefentherapeuten Cesar / Oefentherapeuten Mensendieck
Leerdoelen van de online module:
1. De cursist maakt kennis met de methodiek en theoretische achtergrond van FloorPlay.
2. De cursist maakt kennis met de 6 ontwikkelingsmijlpalen zoals Greenspan deze beschreven heeft en kan a.h.v. een concrete casusbeschrijving inschatten op welke mijlpaal de ontwikkeling van een kind zich bevindt.
3. De cursist weet wat een communicatiecirkel is en kan deze herkennen in een video-opname van de interactie tussen een ouder en een kind.
4. De cursist weet wat de 5 essentiële kenmerken zijn van FloorPlay.
5. De cursist heeft kennis van hoe een FloorPlay-traject in de praktijk eruit kan zien.

Leerdoelen van de praktijkdag:
1. De cursist maakt kennis met de uitgangspunten van het D.I.R. model en plaats van dit gedachtengoed binnen de kinder- en jeugdpsychologie en –pathologie en gangbare denkwijzen t.a.v. ontwikkelingsstimulering en ouderbegeleiding.
2. De cursist kan de theoretische concepten koppelen aan klinische observatie en oefent met het leren onderkennen van de kenmerken van de opeenvolgende ontwikkelingsmijlpalen/-stadia.
3. De cursist maakt kennis met de uitgangspunten voor de behandeling volgens het D.I.R. model en de basisprincipes van de FloorPlay-methode.
De Introductie FloorPlay - Praktijkdag wordt steeds gegeven door twee ervaren docenten die werkzaam zijn binnen de opleiding FloorPlay. Welke twee docenten dit zijn kan per Praktijkdag verschillen.

De docenten die roulerend lesgeven zijn:

drs. Guy Couturier, klinisch psycholoog, kinder- en jeugdpsycholoog specialist NIP en Infant Mental Health specialist DAIMH. Hoofddocent voor de opleiding Infant Mental Health Specialist en tevens hoofddocent van het FloorPlay-traject bij de RINO. Hij is één van de vertalers van dr. Stanley Greenspans boek over de Floortime-methode naar het Nederlands: 'Als uw kind speciale aandacht nodig heeft'.

drs. Judith Hoevenaars, GZ- psycholoog i.o. en speltherapeut. Ze werkt bij Diagnostisch Centrum Kentalis in Brabant, waar ze onderzoek doet naar kinderen van 2 tot 12 jaar met spraak-taalproblemen en autisme.
Sinds 2003 heeft ze zich in de Floortime methode verdiept. Dit begon met het vertalen van de Functional Emotional Assessment Scale (FEAS) en later deed ze Floortime-begeleiding binnen de instelling en bij ouders thuis. Sinds 2009 neemt ze deel aan de werkgroep FloorPlay

drs. Charlotte Schenning, GZ-psycholoog BIG, IMH-specialist-DAIMH, kinder- en jeugdpsycholoog NIP, Floorplay-specialist RINO en logopedist. Sinds 2000 werkt ze in haar particuliere praktijk te Haarlem. Hier verricht ze ouder-kind-behandelingen bij kinderen van -9 mnd tot 6 jaar en hun ouders en doet neuropsychologische diagnostiek en behandeling bij kinderen en jongeren. Vanaf 2009 heeft Charlotte zich verdiept in Floorplay.

drs. Claudine Dietz, Klinisch Psycholoog BIG, gepromoveerd op vroege screening van autisme. Eerder werkte ze bij het Utrechts Medisch Centrum (UMC) en nu bij Altrecht Jeugd coördinator behandelgroep voor peuters en kleuters met ontwikkelingsproblematiek, waarbij FloorPlay een kernmethode is. Hier houdt zij zich bezig met onderzoek, diagnostiek en behandeling met name van jonge kinderen (0-6 jaar). Op dit moment is zij bezig met het opzetten van een deeltijdbehandeling voor peuters en kleuters. Claudine heeft zich in de Floortime methode verdiept vanaf het eerste congres in Nederland, in 2006.

drs. Natasja van Kollenburg, GZ-psycholoog BIG, kinder- en jeugdpsycholoog NIP en FloorPlay-specialist. Ze heeft zich vanaf 2008 verdiept in FloorPlay en geeft sinds 2014 les binnen de opleiding FloorPlay van de RINO Amsterdam. Tevens neemt zij deel aan de werkgroep FloorPlay binnen de RINO. Momenteel begeleidt zij op freelance basis ouders en professionals in het toepassen van FloorPlay. Eerder heeft zij gewerkt binnen de Vroegbehandeling (kinderen van 0-6 jaar en hun ouders) van Kentalis (instelling voor mensen met een communicatieve beperking) en binnen een orthopedagogische instelling voor jeugdigen met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblemen.
12
10
195
€195,-- t.b.v. de Praktijkdag en € 75,-- t.b.v. de Online Module
Tijd9:30 - 16:30
Locatie

Tijd9:00 - 16:30
Locatie

Tijd9:30 - 16:30
Locatie
OpmerkingenIncompany training - geen open inschrijving

Tijd9:30 - 16:30
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)

Tijd9:30 - 16:30
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)

Tijd9:30 - 16:30
LocatieDoetinchem (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenIncompany - geen open inschrijving

Tijd9:30 - 16:30
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)

Tijd9:30 - 16:30
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)

Tijd9:30 - 16:30
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)

Tijd9:30 - 16:30
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)

De RINO amsterdam is een landelijk werkend nascholings- en opleidingsinstituut voor hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en aangrenzende terreinen.

De RINO biedt al meer dan dertig jaar een rijk en gevarieerd aanbod van cursussen, workshops en opleidingen met topdocenten uit de praktijk, in het hartje van Amsterdam.
 

Leidseplein 5
1017 PR
AMSTERDAM
020-6250803