Opleidingen details St. PEGD
PEGD workshop: Kaakfractuur bij hond en kat: altijd een uitdagende patiënt (ID nummer: 342088)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing Gezelschapsdieren6 
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Algemene informatie
Een groot percentage van de katten en honden met schedeltrauma heeft ook een kaakfractuur. Kaakfracturen van mandibula en maxilla treden op in verschillende gradaties, zijn bijna altijd open, omvatten vaak ook letsels van gebitselementen en vergen een verschillende aanpak in vergelijking met fracturen van lange pijpbeenderen. Er bestaan meerdere technieken om deze fracturen te stabiliseren.

In deze workshop zal aandacht worden gegeven aan kaakfracturen bij zowel hond als kat, de diagnostiek van mandibula en maxilla fracturen en de vaak bijkomende fracturen van gebitselementen. Dit theoretische deel zal ondersteund worden met de meest recente literatuur. Naast een theoretisch deel zult u tijdens het practicum kunnen oefenen op katten- en hondenkadavers met het aanleggen van acrylaat-spalk verstevigd met een interdentale cerclage bij de kat, het behandelen van de symphysis fractuur – luxatie van de mandibula bij de kat, en het plaatsen van interdentale cerclage en een eenvoudige fixateur externe bij mandibula fractuur.

Doelgroep
Eerste en tweedelijns dierenartsen die regelmatig honden en katten met kaak fracturen zien.

Onderwijsdoel
Na het volgen van deze cursus is de dierenarts weer up-to-date aangaande het behandelen van veel voorkomende kaak fracturen en luxaties en bijbehorende tandfracturen met daarbij ook aandacht voor de gebitselementen.

 Dierenartsen
Regulier
Workshop / Practicum
Fysieke bijeenkomst
 Gezelschapsdieren
5
20
Als algemeen uitgangspunt zal gelden “Het verbeteren van dierenwelzijn, diergezondheid. Daarbij zal een afwegingen gemaakt moeten worden tussen het belang van het dier en de wensen en (financiële) mogelijkheden van de eigenaar.” Het doel dat voor ogen gehouden zal worden is een verdere professionalisering van de besluitvorming rondom een patiënt met een kaakfractuur.

Op welke wijze wordt er aandacht besteed aan deze richtlijnen?
Tijdens de theorie voorafgaand aan het praktische deel, zal aandacht worden besteed aan de afwegingen die gemaakt kunnen worden om wel of niet te gaan behandelen in de praktijk en af te wegen welke handelingen wel of niet tot de algemene kundigheid van de praktiserend dierenarts behoort en wanneer in het welzijnsbelang en diergezondheidsbelang van het dier beter besloten kan worden tot verwijzing naar een dierenarts specialist .
360
Bestand  
2019-6-28-programma.pdf29-5-2019 8:38139 KB
28-6-2019
Tijd11:30 - 18:30
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

De Stichting Permanente Educatie Gezelschapsdieren (PEGD) is een samenwerkingsverband zonder winstoogmerk van de Groep Geneeskunde Gezelschapsdieren (GGG), onderdeel van de KNMvD en het Departement Geneeskunde van Gezelschapsdieren (DGG) van de Faculteit Diergeneeskunde te Utrecht. 

De Groep Geneeskunde Gezelschapsdieren en het Departement Geneeskunde van Gezelschapsdieren (DGG) hebben, na het wegvallen van de stichting PAOD, de taak op zich genomen om nascholing voor dierenartsen en paraveterinairen te organiseren. Op 22 januari 2009 is hiervoor de Stichting Permanente Educatie Gezelschapsdieren (PEGD) opgericht. 

Het doel van de Stichting PEGD is hoogwaardige nascholingen te bieden voor gezelschapsdierenpractici en paraveterinairen, waarbij de nadruk ligt op de directe toepasbaarheid in de praktijk. Hiertoe biedt PEGD jaarlijks een uitgebreid nascholingsprogramma, waarbij naast lezingen ook interactieve workshops en modulaire, meerdaagse cursussen worden georganiseerd.

KvK 30253603

Postbus 421
3990 GE
Houten
030-6348900